• ΥΓΕΙΑ

    Φαύλος κύκλος η σχέση περιοδοντίτιδας – υπέρτασης

    • NewsRoom


    Νέα δεδομένα που συνδέουν τη νόσο της περιοδοντίτιδας με την αρτηριακή υπέρταση, συσχετίζουν τις μικροϊσχαιμικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο ηλικιωμένων υπερτασικών ατόμων με την έκπτωση της λειτουργικής τους ικανότητας και φωτίζουν τη σχέση αρτηριακής υπέρτασης και παχυσαρκίας με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής.

    Ο μηχανισμός συνίσταται σε έναν φαύλο κύκλο. Η υπέρταση καταστρέφει τα μικρά αγγεία, τα οποία ευνοούν τη δημιουργία και τη συντήρηση της φλεγμονής στα ούλα. Οι παράγοντες φλεγμονής κυκλοφορούν στα αγγεία σε όλο τον οργανισμό, τα σκληραίνουν και προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της πίεσης.

    Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κύριος Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Α’ Καρδιολογική Κλινική, Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο, σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου (ΕΕΛΙΑ), «Από μετα-ανάλυση που διενεργήθηκε από τους Aguilera και σε περισσότερους από 200.000 ασθενείς προκύπτει μια θετική συσχέτιση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και της αρτηριακής υπέρτασης. Από την ποσοτική ανάλυση των μελετών που συμπεριλήφθηκαν, οι ασθενείς που είχαν από μέτρια έως σοβαρή περιοδοντίτιδα είχαν 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αρτηριακή υπέρταση σε σχέση με άτομα χωρίς νόσο. Κλινικά και πειραματικά δεδομένα δείχνουν πως αυτή η συσχέτιση οφείλεται σε διαταραχές της μικροκυκλοφορίας σε επίπεδο ούλων (λόγω αρτηριακής υπέρτασης) με αποτέλεσμα τοπική ισχαιμία και φλεγμονή του ιστού των ούλων η οποία διαχέεται και στα αγγεία και επιδεινώνει την υπέρταση (δημιουργία φαύλου κύκλου)».

    Στο χαμηλότερο δυνατό η LDL χοληστερόλη

    Όσο πιο χαμηλά πέφτει η LDL χοληστερόλη τόσο μεγαλώνει το όφελος για την καρδιά, σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Ρίχτερ, Διευθυντή Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, Ευρωκλινική, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου.

    Ο κ. Ρίχτερ αναφέρθηκε στις νεότερες οδηγίες για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας, όπως ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Παρίσι, που επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην καθημερινή κλινική πράξη.

    «Τα επιστημονικά δεδομένα που αποκτήσαμε τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως δεν υπάρχει χαμηλότερο όριο ασφαλείας στη χαμηλή LDL, αλλά το όφελος από τη μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων μεγαλώνει όσο η LDL πέφτει πιο χαμηλά. Το όσο πιο χαμηλά, τόσο πιο καλά, επιβεβαιώνεται συστηματικά σε κάθε καινούργια μελέτη», σημείωσε ο κος Ρίχτερ.

    Ασφαλή για την καρδιά τα νέα αντιδιαβητικά φάρμακα

    Ο κ. Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, M.D., MPH, Ph.D, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας Αθηροσκλήρωσης & Αγγειακής Νόσου (ΕΕΛΙΑ), Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. Λαϊκό, έκανε λόγο για τις επιπτώσεις του Σακχαρώδη Διαβήτη τόσο στην καρδιακή ανεπάρκεια όσο και στα καρδιαγγειακά επεισόδια.

    Ο κ. Μακρυλάκης δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα, και συγκεκριμένα της κατηγορίας των SGLT-2 αναστολέων και των αγωνιστών του υποδοχέα του GLP-1 βρέθηκε ότι μειώνουν την επίπτωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και της εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, ακόμα ενίοτε και των θανάτων, ιδιαίτερα σε άτομα με εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο ή πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της. Έτσι, υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για τη μελέτη της καρδιοπροστατευτικής τους επίδρασης ακόμα και σε άτομα χωρίς διαβήτη (υπάρχουν ήδη, αρχικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση για την καρδιακή ανεπάρκεια)».

    Την συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Επιστημονική Εκδήλωση «Αθηναϊκές Ημέρες Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου», προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΕΛΙΑ, κ. Ιωάννης Λεκάκης, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Διευθυντής Εργαστηρίου Προληπτικής Καρδιολογίας, Γενικό Νοσοκομείο «Αττικό».



    ΣΧΟΛΙΑ