• ΥΓΕΙΑ

    Παύση των εμβολιασμών με AstraZeneca σε Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία

    • NewsRoom
    AstraZeneca

    astrazeneca


    Εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού της εταιρείας AstraZeneca, η Γαλλία και η Ιταλία, μετά τη Γερμανία, ανακοίνωσαν την αναστολή χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου «για προληπτικούς λόγους».

    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Γαλλία πήρε την απόφαση να αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

    Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού», η οποία αναμένεται αύριο, Τρίτη.

    Παύση των εμβολιασμών και σε Ιταλία

    O ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε για προληπτικούς λόγους, να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλη τη χώρα.

    Η απόφαση ελήφθη, επίσης, εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

    Αναστολή των εμβολιασμών και σε Γερμανία

    Την απόφαση να αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έλαβε νωρίτερα και η Γερμανία λόγω ανησυχίας που έχουν προκαλέσει τα περιστατικά θρομβώσεων, μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, όπως μεταδίδει το Associated Press (AP).

    Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι η απόφαση ελήφθη ως «προφύλαξη» και έπειτα από σύσταση του γερμανικού Ινστιτούτου «Πολ Έρλιχ», το οποίο πρόκειται να διερευνήσει περαιτέρω τα περιστατικά.

    Ο Γερμανός υπουργός Υγείας τονίζει ότι το «φρένο» στη χρήση του εμβολιασμού με AstraZeneca γίνεται εξαιτίας περιστατικών θρομβώσεων.

    Από την πλευρά της, η εταιρεία AstraZeneca διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το εμβόλιό της και ότι υπήρξαν λιγότερα περιστατικά θρομβώσεων σε όσους χορηγήθηκε το εμβόλιο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

    Σημειώνεται ότι ανάλογη απόφαση πήρε το πρωί η Ολλανδία και το Σαββατοκύριακο η Ιρλανδία.

    Ήδη, Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ιταλία και Ταϊλάνδη έχουν παγώσει προληπτικά τη χορήγηση του εμβολίου.

    Τι θα γίνει στην Ελλάδα

    Από το ελληνικό υπουργείο Υγείας τονίζεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι αναφορικά με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στη χώρα μας, ενώ τα αρμόδια όργανα της Ελλάδας, δηλαδή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καλείται να αποφασίσει με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα.

    Στον τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ έχει αναφερθεί ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα, μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.

    Στη χώρα μας έχουν χορηγηθεί συνολικά 170.000 εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας και αυτό ήταν το μοναδικό συμβάν.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΟΔΥ: 1.134 κρούσματα και 46 θάνατοι – Στους 564 οι διασωληνωμένοι

    Η Γερμανία αναστέλλει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

    AstraZeneca: Ο ΠΟΥ εξετάζει τις αναφορές για το εμβόλιο – Δεν υπάρχουν στοιχεία για παρενέργειες



    ΣΧΟΛΙΑ