• ΥΓΕΙΑ

    Βασιλακόπουλος: Είμαστε στα όρια συναγερμού – Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 3,5%

    • NewsRoom
    Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

    O καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος


    «Είμαστε στα όρια του συναγερμού» προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι στο όριο να «κοκκινήσει» ξανά.

    Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι εδώ και κάποιες ημέρες ο δείκτης θετικότητας σταμάτησε να είναι κάτω από το 2% και είναι στο 3,5 και συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο να αλλάξει χρώμα και να «κοκκινίσει» στον χάρτη της Ευρώπης για τον κορονοϊό.

    Στο ερώτημα εάν χρειάζονται σκληρότερα μέτρα σε περιοχές βεβαρημένες επιδημιολογικά όπως η Αττική και η Αχαΐα τόνισε ότι είναι προφανώς πιο εύκολο για έναν υγειονομικό να πει να κλείσουν τα πάντα, ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουν όλοι να εφαρμόσουν τα μέτρα στο μάξιμουμ.

    Από μόνα τους τα μέτρα πρόσθεσε δεν έχουν συγκεκριμένη απόδοση, αλλά όλα εξαρτώνται από τα πώς θα τα εφαρμόσουμε.

    O καθηγητής του ΕΚΠΑ Εκτίμησε ότι δεν υπήρξε αυτοσυγκράτηση κατά το άνοιγμα της αγοράς και σχολίασε τη διοργάνωση συλλαλητηρίων την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι καλύτερα να διοργανώνονται διαδικτυακές διαμαρτυρίες που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.

    Αναφορικά με τις μεταλλάξεις ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι οι ιοί αλλάζουν συνεχώς και γίνονται πιο μεταδοτικοί για να επιβιώσουν, αλλά εξασθενεί η ικανότητά τους να σκοτώσουν. Εξήγησε ότι το στέλεχος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι ούτως ή άλλως διαφορετικό από τον αρχικό που εντοπίστηκε στην Κίνα και κάλεσε την πολιτική να μην εκμεταλλεύεται στην επιστήμη.

    Για το ενδεχόμενο να είναι πιο μεταδοτική η μετάλλαξη του κορονοϊού στα παιδιά, τόνισε ότι δεν είναι επιστημονικά σίγουρο και πως όταν παρατηρήθηκε αυξημένη διάγνωση της μετάλλαξης σε παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία μόνο τα σχολεία ήταν ανοιχτά, συνεπώς εκεί υπήρξε και η μεγαλύτερη μετάδοση.

    Διαβάστε επίσης:

    Ξεπέρασαν τους 300.000 οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

    Μόσιαλος: Εξαιρετική η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V μετά από μία μόνο δόση

    ΕΟΔΥ: Έκρηξη κρουσμάτων με 1.261 νέες περιπτώσεις και 22 θανάτους σε 24 ώρες – Δείτε τη γεωγραφική κατανομή



    ΣΧΟΛΙΑ