• ΥΓΕΙΑ

    Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας

    • NewsRoom
    Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας - Όμικρον

    Μαρία Θεοδωρίδου


    Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού επιβάλει εντατικοποίηση των εμβολιασμών, όλων των δόσεων, είπε στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα για την παραλλαγή αυτή του ιού.

    Όπως εξήγησε, η παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εντάσσεται στα στελέχη που προκαλούν ανησυχία καθώς εμφανίζει 32 μεταλλάξεις στο γονίδιο της πρωτεϊνικής ακίδας. Η ίδια έκρινε ότι ο συναγερμός αυτός είναι σωστός καθώς είναι εξαιρετικά κρίσιμος ο χρόνος που μπορεί να χαθεί έως ότου δράσουν οι χώρες.

    Η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο νέος παραλλαγμένος ιός αλλά αναμένεται να είναι -όπως είπε- αυξημένα μεταδοτικός, με βάση τα πρώτα στοιχεία. Απαντώντας στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, είπε ότι η νόηση των περίπου 100 ατόμων που μολύνθηκαν από αυτόν, ήταν ήπια με συμπτώματα κακουχίας και μυαλγίες, αλλά σημείωσε ότι οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι νέοι.

    Η ίδια τόνισε ότι το εμβόλιο μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό στη νέα παραλλαγή, όσον αφορά την λοίμωξη όσων έχουν εμβολιαστεί, αλλά προσέθεσε ότι το μέγεθος των ανθρώπων που ο Όμικρον θα ξεφεύγει από τα ανθρώπινα αντισώματα θα είναι τελικά μικρότερο.

    «Φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία, τα κύτταρα μνήμης δηλαδή, προστατεύουν από τις περισσότερες μεταλλάξεις», ανέφερε.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ζητά να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, καθώς παραμένει η μόνη ασπίδα προστασίας ακόμα και στις παραλλαγές του ιού, ενώ όπως προσέθεσε, από σημαντική ελληνική μελέτη προκύπτει ότι η τρίτη δόση αύξησε στο 97,8% τον τίτλο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε υγειονομικούς.

    Μιλώντας για τα παιδιά, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Επιτροπή σύντομα θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer στις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Το εμβόλιο αυτό ουσιαστικά είναι το ένα τρίτο της δόσης που χορηγείται στους ενήλικες και αναμένεται να είναι στην Ελλάδα μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

    Τόνισε δε ότι είναι 90,7% αποτελεσματικό στα παιδιά με ήπιες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

    Θεμιστοκλέους: 74,6% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως

    Το 79,2% του ενηλίκου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου και το 74,6% του ενήλικου πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, έναντι 77% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

    Όπως υπογράμμισε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την εμβολιαστική κάλυψη, το 40% των δικαιούχων αναμνηστικής δόσης έχουν εμβολιαστεί, ενώ 25,4% έχουν προγραμματίσει τρίτη δόση.

    Συνολικά το 65% των δικαιούχων της τρίτης δόσης έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε, πως η Ελλάδα να κατέχει τη 17η θέση στην Ευρώπη.

    Ενίσχυση εμβολιαστικών γραμμών τον Δεκέμβριο και επέκταση ωραρίου

    «Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από 2.000 εμβολιαστικά κέντρα. Καθημερινά τον Δεκέμβριο θα μπορούν να εμβολιάζονται πάνω από 100.000 άτομα», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους και προανήγγειλε αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών το επόμενο διάστημα.

    Κατά τη διάρκεια των εορτών, δεν θα γίνουν εμβολιασμοί στις 25 και 26 Δεκεμβρίου αλλά και την Πρωτοχρονιά, ενώ εντός του Δεκεμβρίου θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού και τις Κυριακές.

    Αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις που επιχειρούν ήταν κατά πολύ περισσότερες απ’ ότι τον Μάιο, οπότε και είχαν σημειωθεί ρεκόρ εμβολιασμών.

    Να σημειωθεί, ότι στη χώρα μας, υπάρχουν 3.261.000 δικαιούχοι τρίτης δόσης και έχουν γίνει 1.187.000 εμβολιασμοί.

    Ποσοστά Εμβολιασμών με την τρίτη δόση ανά ηλικία

    • 85 και άνω 72%
    • 80 – 84 ετών 81,2%
    • 75 – 79 ετών 83,8%
    • 70 – 74 ετών 79,7%
    • 65 – 69 ετών 71,6%
    • 60 – 64 ετών 69,5%
    • 55 – 59 ετών 57,5%
    • 50 – 54 ετών 54%
    • 45 – 49 ετών 52%
    • 40 – 44 ετών 49,4%
    • 35 – 39 ετών 41,9%
    • 30 – 34 ετών 38,5%
    • 25 – 29 ετών 37,7%
    • 18 – 24 ετών 30,1%

    Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση:

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Δευτέρα 29/11 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.677 νέα κρούσματα, 657 διασωληνωμένους και 104 θανάτους.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΗΕ-Covid-19: Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση στα κράτη-μέλη για μια συνθήκη για τις πανδημίες

    Pfizer: Eτοιμάζει νέο εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Όμικρον

    Moderna: Στα ύψη η μετοχή εν αναμονή του εμβολίου για τη μετάλλαξη Όμικρον αρχές του 2022



    ΣΧΟΛΙΑ