• Ροή Ειδήσεων

    Οι 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έβαλαν «λουκέτο» μέσα στην κρίση

    • NewsRoom
    Ηλεκτρονική Αθηνών - Επιχειρήσεις


    Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε λουκέτο πάρα πολλές γνωστές και μη ελληνικές επιχειρήσεις. Σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας καταστήματα έκλεισαν, εργαζόμενοι έμειναν στον δρόμο και κανείς δεν κατάφερε να αποτρέψει εν τέλει το μοιραίο.

    Ανάμεσα στις πάρα πολλές επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι 10 που ξεχωρίζουν, λόγω του ονόματος και του μεγέθους τους είναι οι εξής:

     

    Softex

    Μία μεγάλη επιχείρηση που έκλεισε πριν από ένα χρόνο, το 2016 και άφησε χωρίς δουλειά περίπου 200 εργαζόμενους. Σημαντικό ρόλο για το κλείσιμο της έπαιξε η μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει το καλοκαίρι του 2015 στο εργοστάσιο της στον Βοτανικό. Η πυρκαγιά προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή ενώ ταυτόχρονα οι ασφαλιστικές εταιρείες  δεν αποζημίωσαν την εταιρεία με τα αναμενόμενα ποσά

    Sprider Stores

    Τα γνωστά καταστήματα ρούχων είχαν προσπάθησαν αρκετά για να ξεφύγουν από το μοιραίο αλλά μάταια. Τα Sprider από το 2009 μέχρι το 2013, όταν και έκλεισαν οριστικά, είδαν την οικονομική τους κατάσταση να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Μόνο τον Νοέμβρη του 2013 45 καταστήματα έκλεισαν και 800 εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο.

    Ηλεκτρονική Αθηνών

    Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες για ηλεκτρονικό εξοπλισμό στην Ελλάδα η οποία διατηρούσε 44 καταστήματα στην Ελλάδα και άλλα 3 στην Κύπρο. Συνολικά απασχολούσε περίπου 450 εργαζομένους. Μετά από 60 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά πτώχευσε οριστικά στις 9 Μαρτίου 2016, γεγονός που ήρθε ως απόρροια των capital controls κατά βάση.

    Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ

    Κάποτε υπήρξε η πέμπτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας.  Είχε φτάσει να απασχολεί 3.500 εργαζόμενους ενώ συνεργαζόταν με πάνω από 2.000 προμηθευτές. Το 2011 έβαλε λουκέτο με τους ιδιοκτήτες και βασικούς μετόχους να ξεκινάνε μια σκληρή κόντρα μεταξύ τους αναφορικά με το ποιος έφταιξε για αυτή την εξέλιξη.

    Nutriart (πρώην Κατσέλης)

    Άλλη μία γνωστή βιομηχανία της Ελλάδας με πολλές δεκαετίες στην πλάτη της έκλεισε άδοξα το φθινόπωρο του 2013. Η αρτοβιομηχανία απασχολούσε γύρω στους 500 εργαζόμενους, οι οποίοι έχασαν τις δουλειές τους. Σημειώνεται πως οι τράπεζες κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να μην διαλυθεί η εταιρεία.

    Fokas

    Ο όμιλος ένδυσης και υποδημάτων μετρούσε πάνω από 80 χρόνια ζωής με κατάστημα στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Όταν έκλεισε το 2013, 1.500 άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά.

    Diana

    Μετά από 32 χρόνια λειτουργίας η Diana οδηγήθηκε σε πτώχευση το 2012. Είχε ιδρυθεί το 1980, ενώ εκτός από το εργοστάσιο στην Ξάνθη είχε εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.

    Καπνοβιομηχανία «Γεωργιάδης»

    Η μεγάλη καπνοβιομηχανία δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στα οικονομικά της προβλήματα και έκλεισε στα τέλη του 2011, ύστερα από μισό αιώνα ζωής. Το σήμα κατατεθέν της εταιρείας ήταν η περίφημη σειρά «22» ενώ παρήγαγε αρκετά από τα σήματα της σειράς Rothmans.

    Neoset

    Μία από τις πιο πετυχημένες βιομηχανίες επίπλων στον ελληνικό χώρο η οποία οδηγήθηκε σε πτώχευση τον Μάρτιο του 2014 και είχε κατασχεθεί το οικόπεδο εργοστασίου της στην Εύβοια. Δεν κατάφερε ποτέ να συναγωνιστεί ποτέ τα IKEA. Πριν κλείσει η εταιρεία εμφάνιζε ζημιές ύψους 53,1 εκατ. Ευρώ.

    Αγνό

    Η γνωστή γαλακτοβιομηχανία έκλεισε το 2014 ύστερα από 11 χρόνια γεμάτα με προβλήματα. Δάνεια τα οποία δεν αποπληρωνόντουσαν έπαιξαν το μεγαλύτερο ρόλο στην πορεία της προς το λουκέτο. Με το κλείσιμο της 375 εργαζόμενοι έμειναν στον δρόμο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ