• ΥΓΕΙΑ

    Παύση στις θεραπείες γονιμότητας λόγω κορονοϊού


    Την αποφυγή της εγκυμοσύνης αυτήν την περίοδο, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, συνιστά η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εμβρυολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ESHRE) στα ζευγάρια που εξετάζουν το ενδεχόμενο ή σχεδιάζουν να υποβληθούν σε θεραπείες γονιμότητας.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ και άλλους επιστημονικούς φορείς στην Ευρώπη, επί του παρόντος, οι ενδείξεις για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις της λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (Covid-19) στην εγκυμοσύνη και ειδικά στα πρώιμα στάδια, δεν είναι ισχυρές, εντούτοις, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούν για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα

    Υπάρχουν αναφορές για μικρό αριθμό γυναικών που βρέθηκαν θετικές στην Covid-19, αλλά έφεραν στον κόσμο υγιή μωρά, ελεύθερα από τη νόσο. Στην δημοσιευμένη περίπτωση ενός μολυσμένου βρέφους, δεν υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό οφείλεται σε κάθετη μετάδοση (από τη μητέρα στο παιδί), ενώ αναφερόμενες επιπλοκές, όπως πρόωρη ρήξη υμένων και πρόωρος τοκετός, σε γυναίκες που βρέθηκαν θετικές στη λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, βασίστηκαν σε περιορισμένα στοιχεία.

    Η ESHRE τονίζει ότι παρότι τα δεδομένα αυτά είναι ενθαρρυντικά, βασίζονται σε μικρό αριθμό περιπτώσεων και απαιτούν προσεκτική ερμηνεία. Επιπρόσθετα, αφορούν εγκυμοσύνες στα τελικά στάδια, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την πιθανή επίδραση της λοίμωξης Covid-19 στα αρχικά στάδια της κύησης.

    Τέλος, επισημαίνει το ενδεχόμενο κάποια ιατρική θεραπεία σε ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρή νόσο από το νέο κορονοϊό να υποδεικνύει τη χρήση φαρμάκων που αντενδείκνυται σε έγκυες γυναίκες.

    Προληπτικά μέτρα

    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω καθώς και τα διαθέσιμα δεδομένα από περιπτώσεις λοιμώξεων από άλλους κορονοϊούς (όπως ο SARS), η ESHRE συνιστά μια προληπτική προσέγγιση.

    Ως προληπτικό μέτρο – και σε συνάρτηση με τη θέση άλλων επιστημονικών εταιρειών στην Αναπαραγωγική Ιατρική – συστήνει στα ζευγάρια που εξετάζουν ή σχεδιάζουν να υποβληθούν σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ακόμη και αν δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για τη λοίμωξη Covid-19, να αποφύγουν την εγκυμοσύνη αυτήν την περίοδο. Σε όσους έχουν ήδη λάβει θεραπεία, προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναβολής της εγκυμοσύνης με κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων και μεταγενέστερη μεταφορά.

    Παράλληλα, συνιστά στις γυναίκες που είναι ήδη έγκυες ή στα ζευγάρια που σχεδιάζουν ή υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας να αποφεύγουν τη μετάβαση σε περιοχές που παρουσιάζουν κρούσματα καθώς και οποιαδήποτε επαφή με δυνητικά μολυσμένα άτομα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ