• ΥΓΕΙΑ

    Νέα δεδομένα: Η διατροφή που μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα


    Η διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τα καταθλιπτικά συμπτώματα, σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία. Ανάλυση δεδομένων σχεδόν 46.000 ατόμων καταδεικνύει ότι οι δίαιτες  με στόχο την απώλεια βάρους ή την αύξηση των θρεπτικών συστατικών καθώς και οι δίαιτες μειωμένης πρόσληψης λίπους μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης εξίσου αποτελεσματικά.

    Σύμφωνα με τον Δρ Joseph Firth, επίτιμο ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ερευνητή στο NICM Health Research Institute στο Πανεπιστήμιο Δυτικού Σίδνεϊ, η υπάρχουσα έρευνα δεν είχε καταφέρει να οδηγήσει σε οριστικά συμπεράσματα για το εάν η βελτίωση της διατροφής θα μπορούσε να ωφελήσει την ψυχική υγεία.

    Εντούτοις, η νέα μελέτη, κατά την οποία οι ερευνητές συγκέντρωσαν όλα τα υπάρχοντα δεδομένα από κλινικές δοκιμές που αφορούσαν τις δίαιτες για διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας, παρείχε πειστικές αποδείξεις ότι η διατροφική βελτίωση μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ακόμη και σε άτομα χωρίς διαγνωσμένες καταθλιπτικές διαταραχές.

    «Οι συνολικές ενδείξεις για τις επιπτώσεις της διατροφής στη διάθεση και την ψυχική ευημερία μέχρι τώρα δεν είχαν ακόμη αξιολογηθεί. Αλλά η πρόσφατη μετα-ανάλυση έκανε ακριβώς αυτό, καταδεικνύοντας ότι η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση των ανθρώπων, αλλά δεν έχει σαφή αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του άγχους», δήλωσε ο Δρ Firth.

    Η μελέτη αξιολόγησε στοιχεία από 16 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που εξέτασαν τις επιδράσεις των διαιτητικών παρεμβάσεων σε συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

    Συμπεριλήφθηκαν συνολικά δεκαέξι επιλέξιμες δοκιμές, με δεδομένα αποτελεσμάτων για 45.826 συμμετέχοντες, η πλειονότητα των οποίων εξέτασε δείγματα με μη κλινική κατάθλιψη.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι οι τύποι διατροφικής βελτίωσης φαίνεται να έχουν ισοδύναμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, με τις δίαιτες για απώλεια βάρους, μείωση του λίπους ή αύξηση των θρεπτικών συστατικών, να έχουν παρόμοια οφέλη στην αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παρόμοια αποτελέσματα από κάθε είδος διατροφικής βελτίωσης υποδεικνύουν ότι δεν είναι απαραίτητες οι ειδικές ή εξειδικευμένες δίαιτες για τον μέσο άνθρωπο. Αντ ‘αυτού, η απλή υιοθέτηση υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών είναι εξίσου ευεργετική για την ψυχική υγεία.

    Ειδικότερα, η κατανάλωση περισσότερων θρεπτικών γευμάτων, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λαχανικά μειώνοντας ταυτόχρονα το «γρήγορο» φαγητό και τα επεξεργασμένα σάκχαρα φαίνεται να επαρκεί για να αποφευχθούν οι δυνητικά αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες μιας δίαιτας «πρόχειρου φαγητού».

     «Τα δεδομένα μας προσθέτουν στα αυξανόμενα στοιχεία που υποστηρίζουν τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής ως σημαντική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κακής διάθεσης και της κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματά μας στο πλαίσιο αυτής της μελέτης διαπίστωσαν ότι όταν οι διαιτητικές παρεμβάσεις συνδυάστηκαν με την άσκηση, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη βελτίωση στα καταθλιπτικά συμπτώματα. Συνολικά, τα δεδομένα μας αναδεικνύουν τον κεντρικό ρόλο της υιοθέτησης μιας υγιεινότερης διατροφής και της τακτικής άσκησης ως βιώσιμη βοηθητική θεραπεία για τους ανθρώπους με κακή διάθεση», πρόσθεσε ο Δρ Brendon Stubbs, εκ των συντακτών  της μελέτης και κλινικός λέκτορας στο Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών του NIHR Maudsley και στο King’s College του Λονδίνου.

    Μελέτες που εξέτασαν δείγματα γυναικών έδειξαν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη από τις διαιτητικές παρεμβάσεις για τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Ωστόσο, οι αιτίες αυτής της διαφοροποίησης  μεταξύ των δύο φύλων δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.

    Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να εξεταστούν οι επιπτώσεις των διαιτητικών παρεμβάσεων σε άτομα με κλινικά διαγνωσμένες ψυχιατρικές παθήσεις.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychosomatic Medicine.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ψυχικές ασθένειες: Τα 11 προειδοποιητικά συμπτώματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστημονική μελέτη: Τα αρνητικά συναισθήματα βλάπτουν το ανοσοποιητικό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λιγότερο ευάλωτοι στα ψυχικά νοσήματα οι «πρωινοί» τύποι



    ΣΧΟΛΙΑ