• Business

    Χωρίς αποζημίωση η απομάκρυνση της Νέλλης Τζάκου – Νόμιμες οι συναλλαγές κατά τον Παπαευαγγέλου

    νελλη-τζακου

    Νέλλη Τζάκου, τέως Γενική Διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας


    Χωρίς την καταβολή αποζημίωσης αποχώρησε από την Εθνική Τράπεζα η Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου μέχρι χθες γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής. Η λύση της συνεργασίας ανακοινώθηκε από την Εθνική Τράπεζα χθες, λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης για τη διάθεση στην εταιρεία Destiny Επενδυτική συμφερόντων του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, τερματικών μηχανημάτων POS, μέσω των οποίων γίνονταν συναλλαγές για την αγορά ακινήτων από Κινέζους πολίτες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό παραμένει το θέμα της απομάκρυνσης δύο ακόμη στελεχών και συγκεκριμένα του επικεφαλής της διεύθυνσης καρτών κ. Γιώργου Χατζηανδρέου και της συμβούλου στη διεύθυνση κ. Ελένης Αργυροπούλου.

    Η λύση της συνεργασίας χωρίς την καταβολή αποζημίωσης και ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα που πραγματοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η Εισαγγελία για το θέμα, πιστοποιεί από την πλευρά της τράπεζας την ευθύνη της κ. Τζάκου, που κατείχε τη θέση της γενικής διευθύντριας λιανικής τραπεζικής από τον Ιούνιο του 2007.

    Το θέμα των ευθυνών αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών, αλλά ήδη το κλίμα ήταν βαρύ, αφού όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας έχει προηγηθεί «η διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης η διενέργεια ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών».

    Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς η χρήση ελληνικών τερματικών μηχανημάτων POS για συναλλαγές στο εξωτερικό προϋποθέτει το άνοιγμα του roaming και συνεπώς την έγκριση της τράπεζας. Το ερώτημα στην όλη υπόθεση είναι το κατά πόσο η Εθνική Τράπεζα και η αρμόδια διεύθυνση συνέχισε να αποδέχεται συναλλαγές μεγάλων ποσών, χωρίς να διερευνηθούν οι σχετικές συναλλαγές, στο βαθμό που επρόκειτο για εταιρεία με ελληνικό ΑΦΜ που πραγματοποιούσε «ασυνήθιστες» κινήσεις στο εξωτερικό.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Destiny Επενδυτική υποστηρίζει ότι «όλες οι συναλλαγές μέσω των καρτών εγκρίθηκαν ως νόμιμες από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και τα τραπεζικά ιδρύματα και εκτελέστηκαν». Στην ίδια ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι «εφόσον οι συναλλαγές μέσω POS εγκρίθηκαν από τα θεσμικά συστήματα του κατόχου κάρτας καθώς και του κατόχου συσκευών, η πράξη είναι νόμιμη».

    Ερώτημα πάντως αποτελεί το πως είναι δυνατόν τις συναλλαγές να έχουν εγκρίνει οι κινεζικές τράπεζες. Οι εν λόγω τράπεζες όχι μόνο ήταν οι εκδότριες των κινέζικων χρεωστικών καρτών που χρησιμοποιήθηκαν για τις συναλλαγές, αλλά ήταν και οι πλέον αρμόδιες για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που ισχύουν στην Κίνα.

    Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η Destiny Επενδυτική, οι συναλλαγές αφορούσαν την πώληση 152 κατοικιών αξίας 40 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 20 εκατ. ευρώ ήταν προκαταβολές για την ανέγερση διαμερισμάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μήνυση κατά της Destiny του Eυ. Παπαευαγγέλου για πλαστογραφία κατέθεσε ο Δήμος Αθηναίων!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην αντεπίθεση ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου: «Για να ξεπλυθεί βρώμικο χρήμα πρέπει πρώτα να υπάρχει»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευάγγελος Παπαευαγγέλου: Αποκλειστικά στο mononews ο πρωταγωνιστής των ημερών – Τι λέει για Jumbo & Χρυσή Βίζα



    ΣΧΟΛΙΑ