• Ροή Ειδήσεων

    Οικονομικά Υπουργεία: Ποιους έχει βολιδοσκοπήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    the wise man

    the wise man


    Πολιτικός (;) για την ΤτΕ

    Σενάρια επί σεναρίων βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας για τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά το πρόσωπο που θα επιλέξει για την θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα. Μολονότι είναι ακόμη νωρίς η στήλη πληροφορείται πως δεν αποκλείεται ο νέος διοικητής – εφόσον δεν ανανεωθεί η θητεία του Στουρνάρα – να είναι πολιτικός με περγαμηνές στην οικονομική διοίκηση της χώρας, σε καλές και ανέμελες εποχές… Αυτά προς το παρόν, προσεχώς περισσότερα…

    Τα νέα πρόσωπα που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Υπάρχουν νέοι και άφθαρτοι managers η οικονομολόγοι να αναλάβουν θέσεις ευθύνης εφόσον η ΝΔ γίνει κυβέρνηση; Η απάντηση είναι πώς υπάρχουν. Το Σάββατο το μεσημέρι η στήλη ενημερώθηκε για 2 νέα πρόσωπα που λέγεται οτι έχει βολιδοσκοπήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ένας ειναι ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας και ο άλλος ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άρης Σκέρτσος. Βολιβοσκοπήθηκε και τρίτο πρόσωπο που έχει διατελέσει κορυφαίο στέλεχος σε τράπεζα αλλά η απάντηση “ήταν όχι”.  Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που κοιτάζει ο καθείς , στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι εάν στην επόμενη δουλειά που του προτείνουν οι ετήσιες αποδοχές του ειναι καλύτερες απο τις υπάρχουσες.

    Φοβού το ΔΝΤ

    Σήμερα θα ξεκινήσουν οι επισκέψεις του τεχνικού κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε τράπεζες, Γενικό Λογιστήριο και στα παραγωγικά υπουργεία. Και όπως είναι φυσικό κυριαρχεί ένα ρίγος, κυρίως στις τράπεζες διότι η θέση του Ταμείου για την ανάγκη κεφαλαίων είναι πάγια. Τον Ιούλιο είχε αποφανθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες μετά τα stress test χρειάζονται 1,3-1,9 δις ευρώ με την υποσημείωση ότι αφού ολοκληρωθεί το trouble asset review (TAR) από τον SSM στα τέλη του 2018 θα επανατοποθετούνταν… Ο χρόνος πέρασε και ήρθε η ώρα να μιλήσουν για τις ελληνικές τράπεζες δίνοντας σήμα στους διεθνείς επενδυτές. 

    Συνάντηση με τον κυρ Αλέκο

    Μένοντας στις τράπεζες σήμερα είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση των υψηλόβαθμων στελεχών με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, προκειμένου να συνεννοηθούν για τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη αλλά και για το σχέδιο APS ενόψει της αυριανής έναρξης των συναντήσεων με την τρόικα. 

    «Όσο λιγότερα, τόσο φθηνότερα»

    Η φράση ανήκει σε στέλεχος της αγοράς όταν κλήθηκε από την στήλη να σχολιάσει την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου. Μαθαίνω ότι οι επαφές με τους ξένους επενδυτές που γίνονται εδώ και τρεις μήνες απέδειξαν ότι: τα funds δεν είναι πρόθυμα να πάρουν χαμηλό επιτόκιο, οι long term επενδυτές συνεχίζουν να απέχουν και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν τόσο όσο… Εξ ου και κατέβηκε ο πήχης ως προς το ποσό που θα αντληθεί στα 2-2,5 δις ευρώ, το πολύ! 

    Αχ Αλέξη δεν τσιμπούν οι ξένοι οίκοι

    Δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch και προκάλεσε απογοήτευση, όπως μαθαίνω, στην παρέα του Μεγάρου Μαξίμου. Κι αυτό διότι μέχρι την Πέμπτη το βράδυ – που προφανώς τους πληροφόρησαν – έλεγαν στους διαδρόμους της Βουλής αλλά και σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τραπεζίτες και επιχειρηματίες ότι ο Fitch θα προχωρούσε να αναβάθμιση… Καλά κρασιά, που λέει και ο λαός. 



    ΣΧΟΛΙΑ