• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Οι 4 παράμετροι βάσει των οποίων θα αποφασιστεί η άρση των μέτρων


    Ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία διαγράφει η επιδημία κορονοϊού στη χώρα μας, με τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ακόμη και για μια προοπτική εκρίζωσης της νόσου.

    Η διασπορά του ιού στην κοινότητα μειώνεται, μαζί και οι νοσηλείες και οι θάνατοι, εντούτοις, προβληματισμός επικρατεί ως προς τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ανεύθυνης συμπεριφοράς εκ μέρους μερίδας πολιτών ενόψει του Πάσχα.

    «Έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε αυτή την στιγμή το επίπεδο της διασποράς σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τυχόν συναθροίσεις και οικογενειακά τραπέζια με παρέες, μπορούν πολύ εύκολα να διασπείρουν τον ιό. Αυτή είναι η ανησυχία μας, αυτό είναι το υγειονομικό πρόβλημα. Γι’ αυτό, νομίζω ότι το καλύτερο μέτρο αυτή την εποχή, είναι  να διατηρήσουμε την απόσταση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την  επίσημη ενημέρωση της Τρίτης.

    Αναφερόμενος στους πολίτες που έχουν ήδη μετακινηθεί στην επαρχία επεσήμανε την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας, παρακολούθησης της υγείας τους και αυτοαπομόνωσης επί του παραμικρού συμπτώματος, ακόμα και αν πρόκειται για έναν πονόλαιμο. Κυρίως, όμως, τόνισε την αναγκαιότητα της προστασίας έναντι των μόνιμων κατοίκων και ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

    «Δεν ξέρω αν μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα, αλλά δεν θα ήθελα να χαλάσουμε επ’ αφορμή των γιορτών τις ίδιες τις γιορτές μας. Εγώ δεν θα ήθελα να φέρω τέτοια ευθύνη, δηλαδή να έχω μεταφέρει τον ιό σε έναν ηλικιωμένο, σε έναν επαρχιώτη, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν τον είχε δει, επ’ ευκαιρία των γιορτών», σημείωσε ο καθηγητής.

    Οι Αρχές καθιστούν σαφές ότι δεν είναι ακόμη κατάλληλη η στιγμή για άρση των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο, βρίσκονται ήδη στη διαδικασία του σχεδιασμού για την επόμενη φάση.

    «Παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο για να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα. Πιστέψτε με, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια διασπορά και ιδιαίτερα αν επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτήν την περίοδο», τόνισε ο καθηγητής.

    Οι 4 παράμετροι

    Παρότι η στιγμή για την άρση των μέτρων δεν κρίνεται ακόμη κατάλληλη, το ενδεχόμενο της χαλάρωσής τους βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων της επιστημονικής Επιτροπής με την ηγεσία. Όπως και σε άλλες χώρες, ο διάλογος αφορά στην εφαρμογή ενός σχήματος άρσης – επανεπιβολής μέτρων, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

    Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν και θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους, οι οποίες περιλαμβάνουν:

    1.Τον δείκτη «R0»

    Είναι ο κύριος αριθμητικός δείκτης που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις και αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από ένα «κρούσμα». Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ο «R0» είναι κάτω του ενός (δηλαδή ένα κρούσμα μεταδίδει τον ιό σε λιγότερο από έναν άνθρωπο), που σημαίνει ότι η νόσος φθίνει και σταδιακά μπορεί να εξαφανιστεί.

    Η μείωση αυτή αποδίδεται στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και εάν αυτός ο ρυθμός μετάδοσης διατηρηθεί, τότε οι Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν στην σταδιακή άρση τους.

    «Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών. Δε μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Αυτή η διατήρηση θα μας επιτρέψει τις επόμενες ημέρες να δούμε με προσοχή, ως επιστημονική, ομάδα ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον, ένα συστηματικό σχεδιασμό για την επόμενη φάση», σημείωσε ο κος Τσιόδρας.

    Εντούτοις, κατέστησε σαφές ότι ακόμη και αν αρθούν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα, σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκθετική αύξηση, η επαναφορά τους θα είναι αναπόφευκτη.

    2.Την αντοχή του συστήματος υγείας

    Προς το παρόν, και έπειτα από ενέργειες που έγιναν από το αρμόδιο υπουργείο για την ενίσχυσή του, το σύστημα υγείας εξακολουθεί να παρουσιάζει επάρκεια.

    Όπως ανέφερε ο κος Τσιόδρας, αυτή τη στιγμή η πληρότητα αγγίζει περίπου το 30%.  Εάν διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, ως συνέπεια του χαμηλού R0,  το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων είναι ανοιχτό. Εάν όμως, είτε πριν είτε μετά, ο αριθμός αυτός αρχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, η ισχύς των μέτρων θα πρέπει να παραταθεί ή αν έχουν αρθεί τα μέτρα να επανέλθουν, προκειμένου να προστατευθεί το σύστημα υγείας και να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

    «Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ένα 5% των ανθρώπων, οι οποίοι εμφανίζουν την πολύ σοβαρή μορφή της νόσου και χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Αν δούμε 5 νοσηλείες σε ΜΕΘ αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν από πίσω άλλα 95 κρούσματα του ιού δύο εβδομάδες πριν.  Έτσι πορεύεσαι και κοιτάς τη δυναμική.

    Επίσης, δεν είναι μόνο ο αριθμός σε ΜΕΘ. Είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι μένουν 10-15 μέρες στη Μονάδα. Άρα τα 5 άτομα παραμένουν 75 ημέρες σε ΜΕΘ. Όλο αυτό μπορεί πολύ γρήγορα να καταναλώσει την επάρκεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο καθηγητής.

    3.Τον έλεγχο εστιών αναζωπύρωσης

    Ο έλεγχος των εστιών αναζωπύρωσης διαδραματίζει, επίσης, καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Και αυτή η παράμετρος είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα, καθώς όσο λιγότερα είναι τα κρούσματα, τόσο καλύτερα μπορούν να ελεγχθούν οι εστίες αναζωπύρωσης του ιού.

    Η στρατηγική μαζικού εργαστηριακού ελέγχου, βάσει ενός ειδικού προγραμματισμού, αποτελεί βασικό μέρος του σχεδιασμού της χώρας για την επόμενη φάση και θα αφορά περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει υποψία της νόσου, ώστε  να περιορίζονται άμεσα και να μην δημιουργούν νέες εστίες.

    Ήδη διεξάγονται αντίστοιχες δράσεις  σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπου υπάρχει υψηλή υποψία της νόσου, ενώ σύντομα αναμένεται και η αξιοποίηση 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) Ειδικού Σκοπού για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα COVID-19 κατ΄ οίκον.

    4.Την ανοσία του πληθυσμού

    Η ανοσία είναι μία παράμετρος με πολλά ερωτηματικά, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη σαφή επιστημονικά δεδομένα. Εντούτοις, λόγω του ότι η χώρα μας έχει πολύ καλύτερη επιδημική εικόνα από άλλες χώρες, οι επιστήμονες εικάζουν ότι θα έχει και χαμηλότερα επίπεδα ανοσίας. Το ζητούμενο σε αυτό το σημείο είναι η σταδιακή νόσηση και ανοσοποίηση του πληθυσμού, έτσι ώστε να μην υπερκεραστούν οι δυνατότητες του συστήματος υγείας και να αποφευχθεί ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Σημαντικό ρόλο σε αυτό το πεδίο θα διαδραματίσουν τα τεστ αντισωμάτων, τα οποία θα συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας πιο σαφούς εικόνας για την ανοσία στον πληθυσμό. Ήδη έχουν αναπτυχθεί δεκάδες τέτοια τεστ και μένει να διαπιστωθεί ποια από αυτά είναι αξιόπιστα, ώστε να ξεκινήσει η χρήση τους.

    «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγίες και ειδικό πλάνο επανόδου μιας χώρας από τα μέτρα. Αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση. Αν δεις και ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Και αυτό θα δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό, μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και γιατί θα γίνεται αυτό;  Για να προστατεύσουμε το σύστημα υγείας και να χτίσουμε σιγά-σιγά τη συλλογική ανοσία», υπογράμμισε ο κος Τσιόδρας.

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ