• ΥΓΕΙΑ

    Επιστημονική μελέτη: Τα αρνητικά συναισθήματα βλάπτουν το ανοσοποιητικό

    • Έφη Τσιβίκα


    Η συχνή έκθεση σε αρνητικά συναισθήματα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι η άμυνα του οργανισμού απέναντι σε εκατομμύρια μικρόβια, ιούς, τοξίνες και παράσιτα που καραδοκούν να εισβάλουν στο σώμα μας, σύμφωνα με ερευνητές από της ΗΠΑ.

     

    Πολλές προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια έκθεση σε στρες, άγχος και αρνητική διάθεση μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη σωματική υγεία.

    Η νέα μελέτη, που διεξήχθη από ειδικούς του Κρατικού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, διαπίστωσε ότι η αρνητική διάθεση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ανοσολογική αντίδραση και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της φλεγμονής.

    Η φλεγμονή είναι μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού σε  λοιμώξεις, πληγές και βλάβες στους ιστούς. Η χρόνια φλεγμονή, όμως, μπορεί να συμβάλει σε πολλές ασθένειες και παθολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων καρκίνων.

    Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η Jennifer Graham-Engeland, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο κρατικό πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και η ομάδα της παρατήρησαν ότι τα άτομα που βίωναν αρνητική διάθεση αρκετές φορές την ημέρα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, έτειναν να έχουν υψηλότερο βιοδείκτη φλεγμονής στο αίμα τους.

    Οι επιστήμονες σημειώνουν, επίσης, ότι όταν λάμβαναν δείγμα αίματος σε σύντομο χρονικό διάστημα αφότου οι συμμετέχοντες είχαν βιώσει ένα αρνητικό συναίσθημα, όπως θλίψη ή θυμό, οι βιοδείκτες της φλεγμονής βρίσκονταν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα στο αίμα.

    Αντίθετα, η θετική διάθεση – ακόμη και λίγο πριν από τη λήψη δείγματος αίματος – συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, κάτι που όμως ίσχυε μόνο για τους άνδρες συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Brain, Behavior και Immunity.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διαβήτης: Σημαντική αύξηση των β-κυττάρων με νέο φαρμακευτικό «ντουέτο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μυοκαρδίτιδα: Πώς από μια απλή ίωση μπορεί να φτάσεις στη μεταμόσχευση καρδιάς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επαναστατική θεραπεία κατά του καρκίνου που δεν βασίζεται σε φάρμακα



    ΣΧΟΛΙΑ