• ΥΓΕΙΑ

    Παγώνη: Ποιοι πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο – Διπλή απειλή κορονοϊού-γρίπης

    • NewsRoom
    Ματίνα Παγώνη

    Ματίνα Παγώνη


    «Ο κορονοϊός είναι εδώ, δεν έχει φύγει. Και οι παραλλαγές είναι εδώ. Διαχειριζόμαστε το θέμα» δήλωσε στην ΕΡΤ η Ματίνα Παγώνη, σχολιάζοντας την αμφιλεγόμενη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν ο οποίος προανήγγειλε ότι η πανδημία έχει τελειώσει.

    Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί για την γρίπη προκειμένου να έχει τα αναγκαία αντισώματα για να προστατευτεί από την διπλή απειλή.

    Παράλληλα, η κ. Παγώνη εξέφρασε την άποψη ότι τα πράγματα με τη διαχείριση του ιού στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι.

    «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα κρεβάτια σε απλές κλίνες ούτε και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μπορούμε να το διαχειριστούμε και να προχωρήσουμε τα τακτικά χειρουργεία σε non Covid ασθενείς για να εξυπηρετηθούν και αυτοί οι οποίοι έχουν μείνει πάρα πολύ πίσω».

    Αναφερόμενη στο θέμα του επικαιροποιημένου εμβολίου η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ότι όλοι όσοι έχουν νοσήσει πριν από 6 με 9 μήνες και είναι κάτω των 60 ετών, χωρίς προβλήματα υγείας, δεν θα πρέπει να ανησυχούν και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους με την ησυχία τους.

    ΕΟΔΥ: Ενδείξεις για ήδη αυξημένη διασπορά της γρίπης

    «Αυτή την στιγμή έχουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο που καλύπτει την παραλλαγή Όμικρον και στο τέλος Νοέμβρη – αρχές Δεκέμβρη θα έρθουν αυτά που καλύπτουν την Όμικρον 4 και Όμικρον 5» δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ το 95% των περιστατικών νόσησης αυτή την περίοδο αφορούν την Όμικρον 5.

    Σημαντικός ο εμβολιασμός για γρίπη και κορονοϊό

    Απαντώντας στο τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να εξασφαλίσουν την προστασία τους έναντι του ιού, που δεν έχει εξαλειφθεί αλλά συνεχίζει να μολύνει με νέες μεταλλάξεις και παραλλαγές είπε:

    «Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί καθόλου δεν μπορεί να κάνει επικαιροποιημένο εμβόλιο. Οι ανεμβολίαστοι θα ξεκινήσουν να κάνουν τις δύο δόσεις ή το μοναδοσικό εμβόλιο και μετά θα πάνε στο επικαιροποιημένα. Αυτοί που έχουν εμβολιαστεί και είναι πάνω από 60 ετών θα πάνε γρήγορα να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Οι υπόλοιποι με την άνεσή τους θα κλείσουν τα ραντεβού και θα τα κάνουν», πρόσθεσε.

    Ανησυχεί η συνύπαρξη Covid-19 και γρίπης

    Μιλώντας για το φθινόπωρο και τον χειμώνα που αναμένεται να συνυπάρχει ο κορονοϊός με ιούς για γρίπη η κ. Παγώνη έκανε την εκτίμηση ότι η έξαρση της γρίπης θα κάνει την εμφάνισή της στα τέλη Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί από από τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχεις εμβολιαστεί για την γρίπη ούτως ώστε να έχεις αντισώματα για να αμυνθείς εάν δεν έχεις εμβολιαστεί. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα».

    Και όπως είπε τον Δεκέμβρη ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού – άνω του 68%- θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο και οι υπόλοιποι να έχουν προχωρήσει τον εμβολιασμό τους σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό.

    Η ίδια τόνισε ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν πότε θα φτάσουμε σε ένα ετήσιο εμβόλιο για τον κορονοϊό, επισημαίνοντας ότι τις τελικές αποφάσεις γι’ αυτό το ζήτημα δεν τις έχει επιστημονική κοινότητα ακόμα, αλλά οδεύουμε προς τα εκεί.

    Τέλος, η η κ. Παγώνη αναφέρθηκε στο επιστημονικό προσωπικό του ΕΣΥ που όπως είπε «ανταποκρίθηκε παραπάνω περισσότερο από τις δυνάμεις του».

    Διαβάστε επίσης:

    Πλεύρης: Από αρχές Οκτωβρίου τα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων Ο4 και Ο5

    Η εβδομαδιαία έκθεση για τον κορονοϊό: 36.146 κρούσματα, 111 θάνατοι, 85 διασωληνωμένοι



    ΣΧΟΛΙΑ