• Οικονομία

    «Έκλεισε» το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις – Τι προβλέπει το πακέτο φοροελαφρύνσεων

    • NewsRoom
    Από αριστερά: Ευκλείδης Τσακαλώτος (υπουργός Οικονομικών),Έφη Αχτσιόγλου (υπουργός Εργασίας)

    Από αριστερά: Ευκλείδης Τσακαλώτος (υπουργός Οικονομικών),Έφη Αχτσιόγλου (υπουργός Εργασίας)


    Κοινή συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν σήμερα το απόγευμα, στις 17.00 στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με θέμα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ.

    Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και οι τελευταίες λεπτομέρειες συζητήθηκαν κατά την πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία, προβλέπει επίσης τις διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, το αιτιολογημένο των απολύσεων καθώς και ρυθμίσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των διανομέων και μεταφορέων.

    Επίσης στη σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση για το πλαίσιο των φορολογικών ελαφρύνσεων και των κοινωνικών δαπανών σύμφωνα με τον δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει για το 2019.

    Οι ρυθμίσεις οφειλών μέχρι και σε 120 δόσεις για τα χρέη ιδιωτών στοχεύουν στο να ρυθμίσουν χρέη συνολικού ύψους περίπου 145 δισ. ευρώ από τα οποία τα 104 δισ. ευρώ προς την εφορία, 34,7 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και περίπου 8-9 δισ. ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Τα μέτρα 2019-2022

    Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου συζητήθηκε και η αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) για το 2019 αλλά και των ετών 2020 -2022 με πρώτο θέμα τις ελαφρύνσεις που μπορούν να γίνουν από φέτος.

    Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η 13 σύνταξη αλλά και η μετάταξη κάποιων βασικών προϊόντων διατροφής από τον βασικό συντελεστή ΦΠΑ του 24% στο 13% αλλά και διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει από φέτος για την αναστολή του μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου που έχει ψηφιστεί για να ισχύσει από το 2020.

    Για τον επόμενο χρόνο σχεδιάζεται επίσης η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20% την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

    Στα θέματα αυτά υπήρχε ανταλλαγή απόψεων για την διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει από αύριο με τους θεσμούς που θα βρίσκονται στην Αθήνα μέχρι και την Τετάρτη . Δεν οριστικοποιήθηκε όμως το τι θα γίνει και πότε.

    Τι προβλέπει η ρύθμιση των 120 δόσεων

    Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η ρύθμιση που προωθείται προβλέπει ότι ο διακανονισμός των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με το εισόδημα και την οφειλή. Έτσι, για τα φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων θα υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος και της οφειλής με ανώτατο όριο τις 120 δόσεις.

    Με την καταβολή της πρώτης δόσης και εφόσον τηρείται η ρύθμιση δεν θα εκτελούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που ενδεχομένως έχουν επιβληθεί, ενώ τα μέτρα θα αίρονται εφόσον η ρύθμιση τηρείται για 30 μήνες.

    Για τα φυσικά πρόσωπα και με βάση την κλίμακα που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, ο αριθμός των δόσεων θα υπολογίζεται, ενδεικτικά, ως εξής:

    • Μέχρι ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ η οφειλή θα μπορεί να ρυθμίζεται σε 120 δόσεις, αλλά θα υπάρχει ελάχιστο όριο μηνιαίας καταβολής 30 ευρώ
    • Για ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα υπολογίζεται το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει κάθε οφειλέτης με βάση ένα συντελεστή που θα ξεκινά από 4% και θα ανεβαίνει έως το 40% όσο αυξάνεται το εισόδημα με βάση ειδική κλίμακα.
    • Ο αριθµός των δόσεων θα κυµαίνεται από 18 έως 120, µε βάση τον συντελεστή αποπληρωµής και το ύψος του εισοδήµατος. Το επιτόκιο της ρύθµισης θα είναι 5%, ενώ εξετάζεται χαµηλότερο επιτόκιο σε όσους έχουν εισόδηµα έως 12.000 ευρώ.

    Στη ρύθµιση θα µπορούν να ενταχθούν οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσµες έως και το τέλος του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξοφληθεί ή ρυθµιστεί µε την πάγια ρύθµιση όλες οι φορολογικές οφειλές του 2019. Η αίτηση για ένταξη στη ρύθµιση θα γίνεται αποκλειστικά µε ηλεκτρονικό τρόπο.

    Η κυβέρνηση εξετάζει σειρά μέτρων πριν καταλήξει στο βέλτιστο δυνατό μείγμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά για την ένταξη αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών στις 120 δόσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρύθμιση 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία: Πώς θα κάνετε την αίτηση, τι θα πληρώσετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 120 δόσεις: Πώς θα υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων στην Εφορία – Αναλυτικός πίνακας

     



    ΣΧΟΛΙΑ