• Πολιτική

    Στουρνάρας: Η ΤτΕ πρέπει να μείνει ανεξάρτητη από κομματικές και επιχειρηματικές επιρροές

    • NewsRoom
    Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Τη σημασία της προστασίας της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος από πολιτικές, κομματικές και επιχειρηματικές επιρροές τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας.

    «Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσω να επιτελώ ανεπηρέαστος τα καθήκοντά μου, και να επιδιώκω, όπως έχω θεσμική υποχρέωση, τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αυτά είναι δημόσια αγαθά ανεκτίμητης αξίας και πρέπει να τα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, σχολιάζοντας εμμέσως και τις χθεσινές δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

    Αναφορικά με τους στόχους της Τράπεζας της Ελλάδος το 2019 αλλά και τον απολογισμό του 2018, ο κ. Στουρνάρας στάθηκε ιδιαίτερα στην είσοδο της τράπεζας στη εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού: «To 2018 ήμασταν η πρώτη κεντρική Τράπεζα του Ευρωσυστήματος που έθεσε σε λειτουργία μια Πύλη Ανοικτών Δεδομένων (open data portal). Μέσω της Πύλης διατίθενται στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό στατιστικά σύνολα δεδομένων σε μορφή που επιτρέπει την άμεση ανάγνωση και επεξεργασία τους από υπολογιστές, με στόχο τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας σε αυτά, την επίτευξη υψηλότερης διαλειτουργικότητας και την ενίσχυση της διαφάνειας. Επίσης, εντός του 2018 τέθηκαν σε λειτουργία δυο νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Αλληλογραφίας (ΣΗΔΑ) για την υποβολή αιτήσεων προς διάφορες υπηρεσιακές μονάδες της Τράπεζας και το Σύστημα Προσωπικής Πληροφόρησης του προσωπικού (MyΣΔΑΔ) για την παροχή εξατομικευμένης πληροφόρησης. Με τα συστήματα αυτά διευκολύνεται η καθημερινή σας εργασία, μειώνεται ο χρόνος εκτέλεσής της και απλοποιείται η πρόσβαση σε πληροφορίες που σας αφορούν προσωπικά. Το 2019 σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας, προκειμένου τα ενδιαφερόμενα μέρη (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, νεοφυείς εταιρείες, εταιρείες τεχνολογίας) να καθιερώσουν έναν ανεπίσημο διάλογο με τη ρυθμιστική αρχή, με απώτερο στόχο ένα φιλικό ρυθμιστικό και επενδυτικό περιβάλλον για το FinTech οικοσύστημα στην Ελλάδα».

    «Το 2019 θα είναι άλλη μια χρονιά προκλήσεων και πως η χώρα, μέσα σε ένα ανέφελο διεθνές περιβάλλον, πρέπει να εστιάσει σε τρία σημεία: καμιά ανάκληση συμφωνημένων ρυθμίσεων και πολιτικών, το αντίθετο μάλιστα: επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που απομένουν να γίνουν, συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και, τέλος, δημιουργία πιο φιλικών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις», ανέφερε για το 2019.

    Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η μόνιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων κάτω από όρους βιωσιμότητας θα είναι η ασφαλέστερη ένδειξη ότι η οικονομία έχει υπερβεί την κρίση. Παρατήρησε ωστόσο πως παρά τις θετικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα και την συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει πολύ υψηλό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και χρειάζονται πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του.



    ΣΧΟΛΙΑ