• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί το εξοχικό του Μπάφετ έχει μείνει στα αζήτητα;

    • Bloomberg


    Κάθε χρόνο, ο Warren Buffett βγάζει σε δημοπρασία μία πρόσκληση σε γεύμα μαζί του και τις περισσότερες φορές η προσφορά που κερδίζει είναι επταψήφια. Επίσης, τις δύο φορές που πούλησε το παλιό του αυτοκίνητο, η τιμή πώλησης υπερέβαινε κατά πολύ την πραγματική τους αξία. Μία φορά δε κάποιος πλήρωσε πάνω από 200.000 δολάρια για να αγοράσει το παλιό του πορτοφόλι (έκρυβε, όμως, ένα tip για την αγορά μετοχών). Όλα αυτά δείχνουν πως για τους θαυμαστές του Buffett, τα χρήματα, συνήθως, δεν έχουν καμία σημασία, αν πρόκειται να αποκτήσουν κάτι που ανήκε κάποτε στον θρυλικό μεγαλοεπενδυτή.

    Παρ’ όλα αυτά, όταν πριν από έναν χρόνο ο Buffett κρέμασε πωλητήριο στο εξοχικό του, στο Emerald Bay, δίπλα στο Laguna Beach της Καλιφόρνια, το ενδιαφέρον υπήρξε περιορισμένο. Για να ακριβολογούμε, έναν χρόνο μετά, το σπίτι βρίσκεται ακόμη στα… αζήτητα.

    Ο Buffett αγόρασε το συγκεκριμένο ακίνητο το 1971, με παρότρυνση της πρώτης συζύγου του, της Susan, έναντι 150.000 δολαρίων (ποσό που σήμερα θα αντιστοιχούσε σε κάτι λιγότερο από 1 εκατ. δολάρια). Εκείνη την εποχή, ο ίδιος δεν έβλεπε τη συγκεκριμένη αγορά ως επένδυση, αφού η περιοχή της Laguna δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη όσο σήμερα. Το ζευγάρι και η ευρύτερη οικογένειά του περνούσε εκεί πολλά καλοκαίρια, αλλά και Χριστούγεννα, με τον Buffett να κλείνεται στο master bedroom για να γράψει την καθιερωμένη επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway.

    Με τα χρόνια, ο Buffett έκανε αρκετές εργασίες ανακαίνισης στο σπίτι, το οποίο ήταν χτισμένο το 1936. Αγόρασε, μάλιστα, και ένα γειτονικό ακίνητο για να το χρησιμοποιεί σαν ξενώνα. Όταν, όμως, πέθανε η Susan, το 2004, ο Buffett — ο οποίος περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στην Omaha — σταμάτησε να πηγαίνει εκεί τόσο πολύ. Γι’ αυτό και αποφάσισε να το πουλήσει. Πόσα χρήματα ζητάει: 11 εκατ. δολάρια.

    Με έξι υπνοδωμάτια και θέα στη θάλασσα, το 335 τετραγωνικών εξοχικό του Buffett έχει πάρα πολλά στοιχεία που προδίδουν τη σχέση του με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Σε μια φωτογραφία του σαλονιού, για παράδειγμα, φαίνεται να υπάρχει μία φιγούρα της Mary See, σε ανθρώπινο μέγεθος, το πρόσωπο της οποίας κοσμεί τα κουτιά με τις σοκολάτες της εταιρείας See’s Candies της Berkshire. Σε ένα άλλο δωμάτιο, πάνω σε ένα τραπεζάκι, μπροστά από μια τηλεόραση συντονισμένη στο κανάλι CNBC, υπάρχει ένα ανοιχτό μπουκάλι Coca-Cola και μία διπλωμένη Wall Street Journal (η Berkshire είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Coca-Cola Co. και ο Buffett είναι συχνά καλεσμένος στο CNBC).

    Κατά τα λοιπά, το σπίτι δεν φαίνεται να διαθέτει τίποτα το ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Εκτός ίσως από ένα μπάνιο, οι τοίχοι του οποίου είναι καλυμμένοι με εξώφυλλα του New Yorker. Στο δε γκαράζ, χωράει μόνο ένα αυτοκίνητο.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσό που ζητά ο Buffett είναι εξαιρετικά μεγάλο, αλλά ο ίδιος δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση να το διαπραγματευτεί. Άλλωστε, ο Buffett ως άνθρωπος και επενδυτής είναι απόλυτος στις απόψεις του για την αξία των πραγμάτων, ενώ η περιουσία του είναι τόσο μεγάλη που δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί που δεν βρίσκει αγοραστή. Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο κτηματομεσίτης Bill Cote, «είναι δύσκολο να ανοίξεις συζήτηση με έναν ιδιοκτήτη που έχει περισσότερα χρήματα και από τον ίδιο τον Θεό».

    Η κατακλείδα; Οι επενδυτές δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για το εξοχικό του Buffett… Μπορεί να είναι υπερβολικά ακριβό και ο ιδιοκτήτης δεν είναι ακριβώς απελπισμένος…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μαθήματα επενδύσεων από τον Warren Buffett: Τι αναφέρει στην επιστολή προς τους μετόχους της Berkshire

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Roberta Elliott: Η άγνωστη φιλάνθρωπος -και πάμπλουτη- αδερφή του Warren Buffett

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Warren Buffett: «Έτσι έχτισα την αυτοκρατορία μου»



    ΣΧΟΛΙΑ