• ΥΓΕΙΑ

    Σταθερά στη 2η θέση σε ημερήσιους θανάτους η Ελλάδα – Ελπίδες από τα πρωτεϊνικά εμβόλια

    εμβόλια


    Δεν λέει να πέσει ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της COVID-19. Η Ελλάδα είναι σταθερά στη 2η θέση (μετά τη Βουλγαρία) στην παγκόσμια κατάταξη σε ημερήσιους θανάτους, με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών ανά 100.000 πληθυσμού. Είναι, δε, στην 17η θέση σε σύνολο θανάτων από COVID-19 στις 100.000 κατοίκους (231).  Η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της στα πρωτεϊνικά εμβόλια, προκειμένου να σηκώσουν μανίκια οι πιο διστακτικοί.

    Αναμένονται δύο πρωτεϊνικά εμβόλια

    Αυτή τη στιγμή είναι υπό ανάπτυξη πάνω από 200 εμβόλια για τη νόσο. Τον Δεκέμβριο πήρε άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) το 5ο κατά σειρά εμβόλιο. Πρόκειται για το πρωτεϊνικό εμβόλιο Nuvaxovid, της εταιρείας Novavax, που σε λίγες ημέρες θα είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας.

    Παράλληλα τρέχουν δύο επιστημονικές μελέτες Φάσης 3 για το – επίσης πρωτεϊνικό – εμβόλιο, που αναπτύσσουν από κοινού οι φαρμακευτικές εταιρείες Sanofi και GlaxoSmithKline. Η μία διερευνά την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος και η άλλη την δράση του ως booster, δηλαδή ως αναμνηστική δόση.

    Ειδικότερα η κυβέρνηση ελπίζει τα συγκεκριμένα εμβόλια – που είναι βασισμένα σε «παραδοσιακή» τεχνολογία, με την οποία οι πολίτες είναι εξοικειωμένοι – να κάμψουν τις αντιστάσεις εκείνων που φοβούνται και διστάζουν να εμβολιαστούν. Αν αυτό επιτευχθεί, θα έχει αρθεί ένα μεγάλο εμπόδιο και παράλληλα θα αυξηθεί η πολύ εμβολιαστική κάλυψη σε ορισμένες περιοχές.

    Στα σκαριά το εμβόλιο των Sanofi/GSK

    Πηγές του HS αναφέρουν ότι η Sanofi είναι στο τελικό στάδιο ανάπτυξης του υποψήφιου ανοσοενισχυμένου ανασυνδυασμένου εμβολίου έναντι της COVID-19, σε συνεργασία με τη GSK.

    Πιο συγκεκριμένα, θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας παγκόσμιας κλινικής μελέτης έχουν δείξει ισχυρή ενισχυτική ανοσολογική απόκριση μετά τη χορήγηση του εν λόγω υποψήφιου εμβολίου, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που είχε χορηγηθεί κατά τον αρχικό εμβολιασμό (εμβόλια mRNA και εμβόλια με φορέα αδενοϊού), σε όλες τις ηλιακές ομάδες, με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας.

    «Επί του παρόντος, η κλινική δοκιμή Φάσης 3 συνεχίζει να συγκεντρώνει τον απαιτούμενο, για ανάλυση, αριθμό ευρημάτων. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του πρώτου τετραμήνου του 2022.

    Βάσει των αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής Φάσης 3, καθώς και των  δεδομένων που θα προκύψουν από τις κλινικές έρευνες, αναφορικά με τη χρήση του υποψήφιου εμβολίου για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, η Sanofi σκοπεύει να υποβάλει σχετικό φάκελο προς έγκριση στις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές», όπως μας εξηγούν.

    Νέα εμβόλια με τεχνολογία του… ’80

    Σύμφωνα με όσα είπε στη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στα εμβόλια mRNA, όπως είναι των Pfizer/BionTech και της Moderna, δίνονται οι γενετικές πληροφορίες και ο ίδιος ο οργανισμός συνθέτει την πρωτεΐνη, που προκαλεί και την παραγωγή των αντισωμάτων.

    Στα εμβόλια με ιικό φορέα, όπως είναι  το AstraZeneca  και το Johnson&Johnson, χρησιμοποιείται ένας μη αναπαραγώγιμος ιός,  όπως είναι  ο αδενοϊός, που διαβιβάζει με ασφάλεια τον γενετικό κώδικα στα σωματικά κύτταρα, που παράγουν πάλι την πρωτεΐνη ακίδα.

    Στο νέο εμβόλιο Nuvaxovid, έκδοση της πρωτεΐνης ακίδας, που έχει παραχθεί στο εργαστήριο, χορηγείται έτοιμη, δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός.

    «Η τεχνολογία του νέου εμβολίου είναι παλαιά, είναι της δεκαετίας του ’80 και με αυτή έχουν παραχθεί εμβόλια, που σας είναι γνωστά, όπως της γρίπης, της ηπατίτιδας, του κοκίτη και άλλα», επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου.

    Χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου που θα έρθει στην Ελλάδα

    Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου;

    Καταρχάς είναι πιο οικονομικό, καθώς για την παρασκευή του χρειάζονται λιγότερα αντιγόνα.

    Διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου και το ανοιγμένο μπουκαλάκι των 10 δόσεων μπορεί να παραμείνει έως και 6 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

    Είναι εύκολο στη μεταφορά και θεωρείται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στους εμβολιασμούς στις μη προνομιούχες χώρες. Η εταιρεία παραγωγής έχει δεσμευτεί να προσφέρει ένα δισεκατομμύριο δόσεις.

    Στις δύο μελέτες, στις οποίες βασίστηκε η έγκρισή του, διαπιστώθηκε 90% και 89,7% αποτελεσματικότητα στη μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπωματικής νόσου.

    Το εμβόλιο χορηγείται σε σχήμα 2 δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών σε ηλικίες άνω των 18 ετών και η παραγωγή αντισωμάτων, δηλαδή η έναρξη της προστασίας, συνήθως αρχίζει μετά από 14 ημέρες.

    Τα δεδομένα για τη χορήγησή του ως αναμνηστική δόση είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Εντούτοις από μία – δύο μελέτες φαίνεται ότι προκαλεί ικανοποιητική ανοσιακή ανταπόκριση, δηλαδή παράγονται υψηλά αντισώματα.

    Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας έναντι των παραλλαγών του ιού επίσης είναι περιορισμένα, όπως και της δυνατότητας εφαρμογής ετερόλογου σχήματος εμβολιασμού, δηλαδή μικτού σχήματος, στο οποίο εναλλάσσονται δύο εμβόλια διαφορετικής τεχνολογίας.

    Διαβάστε επίσης

    Θάνος Πλεύρης: Νοσοκομείο-πιλότος για τη λειτουργία με όρους ιδιωτικού δικαίου και ΣΔΙΤ το νοσοκομείο Σαντορίνης

    Θεμιστοκλέους: Δυνατότητα αναμνηστικού εμβολιασμού τις επόμενες ημέρες για όσους έληξε σήμερα το πιστοποιητικό

    Θεοδωρίδου: 100 παιδιά στην Ελλάδα εμφάνισαν το σύνδρομο MIS-C μετά τον εμβολιασμό τους



    ΣΧΟΛΙΑ