• ΥΓΕΙΑ

    Ταχείες οι επιπτώσεις της διατροφής στην ποιότητα του σπέρματος

    • NewsRoom


    Η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζεται από τη διατροφή και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λινσέπινγκ στη Σουηδία.

    Σε μελέτη που διεξήγαγαν σε υγιείς νεαρούς άνδρες που τρέφονταν με μια δίαιτα πλούσια σε ζάχαρη, διαπίστωσαν ταχείες επιδράσεις στην κινητικότητα του σπέρματος, οι οποίες ήταν εμφανείς μετά από μία έως δύο εβδομάδες. Οι αλλαγές αυτές, είναι δυνατόν να κληροδοτηθούν και στους απογόνους, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

    Η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να υποστεί βλάβη από πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες  καθώς και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία και οι ασθένειες με τις οποίες σχετίζεται, όπως ο διαβήτης τύπου 2, γνωστοί παράγοντες κινδύνου για κακή ποιότητά του.

    Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε την ύπαρξη επιγενετικών φαινομένων και διαπίστωσε ότι τα φαινόμενα αυτά  μπορούν να οδηγήσουν σε μεταβίβαση ιδιοτήτων από γονέα σε απόγονο μέσω του σπέρματος ή του ωαρίου, σε ορισμένες περιπτώσεις.

    Σε προγενέστερη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αρσενικές μύγες φρούτων που είχαν καταναλώσει πλεόνασμα ζάχαρης λίγο πριν από το ζευγάρωμα δημιούργησαν συχνότερα απογόνους που έγιναν στην πορεία υπέρβαροι. Παρόμοιες μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι μικρά θραύσματα RNA, γνωστά ως tsRNA ,παίζουν ένα ρόλο σε αυτά τα επιγενετικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην επόμενη γενιά.

    Αυτά τα θραύσματα RNA υπάρχουν σε ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες στο σπέρμα πολλών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, των μυγών των φρούτων και των ποντικών. Μέχρι στιγμής, η λειτουργία τους δεν έχει εξεταστεί λεπτομερώς. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα θραύσματα RNA στο σπέρμα μπορεί να εμπλέκονται σε επιγενετικά φαινόμενα, αλλά είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν στο εάν αυτό συμβαίνει στον άνθρωπο ή όχι.

    Η μελέτη εξέτασε 15 φυσιολογικούς νεαρούς άνδρες, μη καπνιστές, οι οποίοι ακολούθησαν μια δίαιτα την οποία τους είχαν συστήσει οι επιστήμονες για δύο εβδομάδες. Στόχος των ερευνητών ήταν να διερευνήσουν εάν μια υψηλή κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει τα θραύσματα RNA στο ανθρώπινο σπέρμα.

    «Η μελέτη δείχνει ότι η κινητικότητα του σπέρματος μπορεί να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα και φαίνεται να συνδέεται στενά με τη διατροφή. Αυτό έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις. Εντούτοις, δεν μπορούμε να πούμε αν ήταν η ζάχαρη που προκάλεσε το αποτέλεσμα, καθώς μπορεί να είναι ένα συστατικό της βασικής υγιεινής διατροφής που έχει θετική επίδραση στο σπέρμα », λέει η Anita Ös, λέκτορας στο Τμήμα Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Λινσέπινγκ και επικεφαλής της μελέτης.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα μικρά θραύσματα RNA (γενετικό υλικό), τα οποία συνδέονται με τη κινητικότητα του σπέρματος, άλλαξαν επίσης. Στη συνέχεια, σχεδιάζουν να συνεχίσουν την εργασία τους και να διερευνήσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ ανδρικής γονιμότητας και θραυσμάτων RNA στο σπέρμα. Επίσης, να καθορίσουν εάν ο κώδικας RNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων για τη μέτρηση της ποιότητας του σπέρματος κατά τη διάρκεια της in vitro γονιμοποίησης.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLOS Biology.

     



    ΣΧΟΛΙΑ