• ΥΓΕΙΑ

     Όταν η αναπνοή … σφυρίζει


    Ακούτε την αναπνοή σας να σφυρίζει; Μην αγνοείτε το σύμπτωμα. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται άμεση αντιμετώπιση της αιτίας που το προκαλεί και αυτό είναι κάτι που μόνο ένας ειδικός μπορεί να το κρίνει.

     «Συριγμός», αποκαλείται στην γλώσσα της Ιατρικής το σφύριγμα της αναπνοής, το οποίο ακούγεται ακόμα και με γυμνό αυτί. Το σύμπτωμα αυτό προκαλείται από απόφραξη σε κάποιο σημείο της αναπνευστικής οδού, το οποίο συνήθως βρίσκεται σχετικά ψηλά.  Ο συριγμός, ανάλογα με την αιτία του, μπορεί είτε να είναι μόνιμος είτε να εμφανίζεται παροδικά.

    Πιθανές αιτίες

    Τα πιο συχνά αίτια είναι:

    • Άσθμα
    • Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
    • Βαρύ κρυολόγημα
    • Χρόνια ή οξεία βρογχίτιδα
    • Ξένο σώμα (τροφή, αντικείμενο κλπ) στην αναπνευστική οδό

    Σπανιότερα μπορεί να οφείλεται:

    • Σε αναφυλακτική αντίδραση που προκαλεί οίδημα. Σε αυτήν την περίπτωση συνυπάρχουν έντονα συμπτώματα, όπως κνησμός, ταχυπαλμία, ερυθρότητα, κνίδωση, ρινική καταρροή, βήχας, δύσπνοια, ναυτία, ζάλη, λιποθυμία κ.ά.
    • Σε δυσκινησία των φωνητικών χορδών (σφίγγουν οι χορδές και ο αέρας βγαίνει με δυσκολία), η οποία συνήθως έχει ψυχογενή αίτια
    • Στην ύπαρξη όγκου στην τραχεία ή σε κάποιον κεντρικό αεραγωγό. Σε αυτήν την περίπτωση συνυπάρχουν έντονος και επίμονος βήχας, απώλεια βάρους, θωρακικός πόνος, δύσπνοια, αιμόπτυση κ.ά..

    Οι συνηθέστερες αιτίες του συριγμού της αναπνοής στους ενήλικες είναι το άσθμα και η ΧΑΠ, ενώ στα παιδιά το άσθμα και η εισχώρηση ξένου σώματος στην αναπνευστική οδό.

    Πότε να επισκεφθείτε ειδικό

    Είναι απαραίτητο αν κανείς παρουσιάσει συριγμό στην αναπνοή του να επισκεφθεί τον πνευμονολόγο, ο οποίος θα εντοπίσει την αιτία του συμπτώματος και θα την αντιμετωπίσει.

    Οι εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί ο ασθενής, εκτός της ακρόασης και της λήψης ιατρικού ιστορικού είναι η σπιρομέτρηση, η οποία θα δείξει κατά πόσο επηρεάζει αυτό την αναπνευστική λειτουργία αλλά και σε ποιο σημείο περίπου βρίσκεται η στένωση, η ακτινογραφία και, σε κάποιες περιπτώσεις, η αξονική τομογραφία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλεργία στο κρασί: Τα παραπλανητικά συμπτώματα

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όταν ο πόνος της ψυχής «βγαίνει» στο σώμα

     
     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): 6 σημάδια SOS



    ΣΧΟΛΙΑ