• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η βιομηχανία που δημιούργησε νέους δισεκατομμυριούχους εν μέσω πανδημίας

    • Bloomberg


    Ήταν μια καλή χρονιά για τις εταιρείες που κατασκευάζουν γάντια και τους ιδρυτές τους.

    Η Μαλαισία, μια χώρα που παράγει περίπου το 65% της παγκόσμιας προμήθειας σε γάντια από καουτσούκ, μετρά τώρα τουλάχιστον τέσσερις δισεκατομμυριούχους των οποίων η περιουσία δημιουργήθηκε από τη δραστηριοποίηση τους στη συγκεκριμένη βιομηχανία, εκ των οποίων οι δύο είναι καινούργιοι. Ο Thai Kim Sim της Supermax Corp. ήταν ο τελευταίοw που μπήκε στο κλαμπ, με περιουσία καθαρής αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων κατά το υψηλό των μετοχών του στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τον  Bloomberg Billionaires Index.

    Η άνοδος της ζήτησης λόγω της πανδημίας έχει δώσει ώθηση στις μετοχές εταιρειών που κατασκευάζουν προστατευτικό εξοπλισμό, μετατρέποντας ξαφνικά το κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας σε hot spot για τη δημιουργία δισεκατομμυριούχων. Η Top Glove Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής του κόσμου, η Hartalega Holdings Bhd. και η Kossan Rubber Industries Bhd., επωφελήθηκαν όλες. Αλλά η τεράστια άνοδος της Supermax, που σχεδόν τετραπλασιάστηκε, ήταν η πιο αξιοσημείωτη φέτος.

    «Έχει γίνει πλέον κανόνας η χρήση γαντιών για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού και του λιανικού εμπορίου, και η αυξημένη χρήση θα ωφελήσει τους κατασκευαστές τους μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Walter Aw, αναλυτής της CGS-CIMB Research. “Η Supermax είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Έχει το δικό της εμπορικό σήμα, ενώ οι άλλοι είναι κυρίως προμηθευτές”.

    Ο Thai ίδρυσε την Supermax με τη σύζυγό του το 1987, ξεκινώντας ως επιχείρηση που εμπορεύεται γάντια λατέξ πριν προχωρήσει στην κατασκευή το 1989. Έγινε ο πρώτος κατασκευαστής που εμφανίστηκε με τη δική του ετικέτα γαντιών, την Supermax, ως απάντηση στο αίτημα της κυβέρνησης να προωθήσει τα προϊόντα της Μαλαισίας . Η εταιρεία εξάγει πλέον σε περισσότερες από 160 χώρες και καλύπτει το 12% της παγκόσμιας ζήτησης για γάντια εξέτασης λατέξ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

    Ο Thai και τα άμεσα μέλη της οικογένειάς του κατέχουν το 38% της Supermax, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας.

    Ακριβώς όπως οι έλεγχοι των κοινωνικών αποστάσεων και της θερμοκρασίας, έτσι και η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού έχει γίνει κανόνας με την πανδημία που έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 430.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Η παγκόσμια ζήτηση για γάντια από καουτσούκ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 11% σε 330 δισεκατομμύρια κομμάτια φέτος, εκ των οποίων τα 2/3 πιθανόν να προέρχονται από τη Μαλαισία, εκτιμά η ένωση κατασκευαστών γαντιών από καουτσούκ.

    Ισχυρή δύναμη

    Το κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας έγινε ισχυρή δύναμη στην προμήθεια γαντιών τη δεκαετία του 1980, όταν η ζήτηση άρχισε να αυξάνεται με την επιδημία του AIDS. Χάρη στο χαμηλό κόστος εργασίας, οι επιχειρηματίες της Μαλαισίας μπόρεσαν να δημιουργήσουν βιομηχανίες. Οι φυτείες καουτσούκ της χώρας – Βρετανοί άποικοι εισήγαγαν τα φυτά που προέρχονταν αρχικά από τη Βραζιλία τη δεκαετία του 1870 – και η μεγάλη βιομηχανία πετρελαίου βοήθησαν τους τοπικούς επιχειρηματίες να έχουν τις απαιτούμενες προμήθειες για να κατασκευάσουν προστατευτικό εξοπλισμό.

    Η Top Glove έχει υπερτριπλασιαστεί φέτος, ανεβάζοντας την καθαρή αξία της περιουσίας του ιδρυτή της, Lim Wee Chai, στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, εξαιρουμένης της αξίας των δεσμευμένων μετοχών του. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 366% στα καθαρά έσοδα που διαμορφώθηκαν στο επίπεδο ρεκόρ των 81 εκατ. δολαρίων για τους τρεις μήνες έως τον Μάιο, με τις πωλήσεις να φτάνουν επίσης στο υψηλό όλων των εποχών. Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, δήλωσε σε αναλυτική ενημέρωση την Πέμπτη ότι, «τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμη», με την «πιο θεαματική απόδοση» να αναμένεται στα επόμενα τρίμηνα.

     

    Top Glove, The World’s Biggest Glovemaker, Raises Money as Virus Fuels Demand

    Οι τοπικοί ανταγωνιστές, Hartalega και Kossan Rubber έχουν διπλασιάσει την αξία των μετοχών τους το 2020. Αυτό ώθησε την αξία του μεριδίου της Hartalega που κατέχει ο ιδρυτής της Kuan Kam Hon και η οικογένειά του, σε 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών που ανήκουν έμμεσα σε εταιρείες χαρτοφυλακίου. Ο Lim Kuang Sia της Kossan Rubber, που τώρα έχει περιουσία αξίας 1,1 δισ. δολαρίων, έγινε επίσης δισεκατομμυριούχος φέτος για πρώτη φορά.

    Ραγδαία αύξηση

    Ωστόσο, με αύξηση των μετοχών της κατά 394% το 2020 έως τη Δευτέρα, η άνοδος της Supermax είναι απαράμιλλη. Η εταιρεία εμφάνισε αύξηση των εσόδων κατά 24% στα 447 εκατομμύρια ρινγκίτ για τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο, γεγονός που αποδίδεται κατά κάποιο βαθμό στην «ραγδαία αύξηση της ζήτησης λόγω της πανδημίας Covid-19», ανέφερε στην ανακοίνωση της. Η εταιρεία βγάζει 24 δισεκατομμύρια γάντια ετησίως και προσπαθεί να τα αυξήσει σε 44 δισεκατομμύρια έως το 2024, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της για το 2019. Αγόρασε επιπλέον γη για να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα αυτού του μήνα.

    Ωστόσο, η άνοδος του Thai στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους δεν έγινε χωρίς αντιπαραθέσεις. Ο ίδιος έχει ασκήσει έφεση κατά καταδίκης του 2017,  για το αδίκημα διακίνησης εμπιστευτικών πληροφοριών, που φέρεται να διέπραξε το 2007. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ρινγκίτ για την κοινοποίηση μη δημόσιων πληροφοριών σχετικά με την APL Industries Bhd., μια εταιρεία της οποίας τον έλεγχο απέκτησε η Supermax το 2005, και η οποία βγήκε από το χρηματιστήριο το 2009.

     

    Suntory Holdings CEO Takeshi Niinami and Other Kay Speakers At The 18th Nikkei Global Management Forum
    Lim Wee Chai

     

    Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές είναι θετικοί για την Supermax – οκτώ από τους 10 που παρακολουθούνται από το Bloomberg προτείνουν “αγορά” της μετοχής και κανείς δεν δίνει σύσταση για “πώληση”-  ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι Μαλαισιανοί κατασκευαστές γαντιών κινδυνεύουν εάν χώρες όπως η Κίνα επεκτείνουν την παραγωγή τους, σύμφωνα με μια έκθεση της Maybank Investment Bank Bhd που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι μετοχές τους έχασαν κάποια από τα κέρδη τους τη Δευτέρα, με την Supermax να υποχωρεί κατά 13%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2018.

    Αλλά προς το παρόν, η Supermax παραμένει η αγαπημένη εταιρεία. Το γεγονός ότι κατασκευάζει τη δική της μάρκα γαντιών σημαίνει ότι μπορεί να είναι σε θέση να πουλήσει σε υψηλότερες τιμές απευθείας στους τελικούς πελάτες, σύμφωνα με την CGS-CIMB’s Aw, η οποία εκτιμά ότι η έκρηξη της βιομηχανίας θα διαρκέσει και μετά τον άμεσο αντίκτυπο του Covid-19.

    Και για τον αναλυτή της Kenanga Research, Raymond Choo Ping Khoon, η Supermax έχει περισσότερες καλές μέρες μπροστά της – όχι μόνο λόγω της «ασυνήθιστης ζήτησης», όπως έγραψε σε σημείωμα της 10ης Ιουνίου, αλλά και χάρη στην «προσεκτική εκτέλεση των σχεδίων επέκτασής της”. Και οι πρόσφατες εξαγορές γης έδειξαν τη δέσμευση της εταιρείας για μελλοντική ανάπτυξη, ανέφερε ο αναλυτής.



    ΣΧΟΛΙΑ