• Pharma & Health

    Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις στη βιομηχανία της φαρμακευτικής κάνναβης

    • Έφη Τσιβίκα

    Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου


    Επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας, αναμένεται να φέρει η ίδρυση της βιομηχανίας της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, τη στιγμή μάλιστα που οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ζητούμενο περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δεδομένου ότι βρισκόμαστε  σε μια περίοδο εξόδου από την κρίση.

    Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου και Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, για την παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη.

    Το Σχέδιο Νόμου ρυθμίζει το πεδίο παραγωγής, ελέγχου και διάθεσης των σκευασμάτων που περιέχουν  φαρμακευτική κάνναβη με σκοπό να προωθηθούν παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα αυτό και να προκύψουν αναπτυξιακά οφέλη στην οικονομία και το κράτος.

    Όπως ανέφεραν οι υπουργοί, με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, δίνεται στη χώρα η δυνατότητα προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών, και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας  στους τομείς της καλλιέργειας, μεταποίησης, ελέγχου ποιότητας και εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

    Επίσης, “επιφυλάσσει” οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της ζήτησης.

    Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον

    Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει ήδη συναντήσει επενδυτές από χώρες όπως η Γερμανία και ο Καναδάς, με το business plan του Καναδού επενδυτή να παρουσιάζει 2.000 θέσεις εργασίας και τελικό ποσό επένδυσης ύψους 750 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος –όπως ανέφερε- έχει κάνει συναντήσεις με αρκετούς επενδυτές από πολλές χώρες,  το ενδιαφέρον είναι άμεσο και από τα business plans που παρουσίασαν προβλέπονται επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σε βάθος τριετίας.

    Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη βιομηχανία της φαρμακευτικής κάνναβης είναι έντονο, καθώς μειώνεται η δυνατότητα της Αμερικής να εξυπηρετήσει τις δεσμεύσεις της, με αποτέλεσμα να «ανοίγει» η αγορά της Ευρώπης, ενισχύοντας τις προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης μέσα στην επόμενη περίοδο.

    «Υπήρχε μία σημαντική θεσμική εκκρεμότητα στο πεδίο της φαρμακευτικής προσέγγισης της κάνναβης στη χώρα μας» τόνισε ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι πολλές χώρες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, προχωρούν σε ρυθμίσεις που δημιουργούν πλαίσιο για νόμιμα σκευάσματα αυτού του τύπου και δίνουν τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης τέτοιων σκευασμάτων.

    Είναι, λοιπόν, σαφές ότι στο «παιχνίδι» υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Τσεχία και η Πολωνία και ο ανταγωνισμός θα είναι υπαρκτός, ωστόσο η Ελλάδα διαθέτει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, όπως η κλιματολογικές συνθήκες και οι πηγές ενέργειας, που αποτελούν τα δυνατά «όπλα» της για την επικράτηση στην προσέλκυση επενδύσεων, σε σχέση με άλλες χώρες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη θεραπευτική κάνναβη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όνομα-έκπληξη στις πρώτες σελίδες της δικογραφίας της Novartis

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Τρύφων: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δίνει καθημερινά αγώνα



    ΣΧΟΛΙΑ