• ΥΓΕΙΑ

    Μειώνεται ο ΦΠΑ σε ραδιοφάρμακα και ακτινοθεραπείες – Εξοικονόμηση από τα φάρμακα για την ηπατίτιδα C

    • Έφη Τσιβίκα


    Τη μείωση του  συντελεστή ΦΠΑ σε φάρμακα και υπηρεσίες που σχετίζονται με δυσίατα νοσήματα, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας.

    Βάσει της τροπολογίας, τα διαγνωστικά ραδιοφάρμακα και οι υπηρεσίες ακτινοθεραπειών που διενεργούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, υπάγονται στον υπερ-μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, από το ισχύον 24% και 13%, αντίστοιχα.

    Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει μείωση στο κόστος που επιβαρύνονται οι ασθενείς καθώς και στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις στο χώρο της ακτινοθεραπείας, θα περιορίσει το μεγάλο πρόβλημα της αναμονής και θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

    «Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, αναλαμβάνει συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Προχωρά στην υπαγωγή των διαγνωστικών ραδιοφαρμάκων και των υπηρεσιών ακτινοθεραπειών που διενεργούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, μεταξύ των οποίων οι καρκινοπαθείς, στον υπερ-μειωμένο συντελεστή 6%. Μέχρι σήμερα, τα ανωτέρω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονταν στους συντελεστές 24% και 13%.

    Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, μειώνεται το κόστος που επιβαρύνονται οι ασθενείς, αλλά και η συνολική φαρμακευτική δαπάνη. Είμαστε, σταθερά, δίπλα στους πολίτες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Μείωση της τιμής των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C

    Ολοκληρώθηκε από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C.  Στο πλαίσιο αυτό, επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στις τιμές των φαρμάκων, σε σχέση με τις τιμές οι οποίες είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που διεξήγαγε η προηγούμενη Επιτροπή, διασφαλίζοντας μείωση των πόρων που διατίθενται για τη θεραπεία της συγκεκριμένης ασθένειας.

    Συμφωνήθηκε, επίσης, η αναδρομική ισχύς της εν λόγω συμφωνίας, προκειμένου να διασφαλιστούν σημαντικότατες εκπτώσεις, πέραν των προκαθορισμένων, clawback και rebate και η μείωση του κόστους για το 2ο εξάμηνο του 2019.

    Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης αναδιοργάνωσε τη διαδικασία, θέτοντάς τη σε νέες βάσεις και την επανεκκίνησε για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ακολουθεί άμεσα η διαπραγμάτευση για την γ-σφαιρίνη.



    ΣΧΟΛΙΑ