• ΥΓΕΙΑ

    Μαγιορκίνης: Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων κατά 290% στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    Μαγιορκίνης

    Γκίκας Μαγιορκίνης


    Για εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού κατά 290% στην Ελλάδα έκανε λόγο ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.

    Ο κ. Μαγιορκίνης κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αναφέρθηκε στην παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως κατά 83%, αλλά και στη μείωση των ασθενών που κατέληξαν κατά 3% εντός της τελευταίας εβδομάδας.

    «Η καταγραφή των διαγνώσεων συνεχίζει να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο», τόνισε και επεσήμανε ότι συνεχίζεται η τάση μείωσης των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

    Στην Ευρώπη, η πανδημία συνεχίζει να δείχνει δραματική επιδείνωση στη διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε 73% αύξηση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 4%.

    Η επίταση της διασποράς της επιδημίας είναι μαζική με 41 από τις 47 χώρες στην Ευρώπη να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Σημειώνεται πως μόνο μια χώρα παγκοσμίως παρουσιάζει μέτρια βελτίωση (πάνω από 20%) κι αυτή είναι η Ρωσία.

    Στην Ελλάδα, σημειώθηκε «εκρηκτική αύξηση» των διαγνώσεων της τάξης του 290%, υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, σημείωσε μία μικρή μείωση της τάξης του 1%.

    «Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή», ανέφερε. Όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες, ο καθηγητής τόνισε πως παραμένουν σταθεροί ενώ καταγράφεται αύξηση σε εισαγωγές, μικρή μείωση ωστόσο στις εισαγωγές νέων ασθενών στις ΜΕΘ.

    Αναλυτικότερα, η αύξηση στις εισαγωγές υπολογίζεται σε 34% ενώ αύξηση της τάξης του 1,4% παρουσιάζεται και στο ισοζύγιο εισαγωγών- εξαγωγών.

    «Η πανδημία της Όμικρον βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, αλλά υπογράμμισε τη μείωση του ρυθμού θανάτων από τη νόσο τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ευρώπη.

    Επιπρόσθετα, ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο όπου και γίνεται εκτεταμένη μελέτη όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, δεδομένης της διάδοσης του νέου στελέχους, παρατηρείται πως μετά από 2 εβδομάδες εκρηκτικής αύξησης (γύρω στο 500% από το προ-όμικρον επίπεδο) ακολουθεί το αποκορύφωμα της διασποράς με την εικόνα αυτή να ταιριάζει με αυτήν που παρατηρήθηκε στην Νότια Αφρική.

    Ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε πως βλέπουμε ένα πρώτο «φως αισιοδοξίας» τονίζοντας σε κάθε περίπτωση πως δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την μαζική διασπορά που προκαλείται από την Όμικρον.

    Στοιχεία για τα self test

    Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 87 εκατ. συσκευές σε περίπου 7,8 εκατ. πολίτες. Οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι 67 εκατ. και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας είναι 276.000.

    Σχολεία

    Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, που όπως είπε, είναι ασφαλές, καθώς τα παιδιά βρίσκονται σε εντατικό περιβάλλον testing. Η σχολική τάξη αποτελεί μία φούσκα, όπου οι ίδιοι άνθρωποι αναμειγνύονται ξανά και ξανά.

    «Πρόκειται για ένα ασφαλές περιβάλλον» τόνισε, προσθέτοντας ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης δεν αντικαθίσταται. Ως εκ τούτου, το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται ασφαλές, κάτι που επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Θεοφάνεια

    Όσον αφορά στα Θεοφάνεια, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι όλες οι μαζικές συναθροίσεις προκαλούν ανησυχία. «Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που έχουμε πει: Μάσκες, αποστάσεις και σεφ τεστ πριν πάνε σ’ αυτές τις εκδηλώσεις», τόνισε, ενώ κάλεσε τους ανεμβολίαστους να μην προσέλθουν.

    ««Η καλύτερη λύση είναι, κάποιος που είναι ανεμβολίαστος να μην πάει καθόλου. Να βάλουμε τη λογική και να αποφύγουμε τις συναθροίσεις» σημείωσε.

    Δείτε την ενημέρωση:

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΟΔΥ: Στο 7,53% έφτασε το ποσοστό θετικότητας την τελευταία εβδομάδα

    43.386 νέα κρούσματα – 62 θάνατοι και 628 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή



    ΣΧΟΛΙΑ