• ΥΓΕΙΑ

    Τσιόδρας για τουρισμό: Προτεραιότητά μας η προστασία της δημόσιας υγείας

    Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος,


    Ολοένα και μεγαλύτερη έκταση καταλαμβάνει στο τραπέζι του διαλόγου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας το θέμα της επανεκκίνησης του τουρισμού στη χώρα, αναζητώντας τα «εργαλεία» εκείνα που θα διασφαλίσουν παράλληλα την προστασία της δημόσιας υγείας.

    Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, την Τρίτη (12/5/2020), παρότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, η Επιτροπή επεξεργάζεται τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, έτσι ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στην εκμετάλλευση του τουριστικού προϊόντος και την υγειονομική ασφάλεια.

    Σε πρώτη φάση, εξετάζονται οι προϋποθέσεις και οι υγειονομικοί κανόνες που θα πλαισιώσουν το «άνοιγμα» του εσωτερικού τουρισμού, ενώ στη συνέχεια, και εάν οι δείκτες της επιδημίας το επιτρέψουν, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της επανεκκίνησης του εξωτερικού τουρισμού.

    Ο κος Τσιόδρας κατέστησε για μια ακόμη φορά σαφές ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η διατήρηση της καλής εικόνας αναφορικά με την κυκλοφορία του ιού στη χώρα και η προστασία της δημόσιας υγείας, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη για αξιοποίηση του τουρισμού προκειμένου να ενισχυθούν τα ελληνικά ταμεία.

    «Το θέμα είναι ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα μας και στις άλλες χώρες και αν θα μπορεί να εξασφαλιστεί αυτή η ασφάλεια. Γιατί, μην το ξεχνάμε, η παγκόσμια διασπορά του ιού ξεκίνησε από εισαγόμενα κρούσματα, από ταξιδιώτες. Και, μάλιστα, στην Πατρίδα μας ήρθαν από συγκεκριμένες περιοχές της Γης. Στην Αμερική, όμως, το 65% της διασποράς του ιού προήλθε από τη Νέα Υόρκη και όχι από το εξωτερικό. Άρα χρειάζεται προσοχή.

    Ακόμα και διαδικασίες εσωτερικού τουρισμού μπορεί να υποβάλλονται σε κάποιες απαγορεύσεις. Εγώ θεωρώ ότι μπορούμε να σκεφτόμαστε σταδιακά τον εσωτερικό τουρισμό όλο και περισσότερο, εάν παραμείνουμε σε μια καλή κατάσταση σαν χώρα. Αλλά και αυτό θα γίνει με κανόνες υγιεινής και πρέπει να τους σεβαστούμε όλοι», ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή τείνει να καταλήξει στον καθορισμό τους.

    Οι διαβουλεύσεις των επιστημόνων και των κυβερνητικών παραγόντων συνεχίζονται τόσο σε εγχώριο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι χώρες προσανατολίζονται προς τις διακρατικές συμφωνίες, εφόσον βέβαια οι υγειονομικές συνθήκες επιτρέψουν τις μετακινήσεις των πολιτών εκτός των συνόρων.

    Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε στην δεύτερη τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη που καταγράφουν πολύ χαμηλά κρούσματα, στον τομέα του τουρισμού.

    Σύμφωνα με τον κο Τσιόδρα, εάν αρθεί το «απαγορευτικό» που ισχύει αυτή τη στιγμή στις περισσότερες χώρες για την μετακίνηση των πολιτών στο εξωτερικό, η εισαγωγή στην Ελλάδα θα γίνεται βάσει συγκεκριμένου «πρωτοκόλλου».

    Πρωταγωνιστικό ρόλο θα κατέχει ο εργαστηριακός έλεγχος, που θα εξασφαλίζει ότι οι τουρίστες δεν είναι φορείς της νόσου ή την έχουν περάσει. Η επιστημονική Επιτροπή προσβλέπει στην ανακάλυψη αξιόπιστων ταχέων τεστ (rapid tests), τα οποία θα δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε λίγο χρόνο, είτε πρόκειται για ανίχνευση του ιού είτε για ανίχνευση αντισωμάτων.

    Η μετακίνηση θα γίνεται με τη χρήση μάσκας, η οποία θα αποτελέσει και τον «απόλυτο κανόνα» στα ΜΜΜ, αλλά και με την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση ενός πιθανού ύποπτου περιστατικού σε οποιοδήποτε από αυτά τα μέσα.

    Από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα σύνορα για τους τουρίστες, το ζητούμενο είναι να εντοπίζονται γρήγορα τυχόν κρούσματα που θα “ξεφύγουν” από την ευαισθησία των ελέγχων και να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία, προκειμένου να μην διασπαρεί ο ιός στον πληθυσμό.

    «Επειδή θα υπάρξουν προβλήματα, εύχομαι να μπορούν να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν ταχύτερα, με τη διαδικασία του εργαστηριακού ελέγχου, της απομόνωσης και της ιχνηλάτησης των επαφών και, βέβαια, της έγκαιρης πρόσβασης στο ιατρικό μας σύστημα», υπογράμμισε ο κος Τσιόδρας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ