• ΥΓΕΙΑ

    Προειδοποίηση FDA: Προσοχή στην ωμή ζύμη!

    • NewsRoom


    Τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία η ωμή ζύμη επισημαίνει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), με αφορμή τις προετοιμασίες για την εορταστική περίοδο. Ο FDA τονίζει ότι η άμεση ή έμμεση επαφή της με το στόμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και αρκετά σοβαρά.

    Αυτό συμβαίνει επειδή το αλεύρι, καταρχάς, το οποίο χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα γλυκίσματα, είναι ένα προϊόν που δεν έχει υποστεί επεξεργασία για να σκοτώσει τυχόν μικρόβια, όπως το Ε. Coli, τα οποία “πεθαίνουν” μόνο κατά το μαγείρεμα.

    Ένας άλλος “ένοχος” είναι τα ωμά αβγά, που χρησιμοποιούνται στη  ζύμη κουλουριών, μπισκότων ή κέικ, τα οποία μπορεί  να περιέχουν σαλμονέλα.

    Ο FDA συνιστά να μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά να τρώνε ή να παίζουν με ωμή ζύμη και να ψήνετε ή μαγειρεύετε πριν φάτε οτιδήποτε περιέχει αλεύρι ή ωμά αβγά.

    Επίσης, να διατηρείτε τις εν λόγω ωμές τροφές ξεχωριστά από τα έτοιμα φαγητά και να ακολουθείτε τις οδηγίες της ετικέτας για να ψύξετε προϊόντα που τις περιέχουν μέχρι να μαγειρευτούν.

    Τέλος, να πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι εάν έχετε πιάσει αλεύρι ή ωμά αυγά και  με ζεστό σαπουνόνερο τις επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους (μπολ, σκεύη, ξύλα κοπής, πάγκοι κ.ά).

    “Εκτός από τη λήψη των παραπάνω μέτρων ασφάλειας, θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης”, προσθέτει ο FDA.

    Τα συμπτώματα των λοιμώξεων από E.coli ποικίλλουν για κάθε άτομο, αλλά συχνά περιλαμβάνουν έντονες κράμπες στο στομάχι, διάρροια (συχνά με αίμα) και έμετο.

    Οι άνθρωποι συνήθως αρρωσταίνουν λίγες ημέρες μετά την κατάποση του μικροβίου. Οι περισσότεροι αναρρώνουν μέσα σε μια εβδομάδα, ωστόσο, μερικοί μπορεί να αναπτύξουν έναν σοβαρό τύπο νεφρικής ανεπάρκειας που ονομάζεται «αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο».

    Αντίθετα, οι μολύνσεις από τη σαλμονέλα γενικά αναπτύσσονται 6 έως 48 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, αν και αυτή η περίοδος μπορεί περιστασιακά να είναι μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως πυρετό,  διάρροια και έντονες κοιλιακές κράμπες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθένεια διαρκεί 4 έως 7 ημέρες και οι άνθρωποι αναρρώνουν καλά χωρίς την ανάγκη για αντιβιοτικά.

    “Η σαλμονέλα είναι πιο επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους, τα βρέφη και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα”, σημειώνει ο FDA.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το Magic Diabetes Bus, o Κρατερός Κατσούλης, ο διαβήτης και ο εμβολιασμός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μουχλιασμένα τρόφιμα: Γιατί δεν πρέπει να τα τρώμε ποτέ, ακόμα και αν τα έχουμε καθαρίσει



    ΣΧΟΛΙΑ