• Ροή Ειδήσεων

    Θνησιμότητα από καρδιαγγειακά: Την πρωτιά «διεκδικούν» οι γυναίκες

    • Contributor


    Ιδιαίτερα αυξημένη είναι τα τελευταία χρόνια η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια στις γυναίκες. Και παρά το γεγονός ότι το 1ο καρδιακό συμβάν εμφανίζεται 7-10 χρόνια αργότερα απ’ ό,τι στους άνδρες (περίπου στην ηλικία των 65 ετών), είναι πιο θανατηφόρο.

     «Ενώ μέχρι πρότινος η καρδιοπάθεια ήταν αποκλειστικά νόσος των ανδρών, τώρα φαίνεται ότι και οι γυναίκες φτάνουν στο ίδιο επίπεδο με τους άνδρες. Μάλιστα, προβλέπεται ότι σε 15-20 χρόνια η θνησιμότητα των γυναικών από καρδιαγγειακά αίτια, θα ξεπεράσει αυτήν των ανδρών», τόνισε ο καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Δημήτριος Τούσουλης, αποδίδοντας το γεγονός στους παράγοντες κινδύνου (διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, υπέρταση, αυξημένη LDL χοληστερόλη, χαμηλή HDL χοληστερόλη, καθιστική ζωή, στρες, κάπνισμα, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, διαβήτης, παχυσαρκία),  οι οποίοι πλέον εξισώνονται στα δύο φύλα και μάλιστα, φαίνεται ότι είναι πιο επιβαρυντικοί όσον αφορά στο σχετικό κίνδυνο για στεφανιαία νόσο (ΣΝ) στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες:

    • Η παχυσαρκία σχετίζεται με μεγαλύτερο σχετικό κίνδυνο για στεφανιαία νόσο (ΣΝ) στις γυναίκες
    • Ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για ΣΝ 2-3 φορές περισσότερο απ΄ό,τι στους άνδρες
    • Μια καπνίστρια διατρέχει κατά 25% μεγαλύτερο κίνδυνο για ΣΝ, απ’ ότι ένας άνδρας – Ο κίνδυνος αυξάνεται περαιτέρω όταν συνδυάζεται με λήψη αντισυλληπτικών.
    • Η προεκλαμψία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μελλοντικά συμβάντα
    • Οι γυναίκες εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό αυτοάνοσα νοσήματα που σχετίζονται με την ΣΝ

    Ο κ. Τούσουλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο παθητικό κάπνισμα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για ΣΝ κατά 30% σε άνδρες και γυναίκες. Μάλιστα, όπως σημείωσε, μία γυναίκα- σύζυγος καπνιστή διατρέχει διπλάσιο κίνδυνο για ΣΝ, ενώ ολέθριες είναι οι συνέπειες για τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου.

    Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα, στη χώρα μας, μεγάλη αύξηση της θνησιμότητας καρδιαγγειακά αίτια εμφανίζεται στη Β. Ελλάδα, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στη Ν. Ελλάδα.

    Σε κάθε περίπτωση, η μεσογειακού τύπου διατροφή, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος του στρες, η φυσική δραστηριότητα και ο τακτικός προληπτικός έλεγχος για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό συνθέτουν τον ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άνδρες, γυναίκες αλλά και παιδιά.

    Τα παραπάνω τονίστηκαν -μεταξύ άλλων- σε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γ.Ν. Παπανικολάου, ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Ένωση Καθηγητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΙΠΑ), σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Εύβοιας και το Γ.Ν. Κύμης, με θέμα «Η δύναμη της πρόληψης στη δημόσια υγεία».

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Ινστιτούτου, που στοχεύουν στην ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών προς την κατεύθυνση αυτή.

    Σχετικά με το Ινστιτούτο Γ.Ν Παπανικολάου

    Το  Ινστιτούτο «Γ.Ν. Παπανικολάου», ιδρύθηκε το 1998 στη γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα γιατρού και ερευνητή, την Κύμη Εύβοιας, ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας (υφυπουργός Μανώλης Σκουλάκης) για την ίδρυση ενός πολυδύναμου φορέα προς τιμήν του διακεκριμένου επιστήμονα, με αντικείμενο την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων νεοπλασματικών νόσων.

    Την πρόταση συνυπέγραψαν, ως πρωτόκολλο συνεργασίας,  οι τότε: υφυπουργός Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης, Νομάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς, πρόεδρος του ΚΕΣΥ, Βασίλης Γολεμάτης, πρόεδρος του ΠΙΣ, Μανώλης Καλοκαιρινός, πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Κουτσελίνης.

    Το ΔΣ του Ινστιτούτου (από αριστερά): Αριστείδης Διαμαντής, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, Λίνος Ττριανταφυλλίδης, Εμμανουήλ Σκουλάκης, Αθανάσιος Μπουραντάς, Αλέξανδρος Θεοδώρου, Αθανασία Χονδρονικόλα, Ευάγγελος Χατζημαργαρίτης, Βασίλης Ντόβολης

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαβήτης τύπου Ι: Πώς ένα απορρυπαντικό μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του

     
        

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανυποχώρητη η ιλαρά: 47 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα

     

      

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί επιδεινώνεται η υγεία των γυναικών; Τι γίνεται με τους άνδρες!



    ΣΧΟΛΙΑ