• ΥΓΕΙΑ

    ΚΕΕΛΠΝΟ: 105.000 αδιάγνωστοι με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα

    • NewsRoom


    Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 135.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων μόλις 30.000 έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο.

    Από τους διαγνωσμένους ασθενείς μόνο το 30%-40% είχε λάβει θεραπεία (περίπου 13.000 άτομα). Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο ανήκουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι έγκλειστοι φυλακών, ιδίως εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.

    Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια HCV λοίμωξη (ηπατίτιδα C). Στη διεύρυνση της θεραπευτικής αγωγής στη χώρα μας έχει συμβάλλει και η μείωση του κόστους των φαρμάκων, δίνοντας σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο εκπονήθηκε πρόσφατα, είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στρατηγική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Οι βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης θα παρουσιαστούν την 28η Ιουλίου στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

    H 28η Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Ηπατίτιδα σηματοδοτεί έναυσμα για ουσιαστικές αλλαγές με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρμόδιων φορέων γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» ξεκινούν εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με πρόσωπα από τον χώρο της δημόσιας υγείας. Η εκστρατεία απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό αλλά και σε αρμόδιους φορείς με στόχο να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά μας, δηλαδή σε έναν κόσμο χωρίς ιογενείς ηπατίτιδες. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας, το ΚΕΕΛΠΝΟ διοργανώνει δράση για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, όπου εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο stand την Παρασκευή 28 Ιουλίου στο Λιμάνι του Πειραιά από τις 6:30 έως τις 7:30 π.μ., (έναντι ΗΣΑΠ).

    Το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, ΚΕΠΙΧ: 210 5212054, καθώς και στο διαδίκτυο: www.keelpno.gr

    Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» παρέχει υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων. Τηλ.: 211 0122102, www.helpa-prometheus.gr.

    Συμμετέχοντες στην καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας 2017 # NOhep # ShowYourFace

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ηπατίτιδα C: Διευρύνεται η πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηπατίτιδα C: Αισιόδοξες οι προοπτικές για την εξάλειψή της στην Ελλάδα
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ηπατίτιδα C: Ποιοι ασθενείς αποκτούν πρόσβαση στις καινούργιες θεραπείες

     



    ΣΧΟΛΙΑ