• ΥΓΕΙΑ

    Στα «κόκκινα» η γρίπη: 17 θάνατοι σε μία εβδομάδα

    • Έφη Τσιβίκα


    Σε περίοδο έξαρσης έχει εισέλθει η εποχική γρίπη, αυξάνοντας κατακόρυφα τον αριθμό των θυμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις μία εβδομάδα 17 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλα 48 έχουν εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μάλιστα, μόνο την περασμένη Κυριακή, 8 άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.

    Ο ΕΟΔΥ χαρακτηρίζει αυτή την εβδομάδα περίοδο «πολύ υψηλής δραστηριότητας», καθώς τόσο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα όσο και οι θάνατοι παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Οργανισμού, κατά την περίοδο 27 Ιανουαρίου – 02 Φεβρουαρίου 2020, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 165 νόσησαν συνολικά από τον ιό. Από αυτούς 48 υπέστησαν επιπλοκές και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

    Από την αρχή της καταγραφής των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, έχουν καταλήξει από τη νόσο συνολικά 38 άνθρωποι, ενώ 136 έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ. Οι 81 από τους 136 που εμφάνισαν βαριά συμπτώματα δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ οι 117 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

    Παρότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, φέτος εμβολιάστηκαν 1 εκατομμύριο επιπλέον άνθρωποι από πέρυσι, η θνητότητα αυτό το διάστημα εμφανίζεται αυξημένη.

    Οι ειδικοί, συμβουλεύουν όσοι πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, ή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Αν και ο εμβολιασμός, ο οποίος προσφέρει προστασία κατά 50% από τις επιπλοκές της νόσου, θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα στους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί εγκαίρως, μπορεί να το κάνει και τώρα, καθώς η περίοδος δραστηριότητας του ιού διαρκεί έως τον Μάιο.

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός και για τους υγειονομικούς, καθώς διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο από τους υπόλοιπους πολίτες να νοσήσουν από γρίπη, ενώ έρχονται σε επαφή με ασθενείς που είναι ευάλωτοι στις λοιμώξεις.

    Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται, επίσης,  μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της νόσου. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φταρνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.



    ΣΧΟΛΙΑ