• ΥΓΕΙΑ

    Σήμερα οι ανακοινώσεις για το «άνοιγμα» του λιανεμπορίου – Το σκεπτικό πίσω από την εισήγηση των επιστημόνων

    • Έφη Τσιβίκα

    (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Σήμερα, στις 11 π.μ., αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το «άνοιγμα» του λιανεμπορίου ενόψει των Χριστουγέννων, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

    Οι αποφάσεις της Επιτροπής ελήφθησαν με γνώμονα τη διατήρηση της κινητικότητας του πληθυσμού σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, απεφάνθη ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει ευρύ άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς ο κίνδυνος από την αναμενόμενη αύξηση της κινητικότητας είναι μεγάλος. Μάλιστα, παράγοντες της Επιτροπής αναφέρουν ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση μπορεί να ωθήσει τον αριθμό αναπαραγωγής (Rt), σε επίπεδα άνω του 1, οδηγώντας σε μία νέα έξαρση της επιδημίας.

    Εξαίρεση στην παραπάνω εισήγηση αποτελούν τα κομμωτήρια και τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία, ενώ για τη λειτουργία των υπόλοιπων καταστημάτων προτείνονται οι αγορές μέσω του συστήματος click away και οπωσδήποτε υπό αυστηρούς κανόνες.

    Το σύστημα click away προτείνεται να τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα (14/12), έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός της «τελευταίας στιγμής». Οι αγορές θα γίνονται μέσω διαδικτύου και η παραλαβή των προϊόντων από τα καταστήματα, κατόπιν ραντεβού και με τη χρήση συγκεκριμένου sms μετακίνησης, ο οποίος θα οριστεί από την Κυβέρνηση. Η είσοδος στα καταστήματα δεν θα επιτρέπεται και οι καταναλωτές θα παραλαμβάνουν τα προϊόντα στον εξωτερικό χώρο τους.

    Πάντως, ακόμη και αυτό το μέτρο η Επιτροπή το εισηγείται με επιφύλαξη και με την προϋπόθεση ότι θα επαναξιολογηθεί σε μία εβδομάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζεται με ασφαλείς διαδικασίες.

    Το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων δεν τέθηκε καν στο τραπέζι της συζήτησης, δεδομένου του συνωστισμού που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους.

    Γιατί εξαιρούνται κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

    Το σκεπτικό πίσω από την εισήγηση για το άνοιγμα των κομμωτηρίων σχετίζεται με το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις λειτουργούν με τη μορφή των ραντεβού, με αποτέλεσμα η κινητικότητα που προκαλούν να είναι μειωμένη, κατά συνέπεια και το ενδεχόμενο διασποράς του ιού.

    Ανάλογο ήταν και το κίνητρο  αναφορικά με τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία, συν το γεγονός ότι πρόκειται για έναν μικρό αριθμό επιχειρήσεων, που δεν ξεπερνούν τις 1.800 ανά την επικράτεια.

    Όπως ανέφερε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, χθες, Πέμπτη, τα κομμωτήρια αναμένεται να… ανεβάσουν ρολά το Σάββατο ή την Κυριακή.

    Παραμένει η πίεση στο σύστημα Υγείας

    Η επιφυλακτικότητα ως προς το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και γενικότερα η παράταση των περιοριστικών μέτρων οφείλεται ουσιαστικά στην κατάσταση του συστήματος Υγείας, το οποίο εξακολουθεί να κινείται στα όριά του.

    Παρότι η επιδημία παρουσιάζει ύφεση και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μείωση, η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να είναι μεγάλη, με την πληρότητα να αγγίζει το 90% στη Βόρεια Ελλάδα και το 80% στην Αττική.

    Εντούτοις, η κατάσταση είναι οριακή και στις νοσηλευτικές μονάδες όλης της χώρας, με εξαίρεση την Πελοπόννησο και τη νησιωτική Ελλάδα.

    Χθες ανακοινώθηκαν 1.534 επιπλέον κρούσματα, εκ των οποίων 318 στην Περιφέρεια Αττικής, 298 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 97 στην Π.Ε. Λάρισας.

    Πεντακόσιοι εβδομήντα ένας (571) ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο το τελευταίο 24ωρο, με τον τραγικό απολογισμό να ανέρχεται πλέον στους 3.370 θανάτους.

    Φως στο τούνελ

    Αν και δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά η καθημερινότητα των πολιτών τις επόμενες ημέρες, “αχτίδα αισιοδοξίας” αποτελεί ο επερχόμενος εμβολιασμός, ο οποίο υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ήδη ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), βρίσκεται ένα βήμα πριν την επείγουσα έγκριση του πρώτου εμβολίου (Pfizer/BioNTech), δεδομένου ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή του Οργανισμού, έδωσε χθες το “πράσινο φως”, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση.

    Παρότι η εισήγηση της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτική, θεωρείται βέβαιο πως η απόφαση του FDA, η οποία αναμένεται ακόμα και σήμερα, θα είναι θετική.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ