Πρόγευση των συνεπειών της αξιολογικής διαδικασίας στα δημόσια νοσοκομεία και επεξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόζεται  το ψηφιακό «βραχιολάκι» έδωσε νωρίτερα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Θεμιστοκλέους, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων από τους πολίτες ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως ο  «oποιοσδήποτε από τις αρχές του επόμενου μήνα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της χώρας κατά την έξοδό του, με το που παίρνει το εξιτήριο από το γραφείο κίνησης, θα λαμβάνει αυτόματα ένα sms στον αριθμό του κινητού το οποίο δηλώθηκε κατά τη διάρκεια της εισαγωγής. To sms αυτό θα είναι ένα σύνδεσμος ή ακόμη και με το ΑΜΚΑ του θα μπορεί μέσω του Taxis να συνδέεται με το σύστημα όπου υπάρχει μια τυποποιημένη φόρμα αξιολόγησης. Εκεί θα παίρνουμε μια αυθεντική πληροφορία από τους ασθενείς οι οποίοι χρησιμοποίησαν το σύστημα γιατί πολλές φορές βλέπουμε μια διαφορετική εικόνα όταν κάνουμε ερωτηματολόγιο στο γενικό πληθυσμό και σε αυτούς οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες, αυτούς που χειρουργήθηκαν, νοσηλεύτηκαν, εξετάστηκαν στα ιατρεία.

1

»Εκεί το τυποποιημένο αυτό ερωτηματολόγιο που χρειάζεται λίγα λεπτά για να απαντηθεί θα μας δίνει πληροφορίες για το ξενοδοχειακό κομμάτι, για το αν το φαγητό ήταν καλό, για την καθαριότητα του νοσοκομείου και θα φτάνει και σε πληροφορίες όπως αν δόθηκαν πληροφορίες ή οδηγίες στον ασθενή τι θα κάνει μετά το εξιτήριο[…]

Αν σε ένα νοσοκομείο έχουμε από τους τελευταίους τον τελευταίο ένα μήνα, οι ασθενείς λένε στην πλειοψηφία τους ότι το φαγητό δεν ήταν καλό, λένε ότι η καθαριότητα του νοσοκομείου δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι τότε ο διοικητής πρέπει να παρέμβει και αν ο διοικητής δεν παρέμβει -αυτό είναι συνδεδεμένο και με την αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων – θα πρέπει να παρέμβουμε εμείς[…] Υπάρχει το στάδιο το οποίο θα πρέπει να υπάρξει η αντίδραση και η βελτίωση. Αν επανειλημμένα δεν υπάρχει αντίδραση ή βελτίωση θα παύεται ο διοικητής».

Σε σχέση με το «βραχιολάκι» παρατήρησε πως «είναι ένα σύστημα το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε τις αναμονές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και για να βελτιώσουμε την εικόνα στην εφημερία των νοσοκομείων της χώρας».

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι είναι ένα πρόγραμμα ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έκανε λόγο για ψηφιακή αναβάθμιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών

Όπως εξήγησε «και ο ασθενής θα μπορεί, καθώς βρίσκεται στην εφημερία, σκανάροντας, χωρίς να έχει κατεβάσει κάτι στο κινητό του, να βλέπει σε ποια σειρά είναι στο στο ιατρείο. Και η διοίκηση του νοσοκομείου να μπορεί να βλέπει πόση ώρα χρειάζεται από ιατρείο σε ιατρείο, πόση ώρα χρειάζεται να γίνουν οι απεικονιστικές εξετάσεις και εργαστηριακές εξετάσεις. Και αυτό γιατί το χρειαζόμαστε για να μπορούμε να παρέμβουμε καθώς υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούν να διορθωθούν σε πραγματικό χρόνο».

Σχετικά με τη διαδικασία από τη στιγμή που κάποιος φτάνει στα επείγοντα τόνισε «καταρχήν, ακόμη και αυτή τη στιγμή μπαίνει στο γραφείο κινήσεως, παίρνει το χαρτί με τα στοιχεία πάνω του που είναι το ΑΜΚΑ, και ακολούθως πάει στη διαλογή. Τι αλλάζουμε εμείς σε αυτό; Παίρνει ένα χαρτάκι σειρά προτεραιότητας και τοποθετείται τον καρπό του. Ένα “βραχιολάκι”, το σύστημα ιχνηλάτησης και με αυτό οι γιατροί μπορούν να παρακολουθούν την ώρα από το ένα ιατρείο στο άλλο[…]».

Σε άλλο σημείο ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε «η συλλογή των στοιχείων θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Θα μπορούμε να ξέρουμε σε πραγματικό χρόνο από ιατρείο σε ιατρείο ένας ασθενής που μπήκε στην εφημερία και χαρακτηρίστηκε από τους γιατρούς ως ελαφρύ περιστατικό πόση ώρα έκανε για να διεκπεραιωθεί[…]».

Διαβάστε επίσης:

ΟΛΘ: Αναζητά 300 εκατ. ευρώ για τις δύο επενδύσεις σε 6η προβλήτα και στρατόπεδο Γκόνου

Reuters για «warrants ΑΕΠ»: Συγκροτήθηκε ομάδα πιστωτών για την επαναγορά της ελληνικής κυβέρνησης

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός προσβασιμότητας –  Τι σημαίνει για τις επιχειρήσεις