• Κοινωνία

    Πώς να διαγράψετε ασφαλιστικές οφειλές


    Τέσσερις νέες κατηγορίες ασφαλισμένων με διπλές ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες μπορούν να διαγραφούν λόγω «εύλογης αμφιβολίας», αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο κατασχέσεων περισσότεροι από 200.000 ασφαλισμένοι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή έχει δοθεί από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο για τον εντοπισμό νέων ομάδων ασφαλισμένων που είχαν την υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορές σε δυο διαφορετικά ταμεία, ακόμη και χωρίς να το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρεύσει εν αγνοία τους σημαντικές οφειλές στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και να κινδυνεύουν με δεσμεύσεις εις χείρας τρίτων.

    Με βάση τα πρώτα στοιχεία τέσσερις είναι οι κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν εντοπιστεί και βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρμοδίων στο υπουργείο Εργασίας:

    -Ναυτικοί με φυλλάδιο, οι οποίοι ήταν ασφαλισμένοι και στον πρώην Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

    -Μηχανικοί που ασκούσαν και κάποιο ελεύθερο επάγγελμα και ήταν υποχρεωμένοι να εγγραφούν και στον ΟΑΕΕ.

    -Παλιοί ασφαλισμένοι πριν το 1993, οι οποίοι είχαν διπλή δραστηριότητα και ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν διπλές ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο της σύνταξης, όχι όμως και για την υγειονομική τους περίθαλψη. Υπάρχουν ασφαλισμένοι που το 30% της οφειλής τους στο ΚΕΑΟ αφορά μόνο εισφορές περίθαλψης από δεύτερο φορέα.

    -Μικρός είναι ο αριθμός των γιατρών που είχαν ταυτόχρονα και ελεύθερο επάγγελμα και δεν έχουν καταβάλει εισφορές στον πρώην ΟΑΕΕ.

    Όλες οι πιθανές κατηγορίες ασφαλισμένων που θα μπορούν να διαγράψουν οφειλές, οι οποίες δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/16, θα αξιολογηθούν από το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης και στην συνέχεια θα συνταχθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση της διαγραφής τους. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή πριν την έναρξη της νέας ευνοϊκής ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών τον ερχόμενο Μάρτιο.

    Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κρίνει απαραίτητο να οριστικοποιηθούν οι ομάδες που μπορούν να διαγράψουν οφειλές, προκειμένου να ανανεωθεί το αρχείο των οφειλετών που έχει στη διάθεση του ΚΕΑΟ, η διοίκηση του οποίου δεν είναι σε θέση να γνωρίζει από ποια πηγή προέρχεται το εκάστοτε χρέος.

    Αυτή τη στιγμή, στο μητρώο του Κέντρου έχουν καταγραφεί συνολικές οφειλές ύψους 34,353 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,896 δισ. ευρώ είναι τέλη και προσαυξήσεις.

    Ειδικοί εκτιμούν ότι εισπράξιμο δεν είναι ούτε το ένα τρίτο. Η βασική οφειλή -εκτός των προσαυξήσεων- ανέρχεται στα 24,457 δισ. ευρώ και αφορά το σύνολο των τομέων του ΕΦΚΑ, ανεξάρτητα από την παλαιότητα του χρέους.

    Ουσιαστικά, από το σύνολο της οφειλής των 34,3 δισ. ευρώ το 28,8% αφορά τις προσαυξήσεις.

    Η νέα ρύθμιση θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017.

    Το σύνολο των οφειλετών ανέρχεται σε 1.400.091 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

    Πώς να διαγράψετε ασφαλιστικές οφειλές – Ήδη 3.000 αιτήσεις

    Ξεπέρασαν τις 3.000 οι αιτήσεις των ασφαλισμένων από τις τρεις κατηγορίες που ήδη έχουν τη δυνατότητα να διαγράψουν παλιές ασφαλιστικές οφειλές λόγω «εύλογης αμφιβολίας».

    Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων άνοιξε το Δεκέμβριο και, με τέσσερα απλά βήματα, μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από οφειλές που ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 100.000 ευρώ.

    Με την υποβολή της αίτησης από τον οφειλέτη,το ΚΕΑΟ παγώνει τα αναγκαστικά μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των αμφισβητούμενων χρεών.

    Η διαγραφή οφειλών για τις οποίες υπάρχει εύλογη αμφιβολία δεν αφορά μόνο για κύρια ασφάλιση αλλά και επικουρική, πρόνοια και εφάπαξ.

    Οι τρεις πρώτες κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να διαγράψουν παλαιές οφειλές για τις οποίες υπάρχει «εύλογη αμφιβολία» και έχουν δημιουργηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017 είναι:

    α) Ασφαλισμένοι για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου του 1993, ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. μπλοκάκι) και ταυτόχρονα μισθωτούς.

    β) Επιχειρηματίες που εξαιρούνταν από τον ΟΑΕΕ και ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ με πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

    γ) Δημοσιογράφοι ασφαλισμένοι για πρώτη φορά έως 31 Δεκεμβρίου 1992 που διατηρούσαν παράλληλα μπλοκάκι.

    Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να απαλλαγεί από αμφισβητούμενα χρέη είναι να προκύπτει αποδεδειγμένη πλήρης ασφάλιση σε τουλάχιστον ένα πρώην Ταμείο το επίμαχο χρονικό διάστημα, για το οποίο ζητείται η διαγραφή της οφειλής. Ειδικά για τους παλαιούς ασφαλισμένους (προ του 1993), ιδιαίτερη σημασία έχει η παράλληλη ασφάλιση να αφορά την ίδια δραστηριότητα.

    Συγκεκριμένα η διαδικασία έχει ως εξής:

    -Ο ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα τις οφειλές του οποίου ζητεί να διαγραφούν. Οι αιτήσεις υποβάλλονται προς τον ΕΦΚΑ σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

    -Με την υποβολή της αίτησης ενημερώνεται αυτόµατα το ΚΕΑΟ, το οποίο «παγώνει» τις διαδικασίες εκτέλεσης των αναγκαστικών μέτρων.

    -Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναλαμβάνουν να ελέγξουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντος και να διασταυρώσουν κρίσιμα στοιχεία, ώστε να καταλήξουν σε διαπιστωτική πράξη για τη διαγραφή των χρεών ή την απόρριψη του αιτήματος.

    -Οι αρμόδιες υπηρεσίες διαβιβάζουν στο ΚΕΑΟ την πράξη διαγραφής ή την απόρριψη του αιτήματος και, αντιστοίχως, το ΚΕΑΟ διαγράφει τις οφειλές ή «ξεπαγώνει» τα αναγκαστικά µέτρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόσα ένσημα απαιτούνται για υγειονομική περίθαλψη από την 1η Μαρτίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατάργηση βιβλιαρίων υγείας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι εισφορές θα πληρώνουν όσοι εργάζονται με τίτλους κτήσης το 2019



    ΣΧΟΛΙΑ