• ΥΓΕΙΑ

    Μελετούσαν την πολλαπλή σκλήρυνση και βρήκαν αντίσωμα κατά του καρκίνου


    Ένα νέο, σημαντικό μονοπάτι για τη θεραπεία του καρκίνου ενδέχεται να βρήκαν Αμερικανοί ερευνητές, ενώ μελετούσαν μια εντελώς διαφορετική νόσο: την πολλαπλή σκλήρυνση. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον νευρολόγο Howard Weiner, MD, περιγράφει ένα αντίσωμα που μπορεί να στοχεύει με ακρίβεια τα ρυθμιστικά Τ λεμφοκύτταρα, επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

    Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, από το Γυναικολογικό Νοσοκομείο και το νοσοκομείο Brigham της Βοστώνης, το αντίσωμα αυτό μείωσε την ανάπτυξη του όγκου σε μοντέλα μελανώματος, γλοιοβλαστώματος και ορθοκολικού καρκίνου, γεγονός που το καθιστά  «ελκυστικό» για τη χρήση του στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου.

    Τα Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία προλαμβάνουν τα αυτοάνοσα νοσήματα, μπορούν ακούσια να προάγουν την ανάπτυξη του καρκίνου, εμποδίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να ανιχνεύσει και να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν στη μελέτη τους ότι θα μπορούσαν να στοχεύσουν με ακρίβεια τα Τ λεμφοκύτταρα, χρησιμοποιώντας ένα αντίσωμα που κλειδώνει σε ένα μοριακό σύμπλεγμα, το οποίο εκφράζεται με μοναδικό τρόπο στην κυτταρική επιφάνειά τους, το λεγόμενο αντίσωμα του λανθάνοντος σχετιζόμενου πεπτιδίου (anti-LAP/latent associated peptide).

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρυθμιστικά Τ λεμφοκύτταρα LAP+ είναι αυξημένα σε περίπτωση καρκίνου και προβλέπουν μια κακή πρόγνωση. Η δυνατότητα στόχευσης αυτών των κυττάρων θα μπορούσε να ανοίξει έναν νέο δρόμο στην αντιμετώπιση της νόσου.

    «Ως νευρολόγος, δεν περίμενα ποτέ να δημοσιεύσω ένα άρθρο σχετικά με την ανοσοθεραπεία του καρκίνου, αλλά καθώς η ομάδα μου μελετούσε έναν υποπληθυσμό των Τ κυττάρων, που θεωρείται ότι προλαμβάνουν τα αυτοάνοσα νοσήματα, είχαμε μια ιδέα: εάν ο καρκίνος είναι το αντίθετο μιας αυτοάνοσης ασθένειας, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε κατεύθυνση στις έρευνές μας και να μελετήσουμε πώς θα αποκαταστήσουμε την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αποτρέψει την ανάπτυξη του καρκίνου», δήλωσε ο Weiner.

    Η παρούσα μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια. Οι επιστήμονες τώρα θα επεκτείνουν την έρευνα προκειμένου να  τροποποιήσουν το αντίσωμα για χρήση στον άνθρωπο, διαδικασία που συνήθως διαρκεί αρκετά χρόνια.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Immunology.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα χημικά που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξής του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: GBI Research: Εκτίναξη της αγοράς της ανοσοθεραπείας του καρκίνου

      

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανοσο-Ογκολογία: Το νέο «όπλο» στη μάχη με τον καρκίνο



    ΣΧΟΛΙΑ