• ΥΓΕΙΑ

    Σεξ εν μέσω πανδημίας: Πότε, πώς και με ποιον;


    Δεδομένου ότι από σήμερα αίρονται οι περιορισμοί σχετικά με την κυκλοφορία των πολιτών, ένα από τα πολλά ζητήματα που απασχολούν είναι και οι περιορισμοί που εκ των πραγμάτων επιβάλλονται στη σεξουαλική μας ζωή.

    Είναι ήδη γνωστό ότι, με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο νέος κορονοϊός (όπως και οι προηγούμενοι) δεν ανιχνεύεται στα σεξουαλικά υγρά (κολπικά, σπέρμα) των μολυσμένων ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω των σεξουαλικών υγρών που εμπλέκονται στην κολπική ή πρωκτική επαφή. Όμως, δεν σημαίνει ότι το σεξ είναι ασφαλές. Η σεξουαλική μετάδοση είναι κάτι διαφορετικό από τη μόλυνση μέσω του σεξουαλικoύ παρτενέρ.

    Ο κορονοϊός μεταδίδεται με σταγονίδια από τη μύτη και το στόμα, με το βήχα και το φτάρνισμα, με το άγγιγμα μολυσμένης επιφάνειας και μετά άγγιγμα της μύτης ή/και του στόματος, ίσως ακόμα και με την ομιλία ή την αναπνοή. Κατά συνέπεια, υπάρχει ύψιστος κίνδυνος μετάδοσης της COVID-19 μέσω του φιλιού και της στενής φυσικής επαφής με μολυσμένο άτομο. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ιός βρίσκεται και στα κόπρανα, επομένως το στοματικό σεξ γύρω από την πρωκτική περιοχή μπορεί να είναι ένας τρόπος μετάδοσης του ιού.

    Σεξ με συμπτώματα

    Εάν εσείς ή ο σεξουαλικός σας σύντροφος εμφανίζετε συμπτώματα της COVID-19 – επίμονο βήχα, πυρετό ή δυσκολία στην αναπνοή κ.ά. – θα πρέπει να περιορίσετε κάθε στενή σωματική επαφή για να σταματήσετε την εξάπλωση του ιού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε τα φιλιά και τις αγκαλιές, καθώς και το κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ.

    Σεξ με κάποιον που ζείτε μαζί

    Εάν ζείτε στο ίδιο σπίτι με έναν μόνιμο σεξουαλικό σύντροφο και οι δύο δεν εμφανίζετε συμπτώματα και δεν έχετε πρόσφατη πιθανή έκθεση στο ιό, τότε έχετε τις λιγότερες πιθανότητες να τον κολλήσετε ή να τον μεταδώσετε.

    Να θυμάστε: Η υγιεινή πριν και μετά το σεξ είναι πιο σημαντική από ποτέ.

    Σύμφωνα με το Τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγείας της Νέας Υόρκης, τα προφυλακτικά και τα οδοντικά φράγματα (dental dams) μπορούν να μειώσουν την επαφή με το σάλιο ή τα κόπρανα, ειδικά κατά τη διάρκεια του στοματικού ή πρωκτικό σεξ.

    Σεξ με κάποιον που ζείτε χωριστά

    Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ορισμένες χώρες αποθαρρύνουν ρητά τη σύνδεση ή τη σεξουαλική επαφή των πολιτών με άτομα με τα οποία δεν ζουν μαζί. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να μολυνθούν ή να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, υπονομεύοντας τις «κοστοβόρες» σε κάθε επίπεδο προσπάθειες που γίνονται για την προστασία δημόσιας υγείας.

    Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι ο ιός δεν προκαλεί εξαρχής συμπτώματα, οπότε ακόμη κι αν κάποιος είναι φαινομενικά ασφαλής παρτενέρ, μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι.

    Ομάδες υψηλού κινδύνου και σεξ

    Εάν έχετε μια ιατρική πάθηση που σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή COVID-19, τότε θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με όλες τις πτυχές της ζωής σας – συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής. Μπορείτε να περιορίσετε το σεξ μόνο με έναν σύντροφο που ζει μαζί σας και λαμβάνει κι εκείνος επιπλέον προφυλάξεις.

    Σεξ με νέο σύντροφο

    Η σύσταση αυτή τη στιγμή είναι, σε περίπτωση που ερχόμαστε σε επαφή με άλλους, να διατηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις. Πολλοί ειδικοί προτείνουν την αξιοποίηση άλλων μορφών σεξουαλικής έκφρασης, όπως το sexting, οι βιντεοκλήσεις και ο αυνανισμός.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ