• ΥΓΕΙΑ

    Σ. Τσιόδρας: Ποιες μάσκες είναι επικίνδυνες για το γενικό κοινό– Γιατί δεν συνιστάται η χρήση γαντιών

    • NewsRoom


    Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συγκεκριμένους χώρους, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, την Πέμπτη.

    Έπειτα από αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις πρόσφατες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η ειδική Επιτροπή εμπειρογνωμόνων συμφώνησε με τα συμπεράσματα του ECDC, σύμφωνα με τα οποία με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας.

    «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή ενός παρόμοιου μέτρου, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και σε συγκεκριμένους χώρους, κυρίως για την αποφυγή διασποράς του ιού από ασυμπτωματικούς ή από ασθενείς με ήπια συμπτώματα», ανέφερε ο κος Τσιόδρας.

    Με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση της επιδημίας στη χώρα μας, η Επιτροπή δεν συνιστά τη γενικευμένη χρήση μάσκας, εντούτοις, θα επανατοποθετηθεί εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Όσον αφορά στη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα (υψηλής προστασίας), δεν συστήνονται και μάλιστα είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από το γενικό κοινό, καθώς μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Επιτροπής

    Επικίνδυνη η χρήση γαντιών

    Περισσότερο κακό παρά καλό ενδέχεται να προκαλέσουν τα γάντια μιας χρήσης για την προστασία από τον ιό, μια πρακτική που είθισται τον τελευταίο καιρό.

    «Τις τελευταίες εβδομάδες, η χρήση πλαστικών ή από λάτεξ γαντιών έχει γίνει συνηθισμένη σε δημόσιους χώρους, όπως σούπερ μάρκετ και δημόσιες συγκοινωνίες. Ωστόσο, η πρακτική αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει τελικά σε περισσότερη βλάβη παρά καλό», τόνισε ο κος Τσιόδρας.

    Όπως εξήγησε, τα γάντια αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση. Μπορούν εύκολα να σκιστούν ή να κάνουν μικρές οπές, οι οποίες θα παραβλεφθούν και να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους, κατά συνέπεια και το άτομο που τα φοράει. Επίσης, η υπερβολική χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και να αποτρέψει από το συχνό πλύσιμο των χεριών.

    «Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια. Αν κάποιος αγγίξει μια μολυσμένη χειρολαβή στο σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, τα γάντια μπορεί να επιμολυνθούν. Εάν αγγίξει στη συνέχεια το πρόσωπό του με τα ίδια μολυσμένα γάντια, αυξάνεται ο κίνδυνος της έκθεσης στον ιό. Θεωρήστε το δεδομένο ότι θα γίνει. Έρευνες έχουν δείξει ότι αγγίζουμε το πρόσωπό μας κατά μέσο όρο τρεις έως 23 φορές ανά ώρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, με τα γάντια μπορεί επιπλέον να μεταφερθεί ο ιός σε άλλες επιφάνειες ή να απορριφθούν σε δημόσιους χώρους και να γίνουν εστία μόλυνσης.

    «Θα πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε γάντια μιας χρήσης στις εξωτερικές μας δραστηριότητες. Ο ΠΟΥ δεν συστήνει τη χρήση γαντιών ως μέσο πρόληψης της ασθένειας από το νέο κορονοϊό. Λειτουργούν ως μια απόσπαση της προσοχής μας από την υγιεινή των χεριών, που είναι και από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα», κατέληξε ο κος Τσιόδρας

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ