• ΥΓΕΙΑ

    Μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος ενώ είναι ήδη έγκυος;

    έγκυος


    Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Όμως, η πραγματικότητα διαφέρει. Αν και πρόκειται για κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια, μία γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ενώ διανύει ήδη τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες μιας άλλης εγκυμοσύνης.

    Το φαινόμενο ονομάζεται «επικύηση» και περιγράφει τη διαδικασία κατά την οποία το ωάριο μιας γυναίκας γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο, ενώ ένα άλλο γονιμοποιημένο ωάριο αναπτύσσεται ήδη στη μήτρα της.

    Τα δύο μωρά γεννιούνται ταυτόχρονα, αλλά ανάλογα με το πότε άρχισαν να αναπτύσσονται τα έμβρυα θα υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους (μέγεθος, ηλικία).

    Το πιο σημαντικό πρόβλημα της επικύησης είναι ότι η ανάπτυξη των δύο μωρών διαφέρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν το ένα μωρό είναι έτοιμο να γεννηθεί, το άλλο έμβρυο μπορεί να μην είναι ακόμα έτοιμο. Έτσι, το μικρότερο μωρό κινδυνεύει να γεννηθεί πρόωρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Για να μείνει μία γυναίκα έγκυος ενώ είναι ήδη έγκυος, θα πρέπει να συμβούν τρία σχεδόν απίθανα γεγονότα:

    1. Ωορρηξία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί, καθώς οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δρουν αποτρέποντας την ωορρηξία.
    2. Το δεύτερο ωάριο πρέπει να γονιμοποιηθεί από σπερματοζωάριο: Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, καθώς όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, ο τράχηλός της κλείνει και παράγει βλέννη που εμποδίζει τη διέλευση του σπέρματος. Αυτή η βλέννη είναι το αποτέλεσμα της αύξησης των ορμονών που παράγονται κατά την εγκυμοσύνη.
    3. Το γονιμοποιημένο ωάριο πρέπει να εμφυτευτεί σε μήτρα εγκύου: Πρόκειται για κάτι επίσης πολύ δύσκολο, καθώς η εμφύτευση απαιτεί την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών που σε κανονικές συνθήκες δεν εκλύονται εάν μια γυναίκα είναι ήδη έγκυος, ενώ επιπλέον τίθεται το ζήτημα του επαρκούς χώρου για την ανάπτυξη ενός άλλου εμβρύου.

    Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η επικύηση συμβαίνει όταν η εμφύτευση του πρώτου εμβρύου καθυστερεί, εμποδίζοντας την αύξηση των ορμονών.

    Πάντως, οι απόψεις φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία, κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι πιο πιθανό να μείνουν έγκυες ενώ είναι ήδη έγκυες, καθώς οι ωοθήκες τους διεγείρονται για να παράγουν περισσότερα ωάρια.

    Σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή μέσα, οι επιστήμονες που διερευνούν το φαινόμενο έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει περίπου 10 περιπτώσεις επικύησης. Ωστόσο, εκτιμούν ότι πολλά από τα δίδυμα που έχουν γεννηθεί είναι αποτέλεσμα αυτής, καθώς πιστεύουν ότι το φαινόμενο δεν αναγνωρίζεται αρκετά ευρέως.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εξωσωματική: Πότε τα φάρμακα είναι ασφαλή και πότε μπορεί να γίνουν επικίνδυνα

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεχνητή ωοθήκη δίνει ελπίδα σε στείρες ή καρκινοπαθείς γυναίκες

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χάρβαρντ: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού



    ΣΧΟΛΙΑ