• ΥΓΕΙΑ

    Βασίλης Κικίλιας: “Εκκρεμότητες 150 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία λόγω κακοδιαχείρισης”

    • NewsRoom


    Πλήθος στοιχείων παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Τα στοιχεία, που προέρχονται από τους διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών κατόπιν αιτήματος του υπουργείου, αποδεικνύουν ότι το σύστημα δημόσιας υγείας νοσεί.

    «Μέσα σε ένα το πλαίσιο  κακοδιαχείρισης, έλλειψης προγραμματισμού και ανεπαρκούς ελέγχου, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που μας έχουν δώσει τα νοσοκομεία, έχουν προκύψει εκκρεμότητες 130-150 εκατ. ευρώ που είναι υπό διερεύνηση» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

    Το 2018, 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν δημοσίευσαν ισολογισμό. Δέκα από αυτά τα 85 δεν δημοσίευσαν ισολογισμό ούτε για το 2017. Για τις προμήθειες είπε ότι τα τελευταία 2 χρόνια προκηρύχθηκαν μόνο 2 διαγωνισμοί, χωρίς καμία εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα.

    Η απουσία μόνιμων και αποτελεσματικών μέτρων για τον έλεγχο και εξορθολογισμό της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, οδήγησε μοιραία στη μεγέθυνση του clawback (υπέρβαση της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης) και από τα 793 εκατ. οφειλές στον ιδιωτικό τομέα, αποζημιώθηκαν μόνο τα 455 εκατ. ευρώ, για το πρώτο εξάμηνο του 2019.

    Τρία μεγάλα προβλήματα πλήττουν  τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία όπως είπε είναι:

    -υποστελέχωση λογιστηρίων,

    -ανύπαρκτοι ισολογισμοί,

    -απουσία ελεγκτικών μηχανισμών

    Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  σημείωσε ο υπουργός ότι, αναπτύχθηκε μη ισορροπημένα, τονίζοντας όμως ότι πολλά δαιδαλώδη προβλήματα είναι άλυτα για πολλά χρόνια. Τέλος, επισήμανε ότι τα τελευταία 4 χρόνια ο στόχος ήταν για 239 ΤΟΜΥ και λειτούργησαν μόνο 127, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόλις 370.000 πολίτες, ενώ θα μπορούσαν 702.000.

    Δεν προσέλαβαν μόνιμο προσωπικό

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Υγείας είπε, ότι «ζήτημά μας δεν είναι η αντιπαράθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αλλά η καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενούς. Ο Α. Ξανθός έκανε λόγο για 250 εκατ. δαπάνη για τους ανασφάλιστους, όμως δεν υπάρχει κωδικός γι’ αυτό το κονδύλι».

    Για το προσωπικό του ΕΣΥ για το οποίο πριν από τις εκλογές ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός και ο κ. Πολάκης είχαν πει ότι έχει ενισχυθεί συνολικά με 18.500 άτομα κατά την τετραετία 2015-2019, είπε ότι η πραγματική εικόνα είναι τελείως διαφορετική. «Ούτε το ένας προς έναν στις προσλήψεις, δεν τήρησε η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις χιλιάδες προσλήψεις που ευαγγελίζονταν» είπε ο κ. Κικίλιας. Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, από τους 8.577 εργαζόμενους που αποχώρησαντην περίοδο 2015-2019 καλύφθηκαν οι 7.205 θέσεις. Συνεπώς μένουν και 1.372 θέσεις κενές.

    «Το μόνο που πέτυχαν ήταν να αυξήσουν τη δαπάνη για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα, είχαμε 65% αύξηση της δαπάνης επικουρικού προσωπικού από το 2015, 335 εκατ. ευρώ από το 2015 έως το 2019» εξήγησε ο υπουργός.

    Αλλά και η διαδικασία των όποιων προσλήψεων έγιναν αποδείχθηκε προβληματική. Αναφέρθηκε ενδεικτικά, ότι από τις 1.618 θέσεις Ιατρών ΕΣΥ που προκηρύχθηκαν το 2018, σήμερα, μόνο 354 έχουν ολοκληρωθεί (ποσοστό 22%). «Αυτό δείχνει πολλά για το κομμάτι της λογοδοσίας και την ευθύνη της προηγούμενης ηγεσίας» παρατήρησε ο κ. Κικίλιας.



    ΣΧΟΛΙΑ