• Πολιτική

    Όλο το βάρος στον τουρισμό – Οι κινήσεις από το Μαξίμου, ο ρόλος Σκέρτσου και τα φάουλ του Θεοχάρη

    • NewsRoom
    Θεοχάρης Μητσοτάκης ΝΔ

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη


    Να περιορίσει όσο είναι δυνατόν τις επιπτώσεις στην οικονομία από την σαρωτική επέλαση της πανδημίας είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, που δίνει μεγάλη μάχη να κρατηθεί ζωντανό το «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός.

    Γι’ αυτό και το μήνυμα του Μαξίμου προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια δεν χωρούν λάθη, όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνονται προσεκτικά και συντονισμένα.

    Αυτές τις ημέρες το κυβερνητικό επιτελείο χαράσσει την πολιτική που θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες για να στηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις και να σώσει την φετινή χρονιά, με απώτερο στόχο την εκτίναξη του ελατηρίου της ανάπτυξης το 2021.

    Στο πλαίσιο αυτών των προσεκτικών χειρισμών, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου για κάποιες κινήσεις, και ειδικά κάποιες διαρροές προς τον Τύπο από το υπουργείο Τουρισμού, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση στον τουριστικό κλάδο.

    Μάλιστα, οι διαρροές έγιναν χωρίς να έχουν φτάσει ακόμη στο πρωθυπουργικό γραφείο οι προτάσεις των θεσμικών φορέων, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες, ενώ ως την Τετάρτη θα γίνει κυβερνητική σύσκεψη για τις τελικές αποφάσεις, κατά την οποία θα κλειδώσουν τόσο τα υγειονομικά πρωτόκολλα όσο και πολιτικές στήριξης προς τις επιχειρήσεις.

    Η κίνηση από το υπουργείο Τουρισμού ήταν φάουλ για έναν ακόμη λόγο, επειδή παρέκαμψε το Μέγαρο Μαξίμου και τον συντονιστή του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο, από τον οποίο «περνάει» ποιες πληροφορίες διοχετεύονται στον Τύπο, τουλάχιστον στα μεγάλα θέματα.

    Το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός είναι ότι αυτή την στιγμή δεν χωρούν λάθη, τα οποία μπορεί να πλήξουν την προσπάθεια που γίνεται.

    Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές θυμίζουν ότι όλα εξαρτώνται και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε διακρατικό επίπεδο, κάτι που έχει πάρει πάνω του ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε την περασμένη εβδομάδα από την τηλεδιάσκεψη που είχε με επτά ηγέτες κρατών, τα οποία αντιμετώπισαν επιτυχώς το πρώτο κύμα της πανδημίας.

    Σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε μία πιο συστηματική συζήτηση μεταξύ των κρατών με λίγα κρούσματα, που θα αφορά και συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση κανόνες.

    Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός είναι ότι σχέδια που δεν έχουν ακόμη την έγκρισή του δεν μπορεί να παρουσιάζονται ως οριστικές κυβερνητικές αποφάσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ