• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Στα 464 τα κρούσματα στην Ελλάδα, 46 νέα το τελευταίο 24ωρο

    • NewsRoom
    Σωτήρης Τσιόδρας


    caΣτα 464 έφτασε ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 46 νέα κρούσματα.

    Από τους ασθενείς, 16 παραμένουν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ συνολικά 78 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, 5 ακόμα άτομα έλαβαν εξιτήριο. Συνολικά 19 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

    Από τα κρούσματα 72 είναι απροσδιόριστης πηγής.

    Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων τα 69 έτη. Παραμένουν υψηλότερα τα ποσοστά νόσησης και θνητότητας για τους άνδρες. Η θνητότητα στον γενικό πληθυσμό είναι κάτω από 1%, ενώ έως και δεκαπλάσια είναι σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

    Πάντως, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως επαληθεύουν τα μαθηματικά μοντέλα που υπολογίζουν τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα στις 2.οοο με 3.000.

    Παράλληλα ο κ. Τσίοδρας ανέφερε πως θα ξεκινήσουν πλέον νέοι τυχαίοι προληπτικοί έλεγχοι σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως βήχας και πυρετός.

    Στόχος μας, είπε ο κ.Τσιόδρας είναι να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι, ταυτόχρονα και είπε ότι είναι απαράδεκτο τα πλοία να έχουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου.

    Αναφέρθηκε επίσης σε νέα κλινική μελέτη που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και ήδη τέσσερις εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση του πειραματικού εμβολίου. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμενονται περίπου σε τρεις μήνες. Αύριο, αναμένεται να εκδοθούν ειδικές οδηγίες για νεφροπαθείς, ενώ σήμερα πανελλήνιο διαδικτυακό σεμινάριο για πνευμονολόγους από τον καθηγητή Στ. Λουκίδη.

    Χαρδαλιάς: Αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νικος Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 23/3 αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως το τέλος Απριλίου, με την υποχρέωση να λειτουργεί τουλάχιστον ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και τρία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού.

    Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε πως ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ξενοδοχεία των νομών Θράκης, αλλά και των νησιών μας που φιλοξενούν ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και της ΕΕ. Ποια ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά θα αποφασίσουν οι σύλλογοι των ξενοδόχων, διευκρίνισε περαιτέρω ο κ. Χαρδιαλιάς.

    Υπενθύμισε πως όσοι Έλληνες επιστρέφουν στη χώρα είναι υποχρεωτική η 14ήμερη απομόνωσή τους και τόνισε πως από αύριο η επιτήρηση του μέτρου θα είναι αυστηρή σε όλη τη χώρα.

    Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση πως «οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους και ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο».

    Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε πως ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας και στο πλαίσιο αυτό «συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, με γνώμονα το καλύτερο για όλους μας».

    Επισήμανε ότι αυτό που προέχει είναι η πειθαρχία και η προσήλωση στις οδηγίες και να αναδείξουμε το φιλότιμο που έχουμε ως λαός για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της νόσου.

    Αντίθετα, ο κ. Χαρδαλιάς δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για απαγόρευση πτήσεων ή μετακίνησης.



    ΣΧΟΛΙΑ