• ΥΓΕΙΑ

    Πλεύρης: Κυλιομένο πέντε τμημάτων στην εργασία – Νέο ωράριο για το λιανεμπόριο

    • NewsRoom
    Πλεύρης: Η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσει

    Θάνος Πλεύρης (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    «Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων κατά της πανδημίας.

    «Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.

    Η επίταξη ήταν αναγκαίο μέτρο, είπε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

    Αντιθέτως, το ποσοστό μη εμβολιασμένων στις κλίνες ΜΕΘ είναι άνω των 80%, είπε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για στοχευμένα μέτρα σε ανθρώπους που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.

    Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή.

    «Το ΕΣΥ αντέχει, πιέζεται αλλά παρέχει όλες τις υπηρεσίες στους πολίτες», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

    Στη συνέχεια έδωσε διευκρινήσεις για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού μιλώντας για τρία στάδια στοχευμένων μέτρων:

    • Χώροι προσβάσιμοι σε όλους (φαρμακεία, σουπερμάρκετ, προμήθεια τροφίμων) .
    • Χώροι μόνο για εμβολιασμένους ή με έλεγχο τους ανεμβολίαστους (λιανεμπόριο, χώροι εργασίας, χώροι λατρείας).
    • Χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης που θα είναι μόνο για εμβολιασμένους (μουσεία, σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια). Στους χώρους αυτούς οι ανήλικοι θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν με εργαστηριακό τεστ ή self test. Όπως διευκρινίστηκε στους εξωτερικούς χώρους εστίασης θα μπορούν να μπουν και οι μη εμβολισμένοι με εργαστηριακό τεστ 48 ωρών.

    Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, επαναλαμβάνοντας την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι αυτό έχει ισχύ επτά μηνών μετά τη δεύτερη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών, δίνοντας έτσι περιθώριο για τη λήψη της τρίτης δόσης.

    Ακόμη, με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε, στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30. Τέλος, προανήγγειλε αλλαγές στο ωράριο για το λιανεμπόριο.

    «Στο πλαίσιο αυτό τα μέτρα μας παραμένουν στην κατεύθυνση να κρατήσουν την κοινωνία ανοικτή ενώ προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την κοινωνία ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο υπουργός.

    Δείτε ολόκληρη τη Συνέντευξη Τύπου:

    Πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ και 601 αναστολές λειτουργίας

    Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης δίνοντας στοιχεία για τους ελέγχους, τα λουκέτα και τα πρόστιμα στους παραβάτες.

    Μάλιστα, ο κ. Μπίνης τόνισε πως το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι για την εφαρμογή των νέων μέτρων θα είναι εντατικοί.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είπε ότι τους τελευταίους 2,5 μήνες έχουν γίνει από όλα τα κλιμάκια 9 εκατ. έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα, καταστήματα, δημόσιους φορείς, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, προνοιακές δομές, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, υπεραγορές.

    Σε αυτούς του ελέγχους έχουν βεβαιωθεί 24.000 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα που φτάνουν περίπου τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν επιβληθεί 601 αναστολές λειτουργίας επιχειρήσεων.

    Αναλυτικά στοιχεία των ελέγχων ανά μήνα:

    Πλεύρης: Κυλιομένο πέντε τμημάτων στην εργασία - Νέο ωράριο για το λιανεμπόριοΠλεύρης: Κυλιομένο πέντε τμημάτων στην εργασία - Νέο ωράριο για το λιανεμπόριοΠλεύρης: Κυλιομένο πέντε τμημάτων στην εργασία - Νέο ωράριο για το λιανεμπόριο

     

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Στα χνάρια της Γαλλίας για τρίτη δόση στους άνω των 60 – Με rapid test στις εκκλησίες – Lockdown για ανεμβολίαστους



    ΣΧΟΛΙΑ