• ΥΓΕΙΑ

    Στην Αττική τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου

    ιός δυτικού νείλου


    Τα δύο πρώτα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, για φέτος, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Οι ασθενείς που διαγνώσθηκαν με τον ιό που μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

    Οι ασθενείς που καταγράφηκαν είναι κάτοικοι αστικής περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ωστόσο οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες.

    Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί από το 2010 έως το 2014 και το 2017, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, το ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη την επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα και κατά την τρέχουσα περίοδο 2018, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές.

    Ήδη από τον Μάιο είχε ενημερώσει τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.

    Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει πως η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

    Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια σύμφωνα με το Κέντρο, περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κλπ. Επιπρόσθετα, συνιστάται να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/ περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δες το Αλλιώς: Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική – Η ψωρίαση αντιμετωπίζεται

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωκτικές ραγάδες: Πότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΠΦΥ: Εδώ γιατρός, εκεί γιατρός, πού είναι ο οικογενειακός γιατρός;



    ΣΧΟΛΙΑ