• Πολιτική

    Κικίλιας: Μετρημένο, κοστολογημένο, με σαφές εφαρμοστικό πλάνο το σχέδιο για την υγεία


    Τους πυλώνες του προγράμματος για την Υγεία, παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ένα “μετρημένο και κοστολογημένο σχέδιο, το οποίο συνοδεύεται από σαφές εφαρμοστικό πλάνο”.

    Ο κος Κικίλιας εστίασε στο στρατηγικό σχεδιασμό και τις πράξεις εκείνες, μέσω των οποίων θα εξασφαλίσει μια ποιοτική δημόσια υγεία για όλους τους πολίτες, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και για δομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις.

    «Η πολιτική, όπως σταθερά την αντιλαμβάνομαι εδώ και χρόνια, είναι επίλυση προβλημάτων, με γνώμονα τον άνθρωπο και τους δημοκρατικούς θεσμούς», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος, σε αντίθεση με τις φήμες που είχαν διαρρεύσει μετά την ανάθεση των υπουργείων, δήλωσε ικανοποιημένος για το υπουργείο που ανέλαβε, καθώς “μεριμνά για τον άνθρωπο και το ύψιστο αγαθό, την υγεία του”.

    Ο Βασίλης Κικίλιας, εμφανίστηκε αποφασισμένος να «ταράξει τα νερά» και να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο αλλαγής κουλτούρας και νοοτροπιών, ενώ ζήτησε απ’ όλους να στηρίξουν τις αλλαγές που απαιτούνται, ώστε το σύστημα Υγείας να υπηρετεί με αξιοπρέπεια τον πολίτη.

    Οι 6 πυλώνες

    Η στρατηγική του Υπουργείου Υγείας δομείται στους εξής πυλώνες:

    1.Ανάδειξη της δημόσιας υγείας ως απόλυτης προτεραιότητας της εθνικής πολιτικής υγείας.

    2.Παροχή της κατάλληλης, ασφαλούς, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    3.Διοικητική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και επανασχεδιασμός του τρόπου παροχής των υπηρεσιών υγείας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών, την εξοικονόμηση πόρων και τηναποτελεσματική και ασφαλή φροντίδα σε όλους τους πολίτες.

    4.Ανάπτυξη δομών μετα-νοσοκομειακής φροντίδας για την ενίσχυση της συνέχειας της φροντίδας και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.

    5.Παροχή ολιστικής φροντίδας στα άτομα με προβλήματα Ψυχικής Υγείας μέσω ενίσχυσης των παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης,θεραπείας και αποκατάστασης

    6.Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας προκειμένου να παρέχουμε τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

    Έμφαση στην πρόληψη

    Η οργανωμένη πρόληψη είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργού Υγείας, ο οποίος έκανε λόγο για «επανάσταση» στο πεδίο. Όπως δήλωσε, θα επιτευχθεί σταδιακά, αλλά με διαρκή πρόοδο, με την εφαρμογή προγράμματος για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους, σε κρατικές και ιδιωτικές δομές. Στους επόμενους μήνες θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ.

    Στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης θα εφαρμοστεί πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος και, εισάγοντας στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, το υπουργείο, θα επιχειρήσει να πετύχει τους ποσοτικούς και κυρίως ποιοτικούς στόχους που έχουν συμπεριληφθεί στο αναλυτικό του σχέδιο.

    Ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι θα επεκταθεί η εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και ηλικιωμένων και θα καταπολεμηθεί η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, ενώ θα υλοποιηθούν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης του καρκίνου για την έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου.

    Περίθαλψη με αξιοπρέπεια

    Ο Βασίλης Κικίλιας δεσμεύτηκε προσωπικά ότι συστηματικά και σταδιακά θα περιοριστούν οι ουρές και όλα τα σχετικά προβλήματα των ασθενών, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Η ενισχυμένη φροντίδα στους πιο ευάλωτους πολίτες αποτελεί τον τρίτο άξονα του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, ένας στόχος που θα επιτευχθεί με την εξασφάλιση ραντεβού με τους ιατρούς εντός 24ώρου, τη διανομή  φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες στο σπίτι και μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής της συγκεκριμένης ομάδας πολιτών.

    Σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση

    Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος υγείας, η αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών της υγείας από τους ασθενείς, η μείωση του χρόνου που απαιτείται από την συνταγογράφηση μέχρι την λήψη της θεραπείας και η μείωση της ιδιωτικής δαπάνης σταδιακά, μέχρι να φτάσει το μέσο όρο των χωρών της Νότιας Ευρώπης είναι ακόμη μία από τις προτεραιότητες της Αριστοτέλους.

    «Απαράβατες αρχές μας στην εφαρμογή του σχεδίου μας είναι η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αποδοτική χρήση των πόρων και η βελτίωση της κλινικής πρακτικής.

    Για αυτό, αλλάζουμε το υπόδειγμα χρηματοδότησης του συστήματος ώστε να καταστεί βιώσιμο και να διασφαλίζεται η ορθολογική κατανομή και χρήση των πόρων», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

    Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα

    Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προωθεί άμεσα τις συνέργειες και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζοντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα, κυρίως σε ότι αφορά την αντικατάσταση του βιοϊατρικού εξοπλισμού, και αναπτύσσει νέες υπηρεσίες, προκειμένου το σύστημα να μετατραπεί από νοσοκομειοκεντρικό σε ανθρωποκεντρικό.

    Ο κος Κικίλιας επεσήμανε την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με όλους τους φορείς της υγείας, συνυπολογίζοντας τις προτάσεις τους αλλά και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ιατρικού τουρισμού, δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση ερευνητικών κονδυλίων στον τομέα της τεχνολογίας υγείας.

    Κόμβος υγείας τα φαρμακεία

    Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι τα φαρμακεία να αποτελέσουν κόμβο υγείας και ενημέρωσης για τους πολίτες. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι μοναδικές παρεμβάσεις μας στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους πρέπει να είναι η παροχή κινήτρων, φορολογικών και ασφαλιστικών, για τη δημιουργία συνενώσεων, η μέριμνα για τα φαρμακεία απομακρυσμένων περιοχών και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των φαρμακευτικών συλλόγων», δήλωσε ο κος Κικίλιας.

    Φάρμακα & φαρμακοβιομηχανία

    Η διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε πραγματικά καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες βελτιώνουν τη σχέση κόστους-οφέλους και είναι αποτελεσματικές, είναι οι στόχοι του σχεδιασμού της Φαρμακευτικής Πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιείται η Τεχνολογία Υγείας με σκοπό την αξιολόγηση της καινοτομίας, της αποτελεσματικότητας του εξοπλισμού, του φαρμάκου, της θεραπείας, με προτεραιότητα το όφελος των ασθενών και την επίτευξη της πιο συμφέρουσας τιμής για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

    Όσον αφορά στο μεγάλο “αγκάθι” της φαρμακοβιομηχανίας, τις εκπτώσεις και αυτόματες επιστροφές (rebate&clawback), ο υπουργός τόνισε ότι θα ληφθούν ουσιαστικά διαρθρωτικά μέτρα, ώστε να συγκρατηθεί και να ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς.

    Αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα νοσοκομεία 

    Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ανασχεδιασμό στις διαδικασίες ροής των ασθενών στα νοσοκομεία, ώστε να γίνει αποδοτικότερη & αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση των περιστατικών.

    Μίλησε για στελέχωση των ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό, άμεσες προσλήψεις, κατά απόλυτη προτεραιότητα,όπως ανακοινώθηκε δια στόματος Πρωθυπουργού για νοσηλευτικό προσωπικό, ανάπτυξη των αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία σε διασύνδεση με το ΕΚΑΒ δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ενίσχυση το ΕΚΑΒ, ώστε να ανταποκρίνεται ανεξάρτητα, ευέλικτα και αποτελεσματικά στις ανάγκες του πληθυσμού.

    Ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου του ΕΟΠΥΥ.

    Με προκαθορισμένα κριτήρια ποιότητας και κόστους των παρόχων, συνδυαστικά με τις πραγματικές ανάγκες υγείας των τοπικών πληθυσμών, ο ΕΟΠΥΥ, θα συνάπτει συμβάσεις τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιώτες προμηθευτές υγείας ώστε να μην υπάρχουν κενά στην φροντίδα. Τέλος, αναθεωρείται και εκσυγχρονίζεται ο Ενιαίος Κανονισμό Παροχών του Οργανισμού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας.

    «Εμείς, σήμερα, από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου, δεσμευόμαστε ότι θα διασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες. Και μάλιστα με χαμηλότερη επιβάρυνση από τους ίδιους.

    Όλοι, πολιτική ηγεσία, λειτουργοί υγείας, ενώσεις ασθενών, θα δουλέψουμε ομαδικά. Και θα λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα της φυγής νέων γιατρών μας στο εξωτερικό.

    Για να χτίσουμε ένα νέο σύστημα υγείας που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο.

    Γιατί, όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης, είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος», κατέληξε ο κος Κικίλιας.



    ΣΧΟΛΙΑ