• Business

    Αποκαλυπτικός Βακάκης (JUMBO): «Έμεινα με ανοιχτό το στόμα για Κουτσολιούτσο και Παπαευαγγέλου…»

    Jumbo Βακάκης

    Απόστολος Βακάκης. Επικεφαλής Jumbo


    Σήμα κατατεθέν για τον «Mr Jumbo», Απόστολο Βακάκη, έχει γίνει ο χειμαρρώδης και αποκαλυπτικός λόγος του. Το ίδιο ακριβώς επαναλήφθηκε και στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Μια Γενική Συνέλευση η οποία έγινε στο… άνετο γραφείο του 64χρονου επιχειρηματία, μέσα στο ισόγειο πετρόκτιστο κτήριο με κεραμοσκεπή, επί της οδού Κύπρου στο Μοσχάτο. Ένα κτήριο που από παλιό βυρσοδεψείο έχει ανακαινιστεί με μοναδική αρχιτεκτονική αρτιότητα και λειτουργεί ως διοικητική έδρα της Jumbo.

    «Έμεινα με το στόμα ανοιχτό», επανέλαβε δύο φορές ο Απόστολος Βακάκης, αναφερόμενος στην αμαρτωλή ιστορία των Folli αλλά και στην πρόσφατη υπόθεση Παπαευαγγέλου. «Εγώ όπως γνωρίζετε είχα φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Κουτσολιούτσου», τόνισε απευθυνόμενος στους μετόχους και έσπευσε να προσθέσει: «Όμως, τα όσα έγιναν με άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Δεν μπορούσα να το περιμένω και δεν μπορούσα ούτε καν να φανταστώ ότι θα συμβούν τα όσα αποκαλύφθηκαν. Νομίζω και άλλοι επιχειρηματίες θα έχουν την ίδια αίσθηση με εμένα για την υπόθεση Κουτσολιούτσου.»

    Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο Απόστολος Βακάκης αναφέρθηκε και σε μια άλλη πτυχή. «Εγώ είχα στο παρελθόν ένα ελικόπτερο για τις μετακινήσεις μου στα κατά τόπους καταστήματα στην Ελλάδα και κάποια στιγμή το πούλησα στον Κουτσολιούτσο. Μεταγενέστερα και για τις ανάγκες μετακίνησής μου στη Ρουμανία αγόρασα μισό-μισό με τον Κουτσολιούτσο ένα μικρό αεροσκάφος εφτά θέσεων. Το ήθελε κι εκείνος για τις μετακινήσεις του στη γειτονική μας χώρα. Κάποια στιγμή μου ζήτησε να αγοράσω το δικό του μισό μερίδιο. Αν και δεν ήθελα εν τέλει συμφωνήσαμε αλλά με το τίμημα να καταβληθεί σε δόσεις. Το καλοκαίρι και ενώ η υπόθεση των Folli είχε αρχίσει ήδη να αποκαλύπτεται μου ζητήθηκε να εξοφλήσω τις επιταγές έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας που εκείνος μου δήλωσε ότι αντιμετώπιζε. Όντως έτσι έγινε αλλά κι έτσι τελείωσε η ΄’σύμπλευσή μας’΄ σε ότι αφορά τα πτητικά μέσα.»

    «O κ. Παπαευαγγέλου δεν μπορεί να επιστρέψει ποτέ ξανά στην εταιρεία»

    Για την υπόθεση Παπαευαγγέλου, ο Απόστολος Βακάκης τόνισε: «Και με αυτόν έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Ήταν κάτι που δεν το περίμενα. Αμέσως μόλις άρχισε να αποκαλύπτεται η υπόθεση του ζήτησα να παραιτηθεί. Η κίνηση αυτή ήταν επιβεβλημένη παρά το γεγονός ότι ακόμα εγώ μέχρι τώρα δεν έχω βγάλει το τελικό συμπέρασμα αν οι κινήσεις του μέχρι πρότινος αναπληρωτή αντιπροέδρου της εταιρείας ήταν παράνομες, παράτυπες ή ενδεχομένως κάτι άλλο που θα αποκαλυφθεί στη συνέχεια. Ήταν ζήτημα ηθικής η παραίτησή του από τη διοικητική του θέση στην εταιρεία. Δεν λέω ότι κάπου έχει σφάλει, αλλά με όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα όπου υπάρχει καπνός θα πρέπει να υπάρχει και φωτιά…».

    Ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης της Jumbo τόνισε ακόμη ότι η θέση του αναπληρωτή αντιπροέδρου μένει κενή αλλά παρόλα αυτά «ο κ. Παπαευαγγέλου δεν μπορεί να επιστρέψει ποτέ ξανά στην εταιρεία. Αυτό είναι δεδομένο διότι η εταιρεία προχωρά μπροστά και πάει σε αλλαγή σελίδας.»

    Εξειδικεύοντας την «αλλαγή σελίδας» στην Jumbo ο Απόστολος Βακάκης ανέφερε ότι στην προσεχή δεκαετία ο ίδιος θα αποτελέσει παρελθόν από το μάνατζμεντ της Jumbo… «Ο στόχος που έχουμε βάλει είναι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια η Jumbo να έχει διπλασιάσει το σημερινό της επιχειρηματικό εκτόπισμα, διατηρώντας πάντα ως ένα βασικό κρίκο δραστηριοτήτων της την Ελλάδα. Αυτός είναι ο στόχος μας και γι΄ αυτόν δουλεύουμε όλοι. Από εκεί κι έπειτα θα έρθει η ώρα της νέας γενιάς που θα αναλάβει να οδηγήσει την Jumbo παραπέρα.»

    Όπως τόνισε ο Αλεξανδρινής καταγωγής επιχειρηματίας τα μέλη της οικογενείας του, και εν προκειμένω οι δύο κόρες του Σοφία και Χριστίνα, δεν σημαίνει ότι αυτοδίκαια θα αναλάβουν τη διοικητική σκυτάλη. «Πρέπει να πείσουν ότι μπορούν να το πράξουν αυτό», επεσήμανε ο Απόστολος Βακάκης αναφέροντας επιπρόσθετα ότι δεν μπορεί από τώρα να οριοθετηθεί ποιος θα είναι εκείνος, εντός ή εκτός της εταιρείας, που θα αναλάβει τα διοικητικά της ηνία μετά από αυτόν. «Κι εφόσον η ζωή δεν σχεδιάσει κάτι άλλο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση οι μέτοχοι κλήθηκαν να αποφασίσουν και για τα μερισματικά μπόνους προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μεταξύ των οποίων ήταν μέχρι πρόσφατα και ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου. Ο Απόστολος Βακάκης ανέφερε ότι για τις δεδουλευμένες υπηρεσίες του Παπαευαγγέλου στη διάρκεια της τελευταίας χρήσης είχε αποφασιστεί να του δοθούν 304.055 ευρώ. «Νομίζω», είπε ο επιχειρηματίες, «ότι τις αμοιβές αυτές τις δικαιούται καθότι είχε δουλέψει για την εταιρεία. Όμως μετά τα όσα συνέβησαν με την υπόθεση Παπαευαγγέλου προτείνω να μη του δοθεί το επαυξημένο ‘μπόνους χρήσης’, αλλά να περιοριστούν οι απολαβές του στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη χρήση, οπότε και έλαβε 286.109 ευρώ μικτά».

    Η άποψη Βακάκη τέθηκε προς έγκριση από τους παριστάμενους μετόχους οι οποίοι όμως διαμόρφωσαν ένα ιδιότυπο «κίνημα» υπέρ του Παπαευαγγέλου

    Πιο συγκεκριμένα, ένας από τους μετόχους ζήτησε να μην περικοπούν οι αποδοχές Παπαευαγγέλου από τη στιγμή που δεν έχει τελεσιδικήσει κάτι σε βάρος του. Δια της… σιωπής, οι υπόλοιποι μέτοχοι υιοθέτησαν την άποψη αυτή και έτσι ο Παπαευαγγέλου θα εισπράξει το αρχικό ποσό που είχε οριστεί. «Είμαι υποχρεωμένος να σας ακούσω και να πράξω αυτό που εσείς θέλετε», είπε απευθυνόμενος προς τους μετόχους ο Απόστολος Βακάκης, προσθέτοντας ότι «εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, αν και ο ίδιος δεν μπορεί να εισπράξει τίποτα αφού έχουν παγώσει οι λογαριασμοί του».

    Το γραφείο του Απόστολου Βακάκη

    Το αεροπλάνο που δεν μπορεί να γίνει πύραυλος  και οι… πιγκουίνοι

    Ανάμεσα στα άλλα που συζητήθηκαν στη χθεσινή Γενική Συνέλευση ο Απόστολος Βακάκης τόνισε:

    Για το μέρισμα:

    «Είναι λογικό και φαντάζει δίκαιο να μου ζητάτε να αυξήσω το μέρισμα από τη στιγμή που η εταιρεία παράγει κέρδη και έχει σημαντικά ταμιακά διαθέσιμα. Όμως, αυτό δεν μπορώ να το πράξω τώρα πριν ακόμα ξεκαθαρίσει η εικόνα για τα οικονομικά μεγέθη της Jumbo στην Ελλάδα. Τα μηνύματα που έχουμε μέχρι τώρα δεν είναι καθαρά. Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει στο τελευταίο τρίμηνο του 2018. Εάν η εικόνα είναι βελτιωμένη τότε από πλευράς εταιρείας θα υπάρξει αυξημένο προμέρισμα για τη νέα χρήση.»

    Για την κατάσταση στην οικονομία:

    «Περιμένουμε να δούμε που θα πάμε αλλά ακόμα το τοπίο είναι θολό. Εμείς από τα μεγέθη της Jumbo δεν βλέπουμε να υπάρχει όχι ούριος, αλλά ούτε καν πλάγιος άνεμος. Όλοι λένε ότι η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 2,4% πράγμα που σημαίνει πως το μισό από αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί στα μεγέθη των πωλήσεών μας στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα. Περιμένουμε τον Δεκέμβριο μήνα κατά τον οποίο η εταιρεία κάνει το 26% των συνολικών πωλήσεων σε 12μηνη βάση. Αν δεν κάνουμε λάθος, εκτιμούμε ότι σε επίπεδο ομίλου η τρέχουσα οικονομική χρήση θα δείξει άνοδο των πωλήσεων μεταξύ 5% έως 7% προερχόμενες όμως από το εξωτερικό. Σε ότι αφορά τα καθαρά κέρδη αυτά μπορεί να είναι είτε στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, είτε χαμηλότερα.»

    Για τη Jumbo:

    «Εμείς από αεροπλάνο δεν μπορεί να γίνουμε πύραυλος. Οι στόχοι μας είναι μετρημένοι. Δεν πρόκειται να επεκταθούμε σε άλλες δραστηριότητες πέρα αυτών που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και νομίζω πως δουλεύουμε καλά. Ποτέ στην Jumbo δε θα βάλουμε φαγητό, μόδα και ηλεκτρονικά. Επιδιώκουμε πάντα να «τρέχουμε» την εταιρεία σαν να είμαστε φτωχοί. Χωρίς δηλαδή να υπολογίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα που είναι μια ασφάλειά μας για το μέλλον. Μας επιτρέπουν να δίνουμε πάντα μέρισμα στους μετόχους. Εταιρεία που δεν δίνει μέρισμα είναι σαν «μια κότα που δεν κάνει αυγά». Οπότε στην περίπτωση αυτή βάζεις την κοτούλα στο φούρνο με πατατούλες και το απολαμβάνεις κιόλας…»

    Για τους ελέγχους της Κεφαλαιαγοράς:

    «Καλά έκαναν και μας ζήτησαν τα στοιχεία για τα ταμειακά μας διαθέσιμα. Μέσα σε ένα ‘μολυσμένο’ περιβάλλον από τις υποθέσεις που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, μας ζητήθηκαν σειρά στοιχείων. Όντως το πράξαμε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε και πιστοποιήσαμε ακριβώς εκείνα που γράφουμε στους ισολογισμούς μας. Σε ότι αφορά τις εύλογες αξίες των ακινήτων μας, εμείς τις έχουμε αποτυπωμένες στις τιμές κτήσης τους. Πιστεύω πως οτιδήποτε ωραιοποιεί το οικονομικό προφίλ μιας εταιρείας πρέπει να αποφεύγεται.»

    Για την Ελλάδα:

    «Για να ξεπεράσουμε την κρίση πρέπει να συνειδητοποιήσουμε δύο πράγματα. Πρώτον να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σε κρίση και δεύτερον να αφήσουμε στην άκρη εκείνα που μας χωρίζουν και να ομονοήσουμε σε έναν κοινό στόχο. Τώρα ήμαστε ένα αυτοκίνητο που έχει κολλήσει στις λάσπες. Πρέπει να βγούμε όλοι έξω και να σπρώξουμε. Αφού το ξεκολήσουμε, ας ξανατσακωθούμε…»

    Οι.. πιγκουίνοι:

    «Το να επιχειρείς το πρώτο βήμα στις επιχειρήσεις δεν είναι πάντα σωστό. Πάρτε για παράδειγμα τους πιγκουίνους που ψάχνουν για τροφή στη θάλασσα όπου όμως καιροφυλακτούν οι φάλαινες. Οι πρώτοι που πέφτουν τρώγονται. Οι επόμενοι επιβιώνουν. Εμείς ως Jumbo δεν θέλουμε να είμαστε ο πρώτος πιγκουίνος αλλά ο έξυπνος.»

    Ήταν ήδη περασμένες επτά χθες το απόγευμα όταν ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Jumbo προς τους οποίους εγκρίθηκε να διανεμηθεί το υπολειπόμενο μέρισμα συνολικής αξίας 29,55 εκατ. ευρώ. Ήτοι, 0,2172 μικτό ανά μετοχή, που μετά την παρακράτηση φόρου 15% ανέρχεται σε 0,18462 ανά μετοχή. Το μέρισμα θα αρχίσει να διανέμεται στους μετόχους από τις 24 του μηνός, του ερχομένου Δεκεμβρίου.

    Η οικογένεια Παπαευαγγέλου είχε υποστηρίξει πως κατέχει το 4,8% των μετοχών της Jumbo. Όμως ο Απόστολος Βακάκης επικαλούμενος τα στοιχεία του μετοχολογίου της εταιρείας ανέφερε ότι η μετοχική παρουσία των Παπαευαγγέλου ανέρχεται περίπου στο 2,5%. Ο πρώην αναπληρωτής αντιπρόεδρος μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τις αγοραπολυσίες ακινήτων και τη μεταφορά κεφαλαίων με κάρτες POS από την Κίνα δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στα γραφεία της Jumbo, στη εξωτερική όψη των οποίων κυματίζει η Ελληνική σημαία στηριζόμενη σε ένα πεντάμετρο μεταλλικό ιστό…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απόστολος Βακάκης: Νέα έκπληξη από τον mr Jumbo – Aύξηση τζίρου κατά 6% στο γ’ τρίμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Jumbo: Οι δικλείδες ασφαλείας για τα μετρητά
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευάγγελος Παπαευαγγέλου: Αποκλειστικά στο mononews ο πρωταγωνιστής των ημερών – Τι λέει για Jumbo & Χρυσή Βίζα



    ΣΧΟΛΙΑ