• ΥΓΕΙΑ

    Τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν γνωρίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους


    Μεγάλο μέρος των Ελλήνων δεν είναι ενημερωμένοι για τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό τους, ενώ πολλοί από αυτούς που γνωρίζουν ότι έχουν ανεβασμένες τιμές δεν κάνουν τίποτα για να τις μειώσουν, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου στην Ελλάδα.

    Την ίδια,  στιγμή σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού με κολπική μαρμαρυγή λαμβάνει λανθασμένη θεραπευτική αγωγή για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν -μεταξύ άλλων- σε συνέντευξη τύπου, που παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), με αφορμή τη διεξαγωγή του  23ου Συμποσίου Αθηροσκλήρωσης & Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, που διοργανώνεται από το ΕΛΙΚΑΡ, σε συνεργασία με την  ΑΚαρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Στα αποτελέσματα του προγράμματος με την επωνυμία «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου», που υλοποιείται για 14 συνεχή έτη από το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ., αναφέρθηκε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος .

    Το πρόγραμμα αποτελεί την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον Ελληνικό πληθυσμό, συμπεριλαμβάνοντας μέχρι στιγμής δεδομένα από άνω των 68.000 εθελοντών, με ηλικία μεγαλύτερη από τα 14 έτη. Η ανάλυσή τους δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος (41%) των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους, αλλά φαίνεται μια τάση μείωσης της αγνωσίας αυτής σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

    Μειωμένο, αν και ακόμα πολύ υψηλό, είναι το ποσοστό όσων δεν κάνουν τίποτα, μολονότι γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη (37%). Χαμηλό (57%), αν και βελτιωμένο σε σχέση με το παρελθόν, είναι και το ποσοστό αυτών που επιτυγχάνουν το θεραπευτικό στόχο στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας. Τέλος, έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι 35% των ασθενών χαρακτηρίζει «μεγάλο» ή «δυσβάστακτο» το κόστος της θεραπείας για την υπολιπιδαιμική αγωγή, ενώ 7.5% των ασθενών αναγκάστηκε να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή λόγω υψηλού οικονομικού κόστους.

    Κολπική μαρμαρυγή: Λάθος φαρμακευτική αγωγή

    Μη ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή λαμβάνουν πολλοί Έλληνες για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής. Στην ασθένεια οφείλεται μεγάλο μέρος των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας καθώς και μεγάλο ποσοστό των δαπανών για την καρδιαγγειακή υγεία, αφού προσβάλλει το 3% του πληθυσμού στην Ευρώπη.

    Τα εφετινά δεδομένα του «Μήνα Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» δείχνουν ότι η συχνότητά της στον Ελληνικό πληθυσμό είναι 2.6%, αλλά και ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών εξακολουθεί να λαμβάνει μη δόκιμη φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, χρησιμοποιώντας αντιαιμοπεταλιακά, παρά τις διεθνείς συστάσεις και οδηγίες που επιβάλλουν τη χρήση των αντιπηκτικών για το σκοπό αυτό.

    Σημαντικές εξελίξεις έχουν σημειωθεί και στην επεμβατική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής με τη μέθοδο της κατάλυσης (ablation). Συγκεκριμένα, υπάρχουν για πρώτη φορά ισχυρά κλινικά δεδομένα από διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες, που δείχνουν ότι η επέμβαση κατάλυσης οδηγεί σε σημαντική μείωση της θνησιμότητας των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι η πρώτη παρέμβαση που αποσκοπεί στη διατήρηση του φυσιολογικού ρυθμού, η οποία απέδειξε ότι εκτός από την ποιότητα ζωής βελτιώνεται ουσιωδώς και το προσδόκιμο επιβίωσης. Τα αποτελέσματα αυτά, σε συνδυασμό με τη σημαντική εξέλιξη των νεότερων συστημάτων ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης, αναμένεται να αναβαθμίσουν ουσιαστικά την επέμβαση κατάλυσης για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής.

    Χοληστερόλη: Όσο πιο χαμηλά τόσο πιο καλά 

    Στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Παρίσι, στο οποίο ανακοινώθηκαν οι νεώτερες οδηγίες για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας, αναφέρθηκε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής  κ. Δημήτριος Ρίχτερ.   Σε ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου, είτε αυτοί έχουν ήδη στεφανιαία νόσο είτε είναι πρωτογενούς πρόληψης (διαχωρισμός ο οποίος φθίνει περαιτέρω στις οδηγίες αυτές και οι ασθενείς χωρίζονται με βάση το κίνδυνο τους μόνο) ο στόχος της LDL πέφτει από 70 mg/dl σε   55 mg/dl. Σε ασθενείς που έχουν υποστεί δύο οξέα επεισόδια εντός διετίας ( π.χ. δύο εμφράγματα ή ένα έμφραγμα και ένα εγκεφαλικό) ο στόχος πέφτει σε < 40 mg/dl. Η επιστημονική πραγματικότητα που εξελίσσεται μέσα από μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες τεκμηριώνει που τελειώνει το όφελος από τη μείωση ενός παράγοντα κινδύνου και  όσον αφορά την LDL δεν έχει φτάσει ακόμα σε κάποιο χαμηλότερο σημείο. Το όσο πιο χαμηλά τόσο πιο καλά επιβεβαιώνεται συστηματικά σε κάθε καινούργια μελέτη. Ακόμη, αναφέρθηκε στις πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για το διαβήτη και καρδιά όπου για πρώτη φορά συστήθηκε να τίθενται πρώτα σε ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου φάρμακα που μειώνουν τους θανάτους και να αλλάξει η σειρά χορήγησης των αντιδιαβητικών φαρμάκων.

    Κατά του διαβήτη, υπέρ της καρδιάς

    Η ιστορία με τις καρδιαγγειακές μελέτες των αντιδιαβητικών φαρμάκων ξεκίνησε το 2008 όπου υπήρξε προσωρινή ανάκληση ενός αντιδιαβητικού φαρμάκου, της πιογλιταζόνης, για αύξηση των καρδιαγγειακών συμβάντων. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ζήτησε τότε να διεξαχθούν μελέτες καρδιαγγειακής ασφάλειας για όλα τα νεώτερα αντιδιαβητικά φάρμακα, στο πλαίσιο της άδειας κυκλοφορίας τους στο ευρύ κοινό.

    «Αυτό κρίθηκε αναγκαίο για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα φάρμακα αυτά με ασφάλεια χωρίς να φοβόμαστε δυνητικές παρενέργειες τους. Όταν οι πρώτες γενεές αντιδιαβητικών φαρμάκων εμφάνιζαν απόλυτη καρδιαγγειακή ασφάλεια αισθανόμασταν πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός αυτό. Δεν είχαμε ακόμα εικόνα για το τι θα επακολουθούσε τα επόμενα χρόνια και μπροστά σε πόσες θετικές εκπλήξεις θα βρισκόμασταν. Δύο οι πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία των αντιδιαβητικών αυτών φαρμάκων. Πρώτα στη Στοκχόλμη στο Πανευρωπαϊκό Διαβητολογικό Συνέδριο το 2015 όπου παρουσιάζεται η μελέτη EMPAREG με την εμπαγλιφλοζίνη και θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη φορά που ένα αντιδιαβητικό φάρμακο θα μειώσει 38% τους θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο και κατά 32 % τους θανάτους οποιασδήποτε αιτιολογίας», ανέφερε ο κος Ρίχτερ.

    Εφέτος, στο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό συνέδριο στο Παρίσι το 2019, παρουσιάστηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το όφελος της δαπαγλιφλοζίνης (μείωση κατά 18% των καρδιαγγειακών θανάτων), ήταν ίδια τόσο στους διαβητικούς όσο και στους μη διαβητικούς. Αυτό σημαίνει πως τα φάρμακα αυτά δρουν όχι μόνο στους διαβητικούς αλλά και στους μη διαβητικούς με την ίδια αποτελεσματικότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ