• ΥΓΕΙΑ

    Η καρδιά σας βρίσκεται σε κίνδυνο αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα


    Όταν η καρδιά έχει πρόβλημα, το σώμα χτυπάει «καμπανάκια κινδύνου». Το ζητούμενο είναι να αναγνωρίζουμε τα σημάδια, έτσι ώστε να τα εντοπίζουμε εγκαίρως και να παρεμβαίνουμε όπου είναι δυνατό. Ορισμένα από τα παρακάτω συμπτώματα, ούτε που θα πήγαινε το μυαλό σας ότι μπορεί να «φωνάζουν» πως η καρδιά σας κινδυνεύει.

    Δείτε ποια είναι αυτά και αν εμφανίζετε κάποιο απευθυνθείτε σε γιατρό, προκειμένου να προστατεύσετε την καρδιά σας.

    Μαύρα στίγματα κάτω από τα νύχια

    Αν δεν έχετε χτυπήσει το νύχι σας πρόσφατα, οι κουκίδες αίματος κάτω από αυτό θα μπορούσαν να σημαίνουν μία λοίμωξη στην εσωτερική επένδυση (ενδοκάρδιο) ή στις βαλβίδες της καρδιάς, η οποία ονομάζεται ενδοκαρδίτιδα. Μπορεί, ωστόσο, να υποδηλώνουν και την ύπαρξη διαβήτη, που σημαίνει δύο έως τέσσερις φορές αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Άπνοια ύπνου

    Όταν το ροχαλητό σας διακόπτεται από παύσεις στην αναπνοή σας, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να πάρει αρκετό οξυγόνο. Τότε στέλνει σήμα στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά να εργαστούν σκληρότερα, ώστε να διατηρήσει τη ροή του αίματος. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, είναι μία διαταραχή θεραπεύσιμη.

    bloody splotches

    Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

    Το μπλε ή γκρι χρώμα στο δέρμα των δακτύλων των χεριών και των ποδιών θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας του αίματος, η οποία συχνά οφείλεται σε κάποιο εκ γενετής ελάττωμα της καρδιάς  ή στένωση ή απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων. Ένα δαντελωτό, μοβ μοτίβο εμφανίζεται όταν οι αθηρωματικές πλάκες σπάζουν και προσκολλώνται στα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Τέλος, η ενδοκαρδίτιδα μπορείτε να προκαλέσει αιματηρές κηλίδες κάτω από το δέρμα στο εσωτερικό των χεριών και στα πέλματα.

     Ζάλη

    Η ζαλάδα συχνά είναι αποτέλεσμα μιας δυσλειτουργίας της καρδιάς, που δεν επιτρέπει την επαρκή αιμάτωση του εγκεφάλου. Θα μπορούσε, λοιπόν, να είναι ένα σύμπτωμα αρρυθμίας (μη φυσιολογικός ρυθμός), καρδιακής ανεπάρκειας ή ακόμα και εμφράγματος. Ωστόσο, η ζάλη, δεν υποδηλώνει πάντα κάποιο τόσο σοβαρό πρόβλημα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να διερευνάται από ειδικό.

    Σεξουαλικά προβλήματα

    Το 70% των προβλημάτων της στύσης οργανικής αιτιολογίας οφείλονται σε αγγειακά αίτια. Μάλιστα, μία κακής ποιότητας στύση μπορεί να είναι ένδειξη προβλήματος στην καρδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αγγειακή στυτική δυσλειτουργία προηγείται κατά 3 έτη της στεφανιαίας νόσου. Ύστερα από συζήτηση με τον γιατρό ή η από επίσκεψη σε έναν ουρολόγο, μπορεί να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αγγειακό αίτιο. Αυτό γίνεται με μία ειδική εξέταση, το δυναμικό triplex αγγείων πέους (ΙΜΟΠ).

    μελανίζουσα ακάνθωσηΜελανίζουσα ακάνθωση

    Ένας σκούρος δακτύλιος γύρω από το λαιμό μπορεί να είναι σύμπτωμα της αντίστασης στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί ως κηλίδες στους αγκώνες, τις μασχάλες, τα γόνατα και τις αρθρώσεις. Εάν δεν βρίσκεστε ήδη σε θεραπεία για την αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο ή τον διαβήτη τύπου 2, δείτε το γιατρό σας, προκειμένου να ελέγξετε το σάκχαρο στο αίμα σας και να προστατεύσετε την καρδιάς σας.

     

    Δύσπνοια

    Η δύσπνοια μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας, αρρυθμίας ή εμφράγματος. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε μετά από δραστηριότητες που συνήθως ήταν εύκολες για εσάς ή αν είναι δύσκολο να αναπνεύσετε ενώ είστε ξαπλωμένοι. Εάν έχετε και πόνο στο στήθος, καλέστε το 166.

    Αιμορραγία των ούλων

    Οι ειδικοί δεν κατανοούν πλήρως τη σχέση μεταξύ της ουλίτιδας και των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι η αιμορραγία, το πρήξιμο και η ευαισθησία στα ούλα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στην καρδιά. Μια θεωρία είναι ότι τα βακτήρια από τα ούλα περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν φλεγμονή στην καρδιά. Η ουλίτιδα μπορεί, επίσης, να αυξήσει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Πρήξιμο στα πόδια

    Είναι ένα κοινό πρόβλημα, κυρίως για τους ηλικιωμένους και εμφανίζεται όταν στέκονται όρθιοι ή κάθονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι, επίσης, κοινό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η συσσώρευση υγρού μπορεί να προέλθει και από καρδιακή ανεπάρκεια και κακή κυκλοφορία στα πόδια. Το πρόβλημα θα μπορούσε, επίσης, να οφείλεται σε έναν θρόμβο που αποκλείει την επιστροφή του αίματος από τα κάτω άκρα στην καρδιά. Καλέστε το γιατρό σας αμέσως, αν το πρήξιμο έρχεται ξαφνικά.

     

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 10 μύθοι που απειλούν την καρδιά σας

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο θυμός καταστρέφει το σώμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρδιαγγειακά: Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι στην αντιμετώπισή τους



    ΣΧΟΛΙΑ