• ΥΓΕΙΑ

    Πρόπτωση γυναικείων γεννητικών οργάνων: Αποκατάσταση με Ρομποτική  Χειρουργική

    • NewsRoom


    Εξαιρετικά αποτελέσματα αποκατάστασης και επιτυχίας προσφέρει η ρομποτική χειρουργική στην πρόπτωση γυναικείων γεννητικών οργάνων, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από την ουρολογική ομάδα του Δρ. Γεώργιου Κυριάκου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

    Η θεραπευτική αυτή χειρουργική καινοτομία στον τομέα της ουρογυναικολογίας, με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος daVinci, απαλλάσσει αμέσως και με απόλυτη ασφάλεια τις ασθενείς από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ακράτεια και δυσκολία στην ούρηση. Το 98% των γυναικών που χειρουργούνται με αυτή την τεχνική δηλώνουν ικανοποιημένες και σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν χαμηλότερο δείκτη υποτροπών, χαμηλότερο δείκτη επανεπέμβασης, σχεδόν ανύπαρκτο πόνο στη σεξουαλική επαφή και μηδενικά ποσοστά διάβρωσης του πλέγματος.

    «Η πρόπτωση οργάνων αφορά στην κάθοδο των γυναικείων ουροποιογεννητικών οργάνων στη λεκάνη, με διαταραχή της υφής του κολπικού τοιχώματος και μερικές φορές προβολή των οργάνων έξω από τον κόλπο. Μπορεί να οφείλεται σε κήλη οποιουδήποτε συνδυασμού, όπως ουροδόχου κύστης (κυστεοκήλη), τραχήλου μήτρας, εντέρου και ορθού (ορθοκήλη)», μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Γεώργιος Κυριάκου και συνεχίζει: «Κάθε αύξηση της πίεσης στην κοιλία μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία πρόπτωσης. Πολλαπλοί ή δύσκολοι τοκετοί, χρόνιος βήχας, χρόνια δυσκοιλιότητα, αφαίρεση μήτρας, παχυσαρκία κ.λπ. είναι μερικές αιτίες, καθώς καθεμία απ’ αυτές σπρώχνει τα γυναικεία όργανα προς τη λεκάνη. Τελευταία, υπάρχει και η θεωρία της γονιδιακής χαλάρωσης του περίνεου, της λεκάνης δηλαδή της γυναίκας».

    Ποιες κινδυνεύουν περισσότερο

    Επιρρεπείς στην εμφάνιση πρόπτωσης γεννητικών οργάνων είναι όσες γυναίκες έχουν τεκνοποιήσει, κυρίως με φυσιολογικό τοκετό, το ποσοστό των οποίων ξεπερνά το 50%, ενώ το 2% αυτών παρουσιάζει σοβαρού βαθμού πτώση των οργάνων. Το 38% των ασθενών αναφέρει ενοχλητικά συμπτώματα, όπως συχνουρία, επιτακτικότητα, δυσκολία με διακοπές στην ούρηση, “μπούκωμα στον κόλπο”, ενίοτε ακράτεια ούρων και συχνές ουρολοιμώξεις, με το 25% να έχει έκπτωση στην ποιότητα ζωής. Υψηλές πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόπτωση του κολοβώματος του κόλπου ή τραχήλου έχουν και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση μήτρας (υστερεκτομή), το 6-8% των οποίων οδηγούνται σε χειρουργική διόρθωση. O εκτιμώμενος κίνδυνος να υποβληθεί κάποια ασθενής σε επέμβαση στη διάρκεια της ζωής είναι 11%, για γυναίκες που φθάνουν μέχρι την ηλικία των 80 ετών.

    Τα πλεονεκτήματα

    Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ρομποτικά υποβοηθούμενη επέμβαση για τη διόρθωση τους πρόπτωσης γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι πολυάριθμα. Μεταξύ αυτών είναι η τρισδιάστατη άποψη του χειρουργικού πεδίου, η ικανότητα της ρομποτικής κάμερας αλλά και της εργονομίας των ρομποτικών εργαλείων να φτάνουν με μεγαλύτερη ευκολία στα όργανα-στόχο και κυρίως στο έδαφος της γυναικείας πυέλου-λεκάνης, που θεωρείται το πιο δυσπρόσιτο σημείο ακόμα και λαπαροσκοπικά. Πρόκειται για μια αναίμακτη τεχνική που επιτρέπει ταχύτερο χρόνο επέμβασης σε σχέση με τη λαπαροσκοπική, οπότε και μικρότερη διάρκεια νάρκωσης, εξαιρετικά περιορισμένη χρήση οπιούχων αναλγητικών μετεγχειρητικά, παραμονή στο νοσοκομείο μία ημέρα και ταχύτατη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες της ασθενούς.

    «Η μέθοδος απαιτεί εκτεταμένη εκπαίδευση και εμπειρία, διότι ανακατασκευάζει όλες τις διαταραγμένες δομές στο σώμα της γυναίκας, αλλά από την άλλη πραγματοποιείται με τέτοιο ελάχιστα επεμβατικό τρόπο ώστε η ασθενής έχει άριστα αποτελέσματα, χωρίς να βιώνει ταλαιπωρία και πόνο», τονίζει ο Δρ. Κυριάκου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η καθημερινή συνήθεια που προκαλεί οστεοαρθρίτιδα

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιμορραγία μετά τον τοκετό: Η επικίνδυνη επιπλοκή και οι παράγοντες κινδύνου



    ΣΧΟΛΙΑ