• Ροή Ειδήσεων

    Αυξημένα έσοδα από τους φόρους στους συνταξιούχους, εάν δεν μειωθούν οι συντάξεις, περιμένει το ΥΠΟΙΚ!

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Στα χαρτιά φαίνεται πως θα παραμείνουν οι φορολογικές μειώσεις στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα (κατά 5 μονάδες) που υπόσχεται η κυβέρνηση για το 2019, καθώς σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη βουλή, η θετική επίπτωση από τα μέτρα θα φανεί από…το 2020!

    Από την άλλη, το υπουργείο υποστηρίζει πως η μη μείωση των συντάξεων θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η αύξηση θα προκύψει από τον φόρο εισοδήματος των συνταξιούχων, ως δευτερογενής επίδραση. Όπως αναφέρεται, αναμένεται «αύξηση κατά 282 εκατ. ευρώ του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, ως αποτέλεσμα
    των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων».

    Αντίθετα, η μείωση του ΕΦΝΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά θα μειώσει τα σχετικά έσοδα το 2019 κατά 262,5 εκατ. ευρώ.

    Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση, μετά τις προτιθέμενες παρεμβάσεις (μη μείωση των συντάξεων), προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 53.832 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19 εκατ. ευρώ.

    Πέρα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η σταδιακή μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας η οποία θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εξής. Για το 2019 προβλέπεται η μείωση του συντελεστή μόλις κατά μία μονάδα, από το 29% στο 28%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού: Διπλό σενάριο για τις συντάξεις, τι παρεμβάσεις περιλαμβάνει (pdf)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ για προϋπολογισμό: «Κατέρρευσε το κυβερνητικό παραμύθι περί καθαρής εξόδου»



    ΣΧΟΛΙΑ