• ΥΓΕΙΑ

    Δηλητηρίαση: Νέοι κίνδυνοι απειλούν τα παιδιά σας

    παιδί- απορρυπαντικά


    Τα μικρά παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για δηλητηρίαση και γι’ αυτό οι γονείς και όσοι τα φροντίζουν πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα τους, συνιστά ένας αμερικανός παιδοτοξικολόγος. Εκτός από τους παραδοσιακούς κινδύνους, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει νέοι κίνδυνοι, που απαιτούν περαιτέρω προσοχή.

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κέντρων Ελέγχου Δηλητηριάσεων (American Association of Poison Control Centers), τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών αποτελούν το σχεδόν 50% των ατόμων που δηλητηριάζονται κάθε χρόνο. Επιπρόσθετα, πάνω από οκτώ στις 10 κλήσεις στα Κέντρα Δηλητηριάσεων αφορούν ατυχήματα που γίνονται στο σπίτι, δήλωσε ο Dr. Cyrus Rangan, από το Νοσοκομείο Παίδων του Λος Άνζελες.

    Τα φάρμακα και τα οικιακά χημικά ευθύνονται συχνότερα για τα ατυχήματα αυτά γιατί ακόμα κι αν βρίσκονται σε καλά κλεισμένα μπουκάλια, τα παιδιά μπορεί να τα ανοίξουν, αν τους δοθεί αρκετός χρόνος. Γι’ αυτό τον λόγο, «οι γονείς πρέπει να κρατούν τα φάρμακα σε ψηλά ντουλάπια και κλειδωμένα, ώστε να μην μπορούν να τα δουν, να τα φτάσουν, ούτε καν να μπουν στον πειρασμό να τα αναζητήσουν τα παιδιά» τόνισε ο Dr. Rangan, ο οποίος είναι επίσης βοηθός διευθυντής στο Κέντρο Δηλητηριάσεων της Καλιφόρνιας.

    Πολύ σημαντικό είναι επίσης να διατηρείτε τα χάπια στις αρχικές συσκευασίες τους και όχι να τα μεταφέρετε, για παράδειγμα, στις ειδικές θήκες με τις μέρες της εβδομάδας, γιατί αν τα χάπια είναι «χύμα» είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν σε περίπτωση ατυχήματος.

    Είναι ακόμα πάρα πολύ σημαντικό να μην αποκαλείτε τα φάρμακα με χαϊδευτικά ονόματα, όπως «καραμελίτσα», «γλυκό» κ.λπ. όταν προσπαθείτε να παρακινήσετε το μικρό παιδί να πάρει το φάρμακό του. «Τα φάρμακα είναι φάρμακα και οι καραμέλες είναι καραμέλες» υπογράμμισε ο Dr. Rangan. «Δεν αρκεί να έχετε τα φάρμακα σε χωριστό και προφυλαγμένο μέρος στο σπίτι σας, πρέπει να βρίσκονται ξεχωριστά από τα γλυκά και στο μυαλό του παιδιού».

    Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί μερικοί νέοι κίνδυνοι, όπως οι πολύχρωμες ταμπλέτες για τα πλυντήρια ρούχων, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα μπουκαλάκια με τα υγρά τους, καθώς και τα ενεργειακά ροφήματα.

    Τα προϊόντα αυτά περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ουσιών – καθαριστικά, νικοτίνη, καφεΐνη – και συχνά έχουν δελεαστική γεύση ή μυρωδιά. Αν όμως τα καταπιούν νήπια ή μικρά παιδιά, «μπορεί να καταλήξουν στην εντατική, διασωληνωμένα και σε καταστολή» προειδοποιεί ο ειδικός.

    Φροντίστε, τέλος, τα χημικά και τα τρόφιμα να μην βρίσκονται σε παρόμοια μπουκάλια, γιατί ένα μικρό παιδί που θα δει το μπουκάλι ενός χημικού μπορεί εύκολα να το μπερδέψει με το μπουκάλι ενός ροφήματος, ακόμα κι αν το βρει σε μία αποθήκη.

    Αν τέλος έρθει το παιδί σας σε επαφή με μία ενδεχομένως επικίνδυνη χημική ουσία, καλέστε αμέσως το Κέντρο Δηλητηριάσεων (το τηλέφωνο στη χώρα μας είναι 210-77 93 777) για βοήθεια, συνιστά ο Dr. Rangan.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  7 πράγματα που συμβαίνουν όταν πίνεις νερό με άδειο στομάχι, μόλις ξυπνήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλη η αλήθεια για τη δυσλιπιδαιμία



    ΣΧΟΛΙΑ