• ΥΓΕΙΑ

    Υπ. Υγείας: Δεν αλλάζουν οι αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ

    • NewsRoom
    ΕΟΠΥΥ


    Παρερμηνείες φαίνεται ότι έχει προκαλέσει η διατύπωση του υπ’ αριθμόν 121 Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Υγείας, όσον αφορά στις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ. 

    Μετά τις πρώτες αντιδράσεις στο άκουσμα της είδησης ότι ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται από αυτόνομος Οργανισμός σε τμήμα του υπουργείου Υγείας, με τον εκάστοτε υπουργό να αναλαμβάνει την αρμοδιότητά του και όλες τις εγκρίσεις και κρίσιμες αποφάσεις, η Αριστοτέλους έσπευσε να προβεί σε αποσαφηνίσεις και διευκρινίσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η οργάνωση και λειτουργία του, δεν επηρεάζεται  από το εν λόγω ΠΔ  και η Διοίκηση του Οργανισμού εξακολουθεί να έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα της εύρυθμης και αποτελεσματικής διεύθυνσης, ενώ το υπουργείο διατηρεί το ρόλο της πολιτικής και διαχειριστικής εποπτείας του.

    Όπως επισημαίνει, το ΠΔ αφορά στην εσωτερική διάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου και στις σχέσεις των υπηρεσιών μεταξύ τους και με την πολιτική ηγεσία και δεν μπορεί να αφορά στις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες καθορίζονται με νόμους που ψηφίζει η Ελληνική Βουλή. Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι τις διατάξεις αυτές δεν μπορεί να τις αναιρέσει ένα Προεδρικό Διάταγμα, ενώ καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση να τροποποιηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις.

    «Το Τμήμα Εποπτείας και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα υπαγόταν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επειδή, όμως, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του ΕΟΠΥΥ είναι ευρύτερες ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κρίθηκε σκόπιμο το συγκεκριμένο Τμήμα να είναι αυτόνομο με την έννοια ότι  δεν θα ανήκει σε άλλη διεύθυνση, γενική διεύθυνση ή γενική γραμματεία, αλλά απευθείας  στον Υπουργό ή  στον αναπληρωτή Υπουργό (αναλόγως σε ποιόν θα ανήκει η αρμοδιότητα σύμφωνα με την Απόφαση του  Πρωθυπουργού)», εξηγεί το υπουργείο Υγείας.

    Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι ενδεχόμενη ανάγκη αποσαφήνισης ή αναδιατύπωσης των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Εποπτείας και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, “εάν προκύψει”, θα αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και τις υπηρεσίες του.

    Τέλος,  διευκρινίζει ότι η συλλογική πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας είναι η αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ να παραμείνει στον αναπληρωτή Υπουργό, Παύλο Πολάκη, όπως μέχρι σήμερα.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τίτλοι τέλους για τον αυτόνομο ΕΟΠΥΥ
       
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιδιωτικές κλινικές: «Μπάχαλο» με τις καρτέλες του ΕΟΠΥΥ για τον συμψηφισμό του clawback
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Νέες οδηγίες ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς



    ΣΧΟΛΙΑ