• ΥΓΕΙΑ

  Βασιλακόπουλος: Ανησυχία για τα αυξημένα περιστατικά κοριών – Σε έξαρση και πάλι ο κορονοϊός

  • NewsRoom
  Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

  Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος


  Για τα περιστατικά εμφάνισης κοριών αλλά και για την έξαρση του κορονοϊού μίλησε στο MEGA ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

  Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε περιστατικά κοριών στην Γαλλία και για το τι προκαλούν.

  «Εκτός από την σπάνια περίπτωση να έχει κάποιος αλλεργία στον κοριό, ο κοριός είναι αισθητικό πρόβλημα, τοπικά δερματολογικό, δεν μεταδίδει νοσήματα. Δεν υπάρχει κίνδυνος να πάθουμε μία νόσο αν μας τσιμπήσουν κοριοί, είναι μόνο μία ταλαιπωρία αισθητική. Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να «ταξιδέψουν» οι κοριοί από τη Γαλλία, δεν είναι πρόβλημα για τη δημόσια υγεία ο κοριός, είναι ένα τοπικό φαινόμενο στο δέρμα», είπε αρχικά.

  «Μετά τον κορονοϊό ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί σε θέματα υγείας και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε ώστε να αυξήσουμε την πρόληψη σε κάποια θέματα, δεν πρέπει όμως να πανικοβαλλόμαστε», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

  Για τις αρρώστιες από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως, «υπάρχουν κάποια κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ιώσεις του αναπνευστικού που είναι αντιμετωπίσιμες καθώς και κάποια κρούσματα λεπτοσπείρωσης, ωστόσο πολύ μικρότερο πρόβλημα από όσο θα μπορούσε να είναι. Υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση των Αρχών που οριοθέτησαν το πρόβλημα, έκαναν πολύ καλή επιδημιολογική επιτήρηση. Δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα από εδώ και πέρα».

  Μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλακόπουλος μίλησε για την έξαρση του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα.

  «Αυτή την εβδομάδα δυστυχώς με βάση την έκθεση του ΕΟΔΥ χάσαμε 53 συμπολίτες μας. Ο κορονοϊός δεν είναι πλέον πανδημία, είναι ενδημία, ζει μαζί μας, δεν είναι το πρόβλημα που ήταν, και πρέπει να ζούμε με αυτόν. Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει και όταν υπάρχουν συμπτώματα και όταν κάποιος από το περιβάλλον μας έχει υπάρξει γνωστό κρούσμα πρέπει να κάνουμε self test», επεσήμανε.

  Και πρόσθεσε: «Αν δεν είμαστε σε ευπαθή ομάδα, οφείλουμε να τροποποιήσουμε την συμπεριφορά μας, να φορέσουμε μάσκα. Αν είμαστε ευπαθής ομάδα να επικοινωνήσουμε με τον θεράποντα ιατρό μας για να μας χορηγήσει αντιικά φάρμακα τα οποία είναι δωρεάν και μειώνουν την πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο. Έρχεται και το νέο εμβόλιο του κορονοϊού, που είναι σχεδιασμένο από την αρχή, πιάνει τα στελέχη που έχουμε έως τώρα. Οι δύο επιστήμονες που ανακάλυψαν την τεχνολογία για να φτιάχνουμε αυτό το εμβόλιο του κορωνοϊού το mRNA πήραν Νόμπελ, ήταν τόσο σημαντική η ανακάλυψή του».

  Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία από την κλιματική αλλαγή;

  Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «κάποια παθογόνα που βρίσκονταν σε συγκεκριμένες περιοχές, και λόγω του ότι αλλάζει το κλίμα και μπορούν να ευδοκιμήσουν και σε άλλες περιοχές, να έχουν μεγαλύτερη κυκλοφορία. Τώρα υπάρχουν κίνδυνοι λόγω της μεγάλης κινητικότητας πληθυσμών, κάποια πανδημία θα ξαναέρθει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ετοιμαζόμαστε για την επόμενη».

  Διαβάστε επίσης:

  Ελλείψεις φαρμάκων: Τιμολόγιο «καίει» τον πρόεδρο του ΠΦΣ Απόστολο Βαλτά

  Θεμιστοκλέους: Ψηφιοποίηση σε “ραντεβού και λίστες χειρουργείων”

  ΕΟΔΥ: 53 θάνατοι από COVID-19, 36 διασωληνωμένοι – Ένας θάνατος από γρίπη  ΣΧΟΛΙΑ