• Ροή Ειδήσεων

    Εύρημα-«βόμβα» για την υπόθεση Παπαευαγγέλου: «Τυφλά» για τουλάχιστον 45 μέρες τα «ραντάρ» της Εθνικής Τράπεζας


    «Τυφλό» για τουλάχιστον 45 μέρες, το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2018, ήταν το πληροφοριακό σύστημα της Εθνικής Τράπεζας, το σύστημα δηλαδή που σημαίνει συναγερμό όταν εντοπίσει «ασυνήθεις συναλλαγές» με κάρτες. Αυτό είναι το πρώτο και εξαιρετικά σημαντικό εύρημα των επιθεωρητών της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι, από την περασμένη Δευτέρα, ξεκίνησαν έλεγχο στην Εθνική για την γνωστή υπόθεση της «χρυσής βίζας» και των Κινέζων που αγόραζαν σπίτια στην Ελλάδα πληρώνοντας με κάρτα.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr ότι η έρευνα θα πάει τουλάχιστον  σε βάθος διετίας και θα επεκταθεί και σε άλλες συστημικές τράπεζες.

    Τα πρώτα ευρήματα χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως σοβαρά, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα συστήματα εντοπισμού ύποπτων συναλλαγών της τράπεζας δεν «αντιδρούσαν» για τουλάχιστον  45 μέρες την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2018. Το διάστημα δηλαδή που τα POS της ΕΤΕ, που είχαν «ταξιδέψει» στην μακρινή Κίνα έκαναν τρελούς τζίρους και μάλιστα με τις ίδιες εταιρείες. Και μόνο αυτό έπρεπε να σημάνει «κόκκινο συναγερμό», λένε τραπεζικές πηγές.

    Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλεγχος δεν «κοιτάει» μονο τις συναλλαγές της εταιρείας  Destiny συμφερόντων του κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, αλλά «ψάχνει» και άλλες  ανάλογες κινήσεις που έγιναν  από δικηγορικά γραφεία, συμβολαιογράφους, μεσίτες, αλλά και με συναλλασσόμενους όχι μόνο Κινέζους…

    Οι συναλλαγές αυτές που πέρασαν απαρατήρητες έχουν προκαλέσει έκπληξη στους επιθεωρητές της ΤτΕ, οι οποίοι σημειωτέον είναι εξπέρ στις  ψηφιακές τεχνολογίες και τώρα κάνουν «φύλλο και φτερό» όλες τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τα POS, και ειδικά όσες έγιναν το «τυφλό διάστημα».

    Ο έλεγχος δεν θα σταματήσει στην ΕΤΕ, θα επεκταθεί και σε άλλες δύο συστημικές τράπεζες, αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή στο mononews.gr. Με τη διαφορά ότι τα τμήματα κανονιστικής συμμόρφωσης των δύο τραπεζών -σε διαφορετικό χρόνο το κάθε ένα-, ενημέρωσαν αμέσως τις διοικήσεις, οι οποίες ενήργησαν τάχιστα και πήραν πίσω τα μηχανάκια πριν πριν από την επιβολή των capital controls από τις αρχές της Κίνας.

    Η ίδια πηγή αναφέρει πως μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα θα έχουν απαντηθεί τα εξής κρίσιμα ερωτήματα:

    • Πώς έγινε και  κανένας υπάλληλος ή ο διευθυντής του καταστήματος (στο οποίο ήταν χρεωμένα τα POS) δεν αντελήφθη τις ασυνήθεις συναλλαγές που πραγματοποιούνταν με μεγάλη συχνότητα και μάλιστα με τις ίδιες εταιρείες;
    • Οι  συναλλαγές αυτές πέρασαν απαρατήρητες και από τον περιφερειακό διευθυντή;
    • Το τμήμα κανονιστικής συμμόρφωσης, εντόπισε το πρόβλημα και  αντέδρασε αμέσως; Τα τμήματα αυτά χαρακτηρίζονται ως το «ραντάρ» των τραπεζών, καθώς τα συστήματα τους είναι εξοπλισμένα με ειδικά φίλτρα τελευταίας τεχνολογίας ώστε να κτυπάει αμέσως «κόκκινο», ακόμα και όταν υπάρχει υπόνοια αδιαφανών συναλλαγών.
    •  Πότε η γενική διευθύντρια λιανικής της ΕΤΕ -η κα Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου που αποχώρησε- έλαβε την επιστολή των Αρχών της Κίνας.
    • Ενημερώθηκαν και πότε ο ι Επιτροπές Διαχείρισης Κινδύνων και Ελέγχου; Στις επιτροπές αυτές προεδρεύουν ξένοι τραπεζίτες, οι κ.κ. Claud Piret και Αndrew McIntyre, αντίστοιχα. Και οι δύο μετέχουν και στο Δοιηκητικό Συμβούλιο της τράπεζας ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη. Μάλιστα έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις αυτές (ισχύει για όλες τις συστημικές τράπεζες) προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκαλυπτικός Βακάκης (JUMBO): «Έμεινα με ανοιχτό το στόμα για Κουτσολιούτσο και Παπαευαγγέλου…»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωρίς αποζημίωση η απομάκρυνση της Νέλλης Τζάκου – Νόμιμες οι συναλλαγές κατά τον Παπαευαγγέλου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ρονάλντο, ο Λε Μπρον Τζέιμς και το χλιδάτο Destiny Resort Villas των Παπαευαγγέλου στη Μύκονο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Βακάκης (Jumbo) «χρυσώνει» με 1,7 εκατ. ευρώ μετρητά την οικογένεια Παπαευαγγέλου



    ΣΧΟΛΙΑ