• ΥΓΕΙΑ

    Πανικός με το ιώδιο στην Ευρώπη υπό την απειλή πυρηνικής έκρηξης – Πού και πώς βοηθάει, εξηγεί ο καθ. Μανωλόπουλος

    Ευάγγελος Μανωλόπουλος

    Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης


    Υπό την απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου ζει η Ευρώπη. Οι πολίτες τρέχουν να πάρουν από τα φαρμακεία ιώδιο, σε χάπι ή σε σιρόπι, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από τη ραδιενέργεια, στην περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιήσει τις απειλές του.

    Ο πανικός έχει πλήξει και την Ελλάδα. Τις τελευταίες ώρες δεκάδες πολίτες προμηθεύονται ιώδιο και η αύξηση στα φαρμακεία έχει αυξηθεί, όπως μας έλεγαν φαρμακοποιοί. Στην Πολωνία, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στο Βέλγιο, στη Φινλανδία, στην Ολλανδία και στην Τσεχία αδειάζουν τα ράφια από χάπια ιωδίου και σημειώνονται ελλείψεις.

    Τι είναι, όμως, αυτά τα χάπια και πώς δρουν; Υπάρχει, όντως, λόγος να τα προμηθευτούμε προληπτικά; Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι;

    Τι είναι το ιώδιο

    Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας, διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην Αλεξανδρούπολη και του Τμήματος Κλινικής Φαρμακολογίας του Ακαδημαϊκού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Δρ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξηγεί τι, ακριβώς, είναι το ιώδιο, που λόγω των δυσμενών εξελίξεων έγινε τόσο δημοφιλές:

    «Είναι το ίδιο ιώδιο, που παίρνουμε και από τη διατροφή μας. Απλά, επειδή η διατροφή μας δεν έχει και πολύ ιώδιο, υπάρχουν αυτά τα σκευάσματα, που χορηγούνται συμπληρωματικά, εφόσον χρειάζεται. Είναι το ιωδιούχο αλάτι, που έχει η θάλασσα», αναφέρει.

    Τα δισκία ιωδίου μπορούν να ληφθούν, για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, σύμφωνα με την Αρχή Ακτινοβολίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Νορβηγίας.

    Το ραδιενεργό ιώδιο, που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου συμβάντος, μπορεί να απορροφηθεί από τον θυρεοειδή αδένα κατά την εισπνοή μολυσμένου αέρα. Τα χάπια ιωδίου βοηθούν στο να διακοπεί αυτή η απορρόφηση, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον θυρεοειδή.

    Η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των ΗΠΑ σημειώνει, πάντως, ότι πρόκειται για μια πολύ εξειδικευμένη προστασία και ότι η εκκένωση είναι το πιο αποτελεσματικό προστατευτικό μέτρο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από ακτινοβολία.

    Ιώδιο – Τρόπος δράσης, κίνδυνοι

    Τα χάπια ιωδίου είναι συμπληρώματα διατροφής και χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού, κάτι που κάνει ιδιαίτερα εύκολη την αγορά τους. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς δρουν, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους, οι οποίοι ελλοχεύουν από τη χρήση τους. Δεν είναι πανάκεια και σίγουρα δεν είναι για όλους.

    «Αν συμβεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα, που θα δημιουργηθεί, είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο συγκεντρώνεται στον θυρεοειδή αδένα προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Περίπου το 30% της ραδιενέργειας, που παίρνουμε, πάει στον θυρεοειδή μας μέσω του ιωδίου. Οπότε, αν αμέσως μετά το ατύχημα, πάρει κάποιος ιώδιο, αυτό δεσμεύεται στον θυρεοειδή και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς», επισημαίνει ο καθηγητής.

    Τα χάπια ιωδίου, όπως και τα σιρόπια ιωδίου δεν έχουν παρενέργειες. Ωστόσο θεωρούνται ευαίσθητα σκευάσματα και αλλοιώνονται στις υψηλές θερμοκρασίες. Συνίσταται να φυλάσσονται σε σκιερό και δροσερό μέρος, όπως, άλλωστε, όλα τα φάρμακα. Διότι, αν κάποιος καταναλώσει ιώδιο, που έχει αλλοιωθεί λόγω μη σωστής φύλαξης, του είναι άχρηστο ουσιαστικά.

    «Το σε ποιο βαθμό τα δισκία ιωδίου θα ήταν χρήσιμα κατά των επιπτώσεων των πυρηνικών βομβών είναι τουλάχιστον αμφίβολο», σημειώνουν πυρηνικοί γιατροί.

    «Η περιττή χρήση δισκίων ιωδίου μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία», προσθέτουν.
    Άλλοι ειδικοί τονίζουν να αποφεύγεται η άσκοπη κατανάλωση ιωδίου.

    «Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία δεν απαιτεί τη λήψη ιωδίου. Παραμένει διαθέσιμο στα φαρμακεία, αλλά δεν είναι απαραίτητο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Λαμβάνετε ιώδιο μόνο κατόπιν σύστασης των Αρχών», αναφέρει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πυρηνικού Ελέγχου του Βελγίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Συγκινεί η Εριέττα Κούρκουλου: Να επιστρέψουμε στους ασθενείς με καρκίνο το χαμόγελο και την ελπίδα – Τι είπε για τον σύζυγό της και το παιδί που περιμένουν

    Μικρή Πρέσπα: Πάνω από 500 αργυροπελεκάνοι νεκροί από τη γρίπη των πτηνών

    Η πριγκίπισσα Τατιάνα, ο Κυριάκος Σουλιώτης και η πρόβα λήξης της ενημέρωσης



    ΣΧΟΛΙΑ